Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Myytintestaaja: huoneenlämpöinen voi <-> kylmä voi muffinsseissa

14.5.2013

myytinmurtaja_voit

Yleinen leivontaan liittyvä opetus kuuluu: käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita! Kananmunien sanotaan vaahtoutuvan parhaiten huoneenlämpöisinä. Harvemmin kuitenkaan itse muistan ottaa munia ajoissa jääkaapista ja olen onnistunut leipomisissani kelvollisesti kylmienkin munien kanssa. Kenties vaahtoa kuitenkin joutuu vatkaaman hieman kauemmin. Pullataikinaohjeissa tähdennetään niin ikään raaka-aineiden huoneenlämpöisyyttä. On totta, että kylmät ainekset voivat haitata hiivan toimintaa ja estää pullaa kohoamasta. Kuitenkin omassa reseptissäni voi sulatetaan (ja maito toki lämmitetään), enkä ole huomannut yhden kylmän kananmunan haittaavan pullan kohoamista. Voita sisältävissä kakkupohjissa sanotaan kakun kohoavan tasaisemmin, kun voi on huoneenlämpöistä. Käytännössä olen kuitenkin todennut, että jos pohja on epätasaisesti kohoavaa sorttia, ainoa varma kikka on märän pyyhkeen käyttäminen vuoan ympärillä.

Tein pienen testin kokeillakseni, onko voin lämpötilalla merkitystä muffinssitaikinan koostumuksen tai kohoamisen kannalta. Huoneenlämpöinen voi vaahtoutui nopeammin ja siitä tehty taikina oli löysempää. Molemmista taikinoista kuitenkin paistui identtisiä muffinsseja. Sen pidemmälle meneviä johtopäätöksiä tästä tuskin uskaltaa tehdä. Voi vain sanoa, että sääntöön löytyi ainakin yksi poikkeus. 🙂

myytinmurtaja_voit_vaihe

myytinmurtaja_voit_vaihe-2

Kommentit (8)

Kinuskikissa
9.6.2013 23:18

Kiitos kaikille kommenteista!

marmelad: syynä voi olla myös munien tuoreus (tarkoitus on tätäkin myöhemmin testata). Sanovat, että tuoreet munat eivät vaahtoudu yhtä helposti. Voi-sokerivaahto muuttuu rakeiseksi aina, jos siihen lisätään jotain nestemäistä liian isoissa erissä. Kuivat aineet kannattaa yleensä laittaa valmiiksi viereen ja sekoittaa niitä heti, jos vaahto alkaa muuttaa muotoaan epätoivottavaan suuntaan.

marmelad
7.6.2013 17:23

Olen yrittänyt käyttää huoneenlämpöisiä munia, sen jälkeen kun kylmät kananmunat jäivät vatkautumatta. Vaikka kuinka ja miten vatkasin, niin ne pysyivät kuplikkaana liruna. Toki en voi olla aivan varma, että syy oli juuri munien kylmyys..
Joskus tapahtuu niin, että voi-sokeri vaahto ”juoksettuu” munat lisätessä. Olen tuonkin suhteen miettinyt onko syynä raaka-aineiden erilämpöisyys, vai jokin muu, esim. vatkaamisnopeus.

silaine
3.6.2013 16:03

heips! Kananmunia voi säilyttää hyvin huoneenlämmössä, meillä ne on kanaverkosta tehdyssä korissa ihan vain pöydällä, eli huoneenlämmössä 🙂 kaupoissakin kananmunia säilytetään huoneenlämmössä, ei kylmässä. Ei mene miksikään ja ovat aina valmiita leivonnaisiin 🙂

Lunicas
31.5.2013 17:19

Missnestigen, kannattaa käydä kurkkaamassa aikaisemmat myytit… 😉

Missnestigen
30.5.2013 20:22

Kiitos tästä palstasta! Olisi todella kiva, jos ottaisit tämän seuraavaksi testin kohteeksi: sokerikakkupohjan leipominen niin, että siivilöidyt jauhot sekoittaa varovasti lastalla VS. jauhot kaadetaan pienissä erissä sähkövatkaimen hitaimmalla teholla vatkaten. Mä nimittäin leivoin äsken taas kakun ja ihan hyvä kakku tuntuu tulevan, vaikka oikaisen tuossa jauhojen sekoituksessa. Onko sulla kokemusta?

Tanzku
17.5.2013 18:37

Itse leivon aina kotona jääkaappikylmillä munilla ja itselläni tuntuu leivonnaiset ja pitsat yleensä kohoavan aina liikaa 😀

Marlekiini
15.5.2013 23:09

Juuri mietin tätä tehdessäni muffinsseja… kiitos tiedosta! 😀

Elwira
15.5.2013 16:49

Samaa mieltä myytistä, lämpötilalla ei niin suurta merkitystä. Itse kokeillut vielä yhtä versiota eli voin lämmittämistä mikrossa 5-10 s täydellä teholla. Vatkaus helpottuu jääkaappikylmään voihin verrattuna enkä ole huomannut rakenteen kärsivän.

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa