muumilaakson-pelottavat-otukset

muumilaakson-pelottavat-otukset-2

Tämän kakun teemaksi muodostui Muumilaakson pelottavat otukset, sillä Pikku Myy -kakun jälkeen moni jäi haikailemaan Muumi-aihetta esimerkiksi poikien juhliin. Erityisesti Mörkö ja hattivatit nousivat esiin. Mörkö on hahmoista kammottavin, omille tyttärilleni vähän liiankin pelottava hahmo. Kun menossa oli ikävaihe, jossa katsottiin Muumilaakson tarinat -sarjaa, Mörkö-jaksot ohitettiin ja muistakin jaksoista aina varmistettiin ”eihän tässä ole Mörköä”.

Haisuli on omalla tavallaan veikeä hahmo, joka myös lukeutuu Muumilaakson ”pahiksiin”. Haisuli on enemmän pikkurikollinen ja keppostelija kuin varsinaisesti pelottava hahmo. Mörön kohdatessaan Haisuli ottaisi jalat alleen, niinpä kakussakin se luikkii pakoon. Huomasin vasta kuvaa katsoessani, että en tehnyt Haisulille suuta, joka olisi voinut antaa ilmeeseen ripauksen lisää ilkikurisuutta. Täydentäkää te siis tämä yksityiskohta. 🙂

Nämä kaikki hahmot olisi kiva tehdä joskus omina kakkuinaan. Ajattelin kuitenkin, että tästä on helppo poimia oma suosikki ja keskittyä halutessaan siihen. Kakku sopisi myös Halloween-juhliin, sillä amerikkalaista Halloween-perinnettä voi hyvin täydentää suomalaisilla piirteillä.

Vinkit:

  • Kakku on tehty säädettävään neliskanttiseen reunavuokaan, jonka koko oli tässä 31 x 22 cm. Tavalliseen pyöreään irtopohjavuokaan tehdessäsi vähennä aineksista kolmannes.
  • Valmista toffee- ja lakritsikastike mielellään edellisenä päivänä. Vaahdotus onnistuu varmuudella, kun kastike on saanut olla hyvän aikaa jääkaapissa. Jos ennakointi ei onnistu, pidä kastiketta jonkin aikaa pakastimessa.

Fudge-juustokakku


Pohja:

300 g dominokeksejä
75 g voita tai margariinia

Toffeekastike:
350 g vaniljafudgeja
3 dl kuohukermaa

Lakritsikastike:
400 g lakritsifudgeja (tai Alku- tai Hopeatoffee-karkkeja)
3 dl kuohukermaa

Muut täyteainekset:
8 liivatelehteä
4 dl kevytvispiä
1 dl vettä

Koristelu:
valkoista sokerimassaa
punaista ja sinistä pastaväriä
kaakaojauhetta
sokerikuorrutetta
ruskeaa strösseliä
mustaa koristelugeeliä (tai tummaa suklaata)
kookoshiutaleita


Jos käytät reunavuokaa, aseta se tarjoilulautasen päälle. Irtopohjavuokaa käyttäessäsi vuoraa pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille ohuelti ruokaöljyä helpottaaksesi irrottamista.

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja lisää joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-11

Mittaa toffeekastikkeen ainekset kattilaan. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes fudget ovat sulaneet kerman joukkoon. Kaada kulhoon jäähtymään. Valmista lakritsikastike samalla tavalla. Nosta kastikekulhot jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-2

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kevytvispi vaahdoksi. Jaa vaahto kahteen kulhoon yhtä suuriin osiin.

Vatkaa kylmä toffeekastike vaahdoksi (vatkaimia ei tarvitse pestä välissä). Yhdistä toffeevaahto toisen kevytvispipuolikkaan kanssa. Kuumenna ½ dl vettä kiehuvaksi ja sulata joukkoon puolet liivatelehdistä (4 kappaletta). Sekoita liivatevesi toffeetäytteeseen. Levitä täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin tunti ennen lakritsitäytteen lisäämistä.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-12 muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-14

Vatkaa kylmä lakritsikastike vaahdoksi. Yhdistä lopun vispivaahdon kanssa. Kuumenna ½ dl vettä kiehuvaksi ja sulata joukkoon loput liivatteet (4 kappaletta). Lisää liivatevesi lakritsivaahdon joukkoon. Levitä toffeetäytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-13

Irrota kakku vuoasta lastan avulla. Nosta vuoka sitten paikoiltaan. Tasoita myös reunat lastalla.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-15 muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-16

Kauli valkoinen sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ohueksi levyksi. Ota hattivattimuotilla kuvioita. Taivuta hattivattien vartaloita hieman mutkalle, jotta saat niihin liikkeen vaikutelmaa.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-3

Värjää pala valkoista sokerimassaa violetiksi sekoittamalla massan joukkoon punaista ja sinistä pastaväriä. Kauli tomusokeroidulla alustalla levyksi ja leikkaa levystä Mörön muotoinen hahmo. Maalaa kädet ja nenä sinertäviksi pastavärillä.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-4 muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-5

Sekoita valkoisen sokerimassan joukkoon kaakaojauhetta, jotta saat ruskean massan. Painele soikion muotoiseksi levyksi. Sivele pintaan sokerikuorrutetta ja ripottele päälle runsaasti ruskeaa strösseliä.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-6 muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-7

Muotoile kädet, jalat ja sarvet ruskeasta massasta. Värjää pieni pala sokerimassaa punaiseksi ja muotoile siitä kolmion muotoinen pala Haisulin nenäksi.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-18

Tee Mörön ja Haisulin silmät painamalla pieni sokerimassapallo litteäksi. Mörön silmät ovat pyöreät, Haisulin silmiin voi tehdä kolmion muotoa. Tee myös Mörön suu pienestä, pitkulasta sokerimassapalasta painamalla se litteäksi. Pursota silmiin koristelugeelillä mustat pisteet ja Mörön suuhun viivat hampaiksi. Tee myös hattivattien silmät mustalla geelillä pursottaen.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-8 muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-10

Ripottele kakun pinnalle kookoshiutaleita ”lumeksi”. Nosta päälle koristeet. Tarjoa kakku saman päivän aikana, jotta koristeet eivät ala sulaa.

muumilaakson-pelottavat-otukset-vaihe-17