22.3.2009
Narsissit voi tehdä marsipaanista tai sokerimassasta. Marsipaanilla jälki on aina hivenen viimeistellympää, mutta sokerimassan etu on kuivumisnopeus. Jos siis käytät marsipaania, aloita n. viikko etukäteen, jotta osat ehtivät kuivua työvaiheiden välillä. Sokerimassan kanssa osat kuivuvat seuraavaan päivään mennessä liimauskuntoon. Valmistaessasi koristeita sokerimassasta kannattaa työstää vain osaa kerrallaan ja pitää loput suojassa kelmuun käärittynä.
Jaa sokerimassa kahteen erään. Värjää hieman isompi määrä vaaleankeltaiseksi ja toinen osa tummankeltaiseksi.
Valmista ensin narsissin keskelle tulevat ”tötteröt”. Kauli tummankeltainen sokerimassa tomusokeroidulla alustalla pitkäksi ja ohueksi (n. 1 mm) suikaleeksi.
Tavoitteena on saada rikottua tötterön reunaa joko sahalaitaiseksi tai muuten polveilevaksi.
Voit tehdä tämän veitsellä leikatenkin, mutta sopivasti kuvioitu reunamuotti nopeuttaa hommaa huomattavasti.
Leikkaa suikale n. 4 cm:n pätkiin. Muotoile myös pätkän korkeutta kukan koon mukaan. Näissä korkeus oli n. 2,5 cm.
Kieritä palanen sormesi ympärillä renkaaksi. Painele saumakohta tiiviisti yhteen.
Nipistä tötterön toinen pää umpeen.
Muotoile foliosta pieni kuppi ja aseta tötterö sen pohjalle. Paina pohja pyöreäksi pallopäisellä koristelutyövälineellä. Jätä foliokuppiin kuivumaan.
Kauli vaaleankeltainen sokerimassa tomusokeroidulla alustalla 1-1,5 mm paksuksi levyksi.
Ota kaulitusta levystä kuvioita isolla (n. 10 cm) liljamuotilla. Muotoile terälehtiä hieman pyöreämmiksi koristeluveitsellä.
Paina terälehtiin kuvioita kaarevalla koristelutyökalulla. Terälehtiin tulee näin aaltomainen pinta ja muoto levenee.
Laita kukat kuivumaan foliosta muotoiltuihin kuppeihin. Näin ne saavat kuperaa muotoa.
Valmista heteet ohuesta nuudelista tai spagetista. Tässä on käytetty Rakettispagettia, joka on vähän tavallista spagettia ohuempaa ja valmiiksi sopivan kokoisiksi pätkiksi leikattua.
Laita spagetin päähän pienet pallot sokerimassaa ja pistä keskelle reikä piikkimäisellä koristelutyökalulla.
Tökkää heteet sokerimassasta muotoiltuihin alustoihin (voit laittaa vähän sokerikuorrutetta liimaksi kiinnitystä tehostamaan).
Kuivumisen jälkeen heteet alustoineen voi liimata kuivuneiden tötteröiden sisään.
Liimaa tötteröt lopuksi kukkien keskelle.
FAMU:
Avaa Kysymyksiä ja vastauksia-linkki tästä:
http://www.kinuskikissa.fi/category/vinkkipalstat/kysymyksia-ja-vastauksia/kuorrutteet
Kaulittavat kuorrutteet löytyvät siitä, mm. sokerimassa. Värjäyksestä ym. Kinuskikissalla on esimerkkinä marsipaani, mutta samat ohjeet pätevät sokerimassaan. Pitkä esitys sisältää monipuolista tietoa.
Sokerimassaa pitäisi kyllä löytyä kaupoistakin eri väreissä.
wugezu : Kiitos vinkistä .
famu: itse oon ostanu liljamuotin Kärkkäiseltä, niillä on myös verkkokauppa karkkainen.com. Sieltä löytyy talaoustavarat kategoriasta kohdasta muut taloustavarat.
famu: Kyllä tuo liljamuotti Confetin sivuilta löytyy. http://www.confetti.fi/epages/Confetti.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Confetti/Products/170261 Iso muotti myydään yksittäin, pieni ja keskikokoinen settinä. http://www.confetti.fi/epages/Confetti.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Confetti/Products/170254
Mistä tuollaisen liljamuotin voi tilata? Confettin listoilta en sellaista onnistunut löytämään. Toinen kysymys : Kuinka sokerimassan värjäys tehdään? Kaupassa oli vain valkoista massaa.
Hei,
Näitä sivuja selailessa hurahtaa tunti jos toinenkin, ihania luomuksia!
Yritin selailla josko muilla olisi ongelmia sokerikuorrute ( fondant ) koristeiden kanssa, vai olenko tosiaan ainoa joka saa ne särkymään….
Olen toistaiseksi pitäytynyt pikkuisten kukkien ja lehtien ym pienikokoisten koristeiden parissa, mutta pitkänkin kuivumisajan jälkeen kakun päälle siirettäessä suurin osaa murtuu. Siis oikeasti 2/3 osaa hajoaa. Onko normaalia? Pitäisikö valmiiseen fondattiin lisätä glyseriiniä tai jotain muuta?
Tuleeko marsipaanista käsittelyä paremmin kestäviö koristeita?
Kiitos etukäteen…..olisi ihana uskaltaa tehdä isoja kukkia!
Mun silmään kävi myös tuo väärä määrä terälehtiä. Aika oikean näköisen 6 lehtisen narsissin sain liljamuottia hyväksi käyttäen. Liljamuotilla ottaa kaksi kukkaa massasta ja toisesta leikkaa kaksi terälehteä pois (jää siis kolme terälehteä yhteen kiinnityneenä) ja toisesta irrottaa kolme terälehteä. Irtonaiset asetellaan eheän 3-lehtisen terälehtien väleihin. Avot!
ML: kannattaa välttää tomusokerin käyttämistä siinä määrin, että se näkyisi häiritsevästi valmiissa koristeissa. Tomusokereita voi varovasti rapsutella vaikka pullasudilla, mutta esim. ohutlehtisissä ruusuissa se voi olla vaikeaa. Tähän kysymykseen olen muuten vastannut myös Kysymyksiä ja vastauksia -palstalla, kannattaa lukaista sieltäkin.
Aloittelen tässä koristeharjoittelua ja olen lukenut että marsipaania on helpompi työstää tomusokerin avulla. Totta, mutta miten saan valmiit esim. ruusut ”puhtaaksi” ja siistiksi tomusokerista kun ne on valmiita?
Ei galleriakuvia.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
FAMU:
Tarkennusta sokerimassakauppoihin. Ainakin Tiimarissa on ollut värillistä sokerimassaa, mutta elintarvikeliikkeiden ”värillisyydestä” ei ihan varmuutta ole kinuskikeittiössä.