suklaamassa

Muovailtavan suklaamassan valmistusohjetta on minulta pyydetty jo vuosia sitten. Perehdyin asiaan kuitenkin kunnolla vasta viime keväänä, kun olin Suomen Sokerin järjestämällä makeiskurssilla, jossa Melika Share cateringilta oli meitä bloggaajia kouluttamassa. Toisin kuin kuvittelisi suklaamassa on todella helposti käsiteltävää ja siitä voi valmistaa lähes mitä koristeita vain – samaan tapaan kuin sokerimassasta! Huomasin kotikokeiluissani kuitenkin muutaman asian, jonka haluan jakaa teille:

  • On suositeltavaa jähmettää massa huoneenlämmössä, jolloin se kannattaa valmistaa jo muotoilua edeltävänä päivänä.
  • Massan jähmettymistä voi nopeuttaa jääkaapissa, mutta sekoitella kannattaa vähän väliä, jotta massa jähmettyy tasaisesti. Viileässä massa kovettuu äkkiarvaamatta, joten ole valppaana.
  • Käytä suklaamassaa käsitellessä suojahanskoja. Paljaisssa käsissä suklaa sulaa nopeammin, jolloin käsiteltävyys hankaloituu. Muovihanskoja saa ostaa esimerkiksi apteekista.

Suklaamassa ei onnistu valko- tai maitosuklaasta, koska silloin massa ei jähmetty riittävästi. Valitse siis tummaa. Itse käytin massaan aivan tavallista makeishyllyn perussuklaata.

Ainekset:
200 g tummaa suklaata
¾ dl glukoosisiirappia


Paloittele suklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (250 W). Sekoita joukkoon glukoosisiirappi pieni määrä kerrallaan.

Anna jäähtyä välillä sekoitellen, jotta massa jähmettyy helposti käsiteltäväksi. Aluksi se on tarttuvaa ja notkeaa, mutta muuttuu pikku hiljaa rakenteeltaan ”muovailuvahamaiseksi”. Kun massa on muuttunut paksummaksi, voit kääriä sen kelmuun ja odottaa seuraavaan päivään. Jos sinulla on kiire, laita massa hetkeksi aikaa jääkaappiin, mutta sekoittele vähän väliä, jotta massa ei kovetu liikaa. Tarvittaessa voit pehmittää massaa käsillä vaivaamalla ennen kuin alat työstää siitä koristeita.

Massaa voi käsitellä samaan tapaan kuin kuin muitakin kuorrutemassoja. Silikonisen alustan kanssa massa ei tartu kiinni, joten kaulimisvaiheessa tomusokeria ei tarvita. Suklaamassasta tehdyt koristeet säilyvät viikkoja huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa valolta ja pölyltä suojattuna.

Katso alla olevalta videolta, miten suklaamassasta syntyy näyttäviä ruusuja helpon ruusumuotin avulla. Ruusumuotteja on olemassa kahta kokoa, joista tässä käytetty isompaa mallia.