Monkey bread on makea ja tahmea, kakun muotoon leivottu pulla. Se koostuu sormin syötävistä, paistetuista taikinanpaloista, jotka on kieritelty kanelisokerissa. Monkey bread -pullaa tarjoillaan Yhdysvalloissa aamiaisella (!) ja kahvileipänä, mutta hyvin paljon myös erilaisissa juhlissa ja yleisötilaisuuksissa. Nimensä se on saanut siitä, että sitä syödään apinoiden tapaan pala palalta sormin repien – nyhtäen.

Yhdysvaltoihin Monkey bread tuli unkarilaisten maahanmuuttajien mukana ja yleistyi siellä 1900-luvun puolivälin jälkeen. Sen nimi oli alkujaan unkarilainen kahvikakku, mutta vähitellen nimeksi vakiintui monkey bread. Tämä lähes yksinomaan Amerikassa tunnettu leivonnainen tehdään valmiista (usein pakastetuista) taikinanpalasista. Tämä kuvastaakin hyvin amerikkalaista, puolivalmiiden ainesosien käyttöön perustuvaa leivontakulttuuria. Onneksi klassikosta löytyy myös reseptejä, joissa taikina tehdään itse. Se on muunnelma pullataikinasta, mikä on tuttua huttua meille suomalaisille. Kardemumman lisäsin, sillä ilman sitä pulla ei mielestäni ole pulla.

Reseptini ei ole suora kopio tietystä lähteestä, mutta testasin sitä varten Sally’s baking addiction -blogin nyhtöpullaa ja kahlasin sen jälkeen muitakin reseptejä. Sallyn resepti oli rasvainen ja mittakaavaltaan annettuun vuokakokoon nähden liian iso (kanelipullat pomppivat paiston aikana vuoasta ja aiheuttivat ulvovan palohälyttimen). Sain kuitenkin hyvän perustan ja pienten muokkausten jälkeen (jätin esimerkiksi päälle valutettavan rasva-sokeriseoksen pois) olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Uskon, että nyhtöpullaan tykästyvät kaikki, jotka pitävät kanelipullasta! Palaset oli erittäin helppo irrottaa ja syöminen oli siistimpää kuin mitä etukäteen kuvittelin. Tämä sopii siis hyvin juhlavampaankin kahvipöytään.