26.07.2014   10 kommenttia Kategoria: Konvehdit ja makeiset
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Maidoton,  Pähkinätön

Mustikkavaahtokarkit


mustikkavaahtokarkit

Vaahtokarkkeja tuoreista mustikoista! Tämä ajatus on takonut päässäni keväästä asti, jolloin ahersin hedelmäsoseesta tehtävää vaahtokarkkireseptiä Unelmien Talo&Koti -lehden kevätliitettä varten. Viimein mustikka-aika koitti ja pääsin makeiden keitosteni äärelle. Tein vaahtokarkkini mökillä tavallisella liedellä, kun kotikeittiössäni on käytössä induktioliesi. Tämä toi hieman eri perspektiiviä reseptiin. Siinä missä kotiliedelläni lämpötila kohoaa hyvin nopeasti vaadittavaan 127 asteeseen, tavallisella liedellä keittäminen vaati hyvin paljon pidemmän ajan. Ensimmäinen erä epäonnistuikin siitä syystä, että valkuaisvaahto ehti lässähtää totaalisesti ennen kuin mustikkaseoksen keittoaika oli täynnä. Pitkän keittoajan vuoksi myös seoksen sekoittelu oli tärkeää, jotta mustikka ei jämähtänyt kattilan pohjalle. Tästä syystä kirjoitin ohjeen hieman eri tavalla kuin taannoisen hedelmävaahtisten reseptin. On pienempi paha aloittaa valkuaisten vaahdotus hieman liian myöhään kuin liian aikaisin. Ja mieluummin sekoittelee tiheään kuin riskeeraa pohjaan palamisella.

Sovella tätä reseptiä rohkeasti myös muista kauden marjoista!

Vinkit:

  • Vaahtokarkit säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa tai muovipussissa pari viikkoa. Helteellä muovipussin sisään voi kerääntyä kosteutta. Silloin jääkaappi voi olla parempi säilytyspaikka.
  • Teräskattilan pohjaan voi keittämisen aikana tarttua sokeriseosta. Se irtoaa helposti, kun annat kattilan liota vedellä täytettynä ennen puhdistusta.

Marjaisat vaahtokarkit

50 kappaletta

Ainekset:

10 liivatelehteä
250 g soseutettuja mustikoita
3 ½ dl tomusokeria
1 ¾ dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
3 huoneenlämpöistä valkuaista

Vuokaan ja pinnalle:
tomusokeria

Vuoraa neliskanttinen, reunallinen vuoka (18 x 30 cm) leivinpaperilla. Ripottele leivinpaperin päälle runsaasti tomusokeria.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa teräskattilaan mustikkasose, tomusokeri, sokeri ja siirappi.

Erottele valkuaiset valmiiksi kulhoon. Kuumenna lastalla sekoitellen sose-sokeriseos kiehuvaksi. Säädä liesi keskilämmölle ja jatka keittämistä säännöllisesti sekoitellen. Varsinkin loppuvaiheessa kannattaa huolehtia, ettei mustikkasose tartu kattilan pohjalle. Mittaa lämpötilaa digitaalisella paistomittarilla. Seos on valmista, kun se saavuttaa 127 asteen lämpötilan.

Aloita valkuaisten vatkaaminen kovaksi vaahdoksi noin viisi astetta aikaisemmin, jotta sokeriseos ja vaahto valmistuvat mahdollisimman yhtäaikaisesti. Kun sokeriseos on valmista, lisää siihen liotetut liivatteet.

Kaada seos hyvin ohuena nauhana pienissä erissä, hitaasti vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Voit kaataa seoksen siivilän läpi, mikäli siinä on pieniä paakkuja. Jatka vaahdotusta vielä 15 minuuttia vatkaimen keskinopeudella, jotta seos jäähtyy ja muuttuu kuohkeaksi. Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan.

Anna jähmettyä huoneenlämmössä noin seitsemän tuntia. Ripottele leivinpaperin päälle tomusokeria. Kumoa vaahtokarkkilevy sen päälle. Leikkaa paloiksi öljytyllä veitsellä ja kierittele palat joka puolelta tomusokerissa, jotta pinta ei jää tahmaiseksi.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan talviarvontaVuoden ensimmäinen arvonta käynnissä! Viileää talviteemaa voi luoda esimerkiksi lumihiutalemuoteilla ja talvisilla minimuffinssivuoilla. Lisäksi paketissa pieni söpöläinen: vaaleanpunainen retro-irtopohjavuoka.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat