Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Myytintestaaja: pikeerin resepti

12.10.2015

myytinmurtaja-pikeeri-3

Minua on kalvanut jo jonkin aikaa pikeerin eli valkuaisesta ja tomusokerista valmistettavan kuorrutteen reseptin yksityiskohdat. Pikeerin erityisominaisuutena on sen kovettumiskyky. Vesi-tomusokerikuorrutteeseen nähden pikeeri muuttuu kuivuessaan hyvin käsittelyä kestäväksi. Lisäksi vaahdotus tekee rakenteesta hieman kuohkean ja kuitenkin napakan. Pikeeriä on siis helppo pursottaa ja sen yleisin käyttö lieneekin piparkakkujen päällä. Kovettunut pikeeri on marenkimaisen kuivaa, joten siitä voi tehdä myös irrallisia koristeita. Tällöin koristeet pursotetaan leivinpaperille, josta ne kuivahtaneina siirretään esimerkiksi kakun päälle.

Yksi olennainen vaihe pikeerin valmistuksessa on mukaan lisättävä etikka tai sitruunamehu. Tämän sanotaan edesauttavan pikeerin kovettumista. Näin olen itsekin oppinut ja edelleen ohjeistanut. Lisäksi pikeerin valmistamisen kaava etenee niin, että valkuaisen kanssa vaahdotetaan ensin 2/3 tomusokerista yhteensä 3 minuuttia. Tämän jälkeen lisätään loput tomusokerista ja jatketaan vaahdotusta noin minuutti.

Viimeksi pikeerikuorrutetta tehdessäni sisäinen myytintestaajani alkoi kuiskutella etikan/sitruunamehun todellisesta tarpeesta siihen malliin, että oli pakko selvittää asia. Kuinka olennainen merkitys noilla muutamalla tipalla lopulta on?

Testin ensimmäisessä osassa valmistin pikeeriä kolme satsia tarkoin saman kaavan mukaan (kellotin vatkausajan jne.). Yhden satsin tein etikalla, toisen sitruunamehulla ja kolmannen ilman kumpaakaan.

myytinmurtaja-pikeeri-2

Lopputulos, osa 1: kaikki satsit olivat identtisiä eli kovettuivat yhtä hyvin.

Seuraavassa vaiheessa testasin pelkän lopputuloksen sijaan kovettumisnopeutta. Tein jälkeen kolme erilaista pikeeriä: yhden etikalla, toisen ilman ja kolmannenkin ilman mutta niin, että lisäsin koko tomusokerimäärän kerralla. Mittasin kovettumisen eri vaiheissa painamalla sormella kuorrutetta, kun se oli saanut kovettua 3 min, 8 min, 10 min, 15 min, 30 min, 1 h, 1 h 30 min ja 2 h. Lisäksi otin ylös ajan, jolloin pikeerilevy oli niin kovaa, että sen pystyi irrottamaan ehjänä leivinpaperista.

myytinmurtaja-pikeeri

Lopputulos, osa 2: Pikeeri etikalla ja ilman etikkaa kovettuivat täsmälleen samaa tahtia. Myöskään rakenteessa ei ollut mitään eroa. Kolmanteen pikeeriin lisäsin yksinkertaisuuden vuoksi koko tomusokerimäärän kerralla, koska halusin nähdä, voinko oikaista ohjetta vielä tämänkin osalta. Vatkasin sitä täyden ajan eli yhteensä 4 minuuttia. Tämä pikeeri oli aavistuksen verran muita paksumpaa (kuvassa oikealla) eli kolmen minuutin vaahdotus olisi voinut riittää. Kuivumisaika oli yhtä nopea – jopa hieman nopeampi.

Summa summarum:

Tästä eteenpäin ohjeistan lisäämään koko tomusokerimäärän kerralla ja vatkaamaan vaahtoa 3-4 minuuttia. Sitruunamehun ja etikan voi unohtaa.

Kommentit (7)

Kinuskikissa
10.11.2015 00:41

Lupasin palata myöhemmin aiheeseen ja kertoa, kuinka testikappaleille kävi pitkässä juoksussa. Testihän kertoi lopputuloksen vain noin viikon sisällä. Nyt kokeiluiden valmistamisesta on kulunut jo yli kuukausi. Ilman etikkaa tehty pikeeri on edelleen yhtä vitivalkoista kuin etikkaakin sisältävä versio ja maistuu samalta. Eli etikka ei vaikuta ainakaan väriin ja makuun.

Kinuskikissa
14.10.2015 15:13

Facebookissa oli tiedusteluja etikan/sitruunamehun vaikutuksesta pikeerin säilyvyyteen. Uskallan väittää, että ainakaan lyhyellä tähtäimellä ei merkitystä ole. Me lapsena koristelimme piparit aina yksinkertaisesti sekoittamalla valkuaisen joukkoon tomusokeria, mitään ei lisäilty. Nyt tehdyt testikappaleet ovat minulla säilössä. Voin kommentoida esimerkiksi kuukauden kuluttua asiaa. 🙂

Inkulle, että ei pikeeriin kyllä ilmakuplia jää, vaikka vatkaimella vatkaakin. Kannattaa kokeilla joskus!

Jaana
13.10.2015 15:37

Tämä oli kyllä hyvä myytinmurtaja, itse tein viime jouluna piparkakkutalon kaikki saumat pikeerillä, ja pikeerin ihan ”hatusta” – todellakin ilman sitruunamehua ja etikkaa, vatkausajastakaan en ole varma. Pikeeri kovettui hyvin, eikä jäänyt ilmakuplia, saatika värjäytynyt ”seisoessaan” pitkän aikaa. Eli oli vielä siinä vaiheessa, kun ”pölyisenä” piparitaloa joulunpyhinä söimme niin valkeaa.. 🙂

Inkku P
13.10.2015 12:24

Minua kiinnostaisi tietää kovettuneen pikeerin ulkonäöstä. Monesti pikkuleipiä koristellessa pikeeri muuttuu kuivuttuaan laikukkaaksi, eikä enää ole niin kaunis. Vaikuttaako etikka/sitruuna siihen jotenkin? Vai se, että itse en koskaan vatkaa sähkövatkaimella, jottei pikeeri olisi täynnä ilmakuplia.

Kakutar
13.10.2015 12:20

Oletko jälkikäteen huomannut eroa säilyvyydessä tai valkoisen värin pysyvyydessä entisiin leipomuksiin / koristeisiin verrattuna?

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
13.10.2015 11:49

Nää myytinmurtajat on ihan parhautta 🙂
Monesti sitä pohtii, mikä on jonkin raaka-aineen funktio ohjeessa. Varsinkin, jos määrä on minimaalinen, eikä itse havaitse hyötyä.

jjjeen
Kinuskileipomo jjjeen
12.10.2015 17:52

Mielenkiintoinen testaus! Hyvä tietää, ettei tarvitse lähteä kauppaan etikan tai sitruunamehun takia, jos muuten pikeerin ainekset löytyvät kaapista 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa