Halusin tehdä aivan toisenlaisen piirakan vastapainoksi edelliselle, runsastäytteiselle, makealle vanilja-mustikkapiiraalle. Päädyin hyvin pelkistettyyn versioon, jossa on ohut pohja ja pääosa annetaan marjoille itselleen. Perhepiirissä arvioimme näitä kahta ja mielipiteet jakautuivat eli kummallekin löytyi kannattajansa. Omasta mielestäni tässä pâte brisée -pohjaisessa piirakassa on loistavaa se, että elementit ovat yksinkertaisia, mutta silti jokaisella reseptin yksityiskohdalla on tärkeä merkitys. Pâte brisée on muuten sama kuin omenapiirakassa, josta voi lukea lisätaustoja.
Itse asiassa tämä piiras muistuttaa minua hyvin paljon mummini aikanaan tekemästä pellin kokoisesta mustikkapiirakasta, jonka valmistumista olin usein vesi kielellä seuraamassa. Hän teki mustikkapiirakat rahka-voitaikinasta, joka oli ohueksi kaulittu. Päällä oli mustikoita, sokeria ja taikinanauhoja. Tätä nautittiin lapsuuden mökkimaisemissa siinä missä toistakin mustikkaherkkua, johon mummini minut tutustutti – mustikkamaitoa tietenkin.
Resepti tulee erityiseksi ja henkilökohtaiseksi, kun sen kautta voi palata johonkin itselleen rakkaaseen aikaan, paikkaan ja ihmiseen.
Pohja (pâte brisée):
250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
20 g (¼ dl) sokeria
1 hyppysellinen suolaa (ellei voissa ole suolaa)
½ dl vettä
Täyte:
6 – 7 dl mustikoita
¾ dl sokeria
¾ dl perunajauhoja
Mittaa kulhoon jauhot ja jääkaappikylmä voi. Leikkaa veitsellä voi pienenpieniksi paloiksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Tee keskelle kuoppa, johon kaadat sokerin ja mahdollisesti suolan sekä veden. Työstä taikinaa käsin (alussa reunoista keskelle), kunnes neste on imenyt kaikki jauhot. Älä vaivaa taikinaa enempää kuin on välttämättä tarpeen. Taikina jää melko jauhoiseksi – älä kuitenkaan enää lisää nestettä. Muodosta taikina möykyksi, kääri voipaperin/kelmun sisään ja anna levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana.
Säästä nyrkin sisään mahtuvan mötikän verran taikinaa piiraan koristeluun. Kauli loput jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja nosta voideltuun (halkaisija n. 26 cm) piirakkavuokaan. Paina taikina vuokaan ja siisti sormillasi reunat.
Sekoita mustikoihin sokeri ja perunajauhot. Kaada pohjan päälle. Kauli jäljellä olevasta taikinasta ohut levy ja ota siitä esimerkiksi taikinapyörällä ohuita suikaleita. Asettele suikaleita ristiin rastiin mustikoiden päälle.
Paista kuumassa uunissa: 275 asteessa n. 15 minuuttia. Laita folio päälle suojaksi, jos uunisi uhkaa polttaa pinnan liian tummaksi. Anna piirakan jäähtyä. Sirottele pinnalle sokeria maun mukaan.
aestasventus: tässä on jo melko reilusti perunajauhoja, joten en laittaisi pakastemustikoiden kanssa sen enempää.
Paljonko pakastemustikoiden kanssa perunajauhoja?
Tää oli tämän kesän mökkimustikoiden pelastus.
papu
tosi hyvää! mulla ei ihan riittänyt mustikat niin laitoin vadelmia sekaan.nam!
NINA:
Jälleen esimerkki siitä, että uuneja on moneen lähtöön. Paitsi paistoteholtaan, niin myös olemassa olevilta astemääriltään. Sinun uunisi on niin tehokas, ettei 250 astetta parane ylittää. Sillä mennään, kun huipputehot pitää saada irti.
Tämä piirakka onnistuu toki pienemilläkin astemäärillä, aikaa lisäten.
Meidän uunia ei edes saa noihin asteisiin, vain 250 maksimissaan. Aika kova tuo 275?
sojan kotikeittiö
juuri mietin samaa, että tosi kiva idea! eilen olisi tehnyt mieli riisisuklaata, mutta en viitsinyt ostaa isoa kookosrasva pakettia, josta olisi yli puolet mennyt hukkaan, kun en tiennyt mihin voisi käyttää…
CAILIA:
Tuo sinun kookosrasvavinkkisi hyödyttää varmasti monia. 🙂 Teitkö pohjaa valmistaessasi jotain toisin kuin ohjeessa, vai vaihdoitko vain voin/margariinin kookosrasvaan?
Tein tän kookosrasvasta, ja hyvä tuli! Eikä tarvi murehtia erikoisruokavalioita. 🙂
Taikametsä
Voi ei! Tää kyllä kärähti… Ens kerralla pitää kokeilla alempaa lämpötilaa… :/ Meiän uuni on muutenkin huono, onneks uusi uuni odottelee paketissa, kunhan saadaan keittiö ensin kasattua! 🙂
Piti muuten kokeilla laittaa vaniljakreemi noiden mustikoiden alle, mutta kun olin piirakan pistänyt uuniin, muistin vasta sitten sen kreemin (kun näin sen purnukan tossa pöydällä… olin aiemmin tehnyt sen valmiiksi). No, ens kerralla parempi onni! 🙂
alan just kaverin kanssa leipomaan mustikka piirakka 😉 <3
Tuli just uunista! NAM 😉 ainut asia joka jäi hieman vaivaamaan, oli se, että piirakan pinta jäi hieman ”valkoiseksi” . Siis sokeri- perunajauhoseosta jäi pinalle… mistä voisi johtua? en viittinyt pitää kauemmin uunissa (jos se nyt siitä johtuis), koska muuten piirakka oli just bueno! Kiitos mahtavasta ohjeesta! 🙂
Mulle iski tänään illalla aivan hirveä makean himo ja oli pakko saada jotain hyvää. Kinuskikissan sivut olivat jälleen oiva apu makean himoon ja tulikin pyöräytettyä sitten tämä superhelppo ja makoisa mustikkapiirakka viime kesän mustikoista. Namnam! Juurikin tälläiset helpot ja hyvät ohjeet ovat kaikista parhaimpia, iso KIITOS niistä. 🙂
LAPINJOIKU:
Ei ollut sinun onnenpäiväsi, kun mustikkapiirakkaa toteutit! 🙁
Mittasitko vuokasi? 26 cm:n vuoassa ohut pohja ei halua uunissa kauaa viipyä! Jos vuoka on pienempi, niin tietysti pohja vastaavasti tulee paksummaksi. Se selittäisi raaan pohjan. Eikä pinta ehdi tuossa ajassa palaa, ainakaan foliota käytettäessä, kuten sinäkin teit.
Jos uunisi kuitenkin on ajan tasalla, valitset kokemuksesi perusteella seuraavalla kerralla varmaankin lämpötilaksi 250°.
Huomioithan sen, että Kinuskikissa valmisti piirakan kesällä, tuoreista marjoista. Pakkasesta otetut marjat käyttäytyvät eri tavalla, ainakin tuovat täytteeseen enemmän nestettä. On arvioitava marjojen määrä ja perunajauhotus suhteessa tuoreisiin marjoihin.
Vaikka nyt ei ollut ilon päivä ja vieraatkin ymmärsivät pysyä loitolla, toivon sinulle kuitenkin jatkossa paljon iloa leivontaan! 🙂
Pohja jäi kyllä raa-aksi, vaikka paistoin folio päällä vähän yli paistoajan. Ilman folioa paistoajan loppupuolella piirakka olisi kyllä paistunu pinnasta aivan liikaa.
En ilahtunu ohjeesta, onneksi ei ollut vieras tarjottavaa. Epäilen kyllä tuota kovaa paisto lämpötilaa??
Tein pohjan gluteenittomista jauhoista ja tuli tosi hyvää 🙂
Eriqou 🙂
Tiinu: voin kera siitä saa kaksinverroin parempaa. 😉 Sama mielleyhtymä tuli minullekin: nuo pikkupiiraset, vaikka olen viimeksi lapsena niitä syönyt.
Kiitti Kirsi!
Ihanan näköinen. Täytyy ehdottomasti kokeilla. Saimme mustikoita tänä vuonna niin paljon että olemme syöneet niitä kaikessa mahdollisessa. Testaan myös tämän. Onnea muuten palkinnosta! Meni oikeaan osoitteeseen!
Hei,
tää pohja on tosi herkun makuista, siis VOISTA tehtynä!! Tuli ihan mieleen ihanaiset Fazerin pienet marjapiirakat (johon olen ihan koukussa).
Ohjeesta saa muuten helposti sopivan munattomaan ja maidottomaan ruokavalioon: voin tilalle vaan sinistä keijua joka on maidoton.
Herkun näköisiä ovat molemmat piirakat. Mustikkamaito vie minutkin (kauas) lapsuuteen ja nyt sillä herkuttelevat omat lapset. Tosin esikoinen ilmoitti, ettei tykkää mustikoista. Omituinen tapaus.
olga 😉
Memeka: en ole eksoottisten hedelmien suuri ystävä, mutta kookoksesta voisi tosiaan kehitellä jotain!
Toffeetyttö hm, uunin jälkeenkin siis?
Kiitos Elisabet ja Maarit!
koukkuun jäänyt: täytyypä käydä tutustumassa! Voit toki vielä vinkata minulle, olivatko niitä samoja, sitten voisin itsekin testata. 🙂
Hei!
Kyselin sinulta aiemmin turistipullien ohjetta, etkä ollut kyseisistä pullista ikinä kuullutkaan. Käypä kurkkaamassa herkkusuut blogissa, siellä oli ohje pulliin, en ole vielä testannut ovatko saman makuisia kuin kaupan, mutta vaikuttaa lupaavalta.
Kiitos ohjeesta, hyvää on! Pitänee kokeilla syksymmällä omenaversiota. 🙂
Onpas kaunis piirakka! Itse tein samantyyppisen pohjan mutta lisäsin siihen yhden kananmunan ja vähän kanelia, oli todella hyvää! Mutta siitä pohjasta ei välttämättä olisi saanut koristelut laitettua..
Hymmm… ihmettelen kun mustikoiden päälle jäi hieman sokeri-perunajauho seosta
mutta erittäin hyvää oli:)!
Näyttää erittäin hyvältä! 🙂 Toivoisin, että tekisit jotain kookoksesta tai jostain eksoottisemmasta hedelmästä, niille tulisi varmasti käyttöä. 😉
Ihania noi kaikki sun tekemiset. Voitko tulla meille leipomaan?
Kiitos Adelheid, Minna, Noora ja Katja!
On kyllä niin herkullisen näköinen piirakka! Täytyy kyllä kokeilla. Ja niin kaunistaki saa aikaan ko on hyvät välineet 🙂
Tämä on varmasti maukasta ja ihanan mustikkaista 🙂 Marjamaitokin on hyväää 🙂
Kuulostaa ihanalta! Omenaversio oli ainakin niin hyvää, että tätäkin on kokeiltava! Ja kun teen kasvirasvasta, voin huoletta tarjoilla vegaaniystävällenikin!
Ihania mustikkaohjeita, tulee niin vesi kielelle! Mun suurinta herkkuani on mustikkakukko =)