22.07.2015   22 kommenttia Kategoria: Kakkupohjat
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Munaton marenkipohja


munaton-marenkipohja-8

Hesarissa (18.6.2015) oli mielenkiintoinen juttu munattomasta ”ihmemarengista”, joka valmistetaan säilöttyjen kikherneiden liemestä. Tämä marenki soveltuu siis niin kananmuna-allergisille kuin vegaaneille. Tämä ihme piti kokea ja todistaa itse. Ihme perustuu kikherneistä liuenneeseen tärkkelykseen, jonka ansiosta liemi saa tarvittavan vaahtoutumisominaisuuden.

Jutussa ei mainittu, tuleeko marenkien paistamisessa käyttää kiertoilmatoimintoa. Niinpä aloitin paistamisen ilman kiertoilmaa, jolloin ylimpänä uunissa ollut marenki paistui muita paremmin: pursotuskuvio säilyi hienosti ja rakenne muistutti täysin aitoa marenkia. Alemmat levyt onnistuivat nekin, mutta jäivät matalammiksi ja höttöisemmiksi. Huomattuani pohjien eron väänsin kiertoilman päälle. En tiedä olisiko lopputulos ollut tasalaatuisempi, jos kiertoilmaa olisi käytetty alusta saakka. Joka tapauksessa tavallisessakin uunissa paistaminen siis todennäköisesti onnistuu, mutta levyjen paikkoja kannattaa vaihdella alusta saakka.

Tällä ohjeella saat vastaavan määrän marenkivaahtoa kuin tavallisen marenkipohjan ohjeella. 24-senttisiä ympyrän muotoisia levyjä tulee kolme kappaletta.

Ainekset:

2 dl kikherneiden säilykelientä (varaa kaksi 400 g:n tölkkiä)
2 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
2 tl vaniljasokeria
1 tl valko- tai omenaviinietikkaa


Valuta kikherneiden liemi ja mittaa tarvittava määrä kulhoon.

munaton-marenkipohja munaton-marenkipohja-2

Vatkaa säilykeliemi kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Vaahdosta ei tule aivan yhtä kiinteää kuin valkuaisten kanssa. Sekoita joukkoon sokeri pienissä erissä rauhallisesti vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja etikka. Jatka vaahdotusta noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on erittäin jämäkkää.

munaton-marenkipohja-3 munaton-marenkipohja-4

Vuoraa pellit leivinpaperilla ja sivele leivinpaperille ohuelti ruokaöljyä. Levitä tai pursota marenkivaahto leivinpaperille. Vinkki: Saat saman kokoiset pohjat, kun piirrät leivinpaperin toiselle puolelle ympyrät käyttämällä mallina 24-senttistä vuokaa.

munaton-marenkipohja-5 munaton-marenkipohja-6

Paista pohjat kiertoilmauunissa 90 asteessa 3 tuntia. Marenki on valmiina täysin kuivaa. Anna jäähtyä ja irrota varoen leivinpaperista.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
4 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan maaliskuun arvontaMaaliskuun arvonnassa palkintona Bonne Maman -merkkisiä marmeladeja ja tahnoja sekä Städterin irtopohjavuoka. Osallistu kertomalla minulle, mikä leivonnan raaka-aine olisit ja perustele vastauksesi. :)

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat