mukikakku

Mukikakut on alun perin teiltä lukijoilta tullut toive ja nyt isänpäivän kynnyksellä tuntui sopivalta hetkeltä kokeilla tätä ”pikaleivonnaista”. Kaikki lähtee nopeasti valmistuvasta taikinasta, jonka ainekset yhdistetään lusikalla sekoittaen. Taikina kaadetaan kahvi- tai teekuppeihin ja kypsennetään mikrossa muutaman minuutin ajan. Tadaa – valmista nautittavaksi sellaisenaan tai jäätelön kera.

Reseptini pohjautuu siirappiin ja on runsaan kaakaojauheen ansiosta hyvin suklainen. Olen kuullut valiteltavan, että mukikakkujen taikina voi jäädä sitkeäksi, mutta siitä ei kyllä ollut tietoakaan. Näin nopeasti valmistuva täydellisen mehevä suklaakakku on melkein liian hyvää ollakseen totta. Mutta kokeilkaapa itse, jos ette usko! 🙂 Testasin reseptin myös gluteenittomana ja se toimi aivan yhtä hyvin kuin vehnäjauhoversio.


Vinkki:
Halutessasi reseptistä munattoman voit korvata kananmunan yhdellä purkilla vauvojen päärynäsosetta.

Taikina:
1 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
½ dl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
75 g voita tai margariinia
1 dl tummaa siirappia
1 muna
½ dl kermaa tai maitoa (tai vastaavaa kaura/soijatuotetta)

Kypsennys:

630 W, 2 min 30 s

Tarjoiluun:
tomusokeria
vaniljajäätelöä


Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Lisää joukkoon siirappi ja sitten hyvin sekoittaen muna. Lisää jauhoseos muutamassa erässä. Sekoita taikinaan lopuksi kerma/maito.

Kaada taikina kahteen mukiin, tilavuus noin 3 dl (tai kolmeen vähän pienempään). Kannattaa huomioida, että taikina nousee jonkin verran kiehuessaan, mutta laskeutuu sitten takaisin.

mukikakku-vaihe mukikakku-vaihe-2
mukikakku-vaihe-5 mukikakku-vaihe-2-2

Kypsennä kakut yksitellen mikrossa n. 630 W 2 min 30 s. Mikrojen tehot ja asteikko vaihtelee, joten säädä aikaa sen mukaan. Tässä ajassa taikina kypsyy kauttaaltaan jääden kuitenkin meheväksi. Jos haluat sisältä hieman raa’an paistoksen (suklaakohokkaan tapaan), vähennä paistoaikaa noin puolella minuutilla. Tarkkaile mikroa paiston aikana. Jos taikina uhkaa kiehua yli, voi mikron sammuttaa hetkeksi ja odottaa, että taikina laskeutuu.

Siivilöi pinnalle tomusokeria ja tarjoile vaniljajäätelön kera.