27.11.2007   26 kommenttia Kategoria: Pikkuleivät
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Mokka-Bebet


bebe.JPG

Tämä resepti on suoraan Mimmi Mutikaiselta. Nimesin nämä juhlavasti Bebe-leivoksiksi makuun ja ulkonäköön vedoten. Suhtaudun aina innolla resepteihin, jotka mahdollistavat valmistamisen hyvissä ajoin etukäteen. Kultainen periaatteeni arjessa pärjäämiseen varsinkin kahden vauvaikäisen kanssa onkin ”ennakoi, ennakoi, ennakoi”. Kutsujen tarjoilujen kanssa on lähes välttämätöntä, että mahdollisimman paljon on tehty valmiiksi – tytöt kyllä pitävät ihanalla tavallaan huolen siitä, että äiti tekee muutakin kuin häärää keittiössä. Niinpä siis tykästyin näihin mokkaleivonnaisiin, kun Mimmi lupasi, että pakastaminenkin onnistuu. Näin tosiaan oli ja maistuivat ihanilta! Kuten Mimmikin mainosti, pakkasesta otettu leivos sulaa kahvipannun poristessa. Testattu on ja toimii!

En ole juurikaan tehnyt pikkuleipiä ja siksi koin pientä hapuilua pikkuleipätaikinan kanssa. Kun on tottunut hieman toisenlaisiin taikinoihin, tämä tuntui jäävän hyvin löysäksi. Lisäsinkin taikinaan hieman lisää vehnäjauhoja, sillä kauliminen ei ottanut onnistuakseen. Taikina myös tarttui helposti kiinni alustaan, joten vehnäjauhoja tarvittiin kaulimisvaiheessa PALJON! Huomasinkin, että taikina kannattaa kaulia useassa erässä (alla olevan ohjeen mukainen määrä 2 – 3 erässä). Tällöin se ei tartu yhtä helposti. Toisaalta samaa taikinan palaa tuli kaulittua yhä uudelleen, kun muotilla oli yhdet kuviot otettu. Tässä taikina muuttui vähitelleen yhä jauhoisemmaksi – siksi olikin ehkä hyvä, että se oli alussa löysää. Pieni määrä taikinaa kuitenkin meni hukkaan, kun sitä ei lopussa jauhoisuuden vuoksi pystynyt enää kaulimaan. Mainittakoon vielä, että oikaisin sillä tavalla, etten laittanut taikinaa kylmään kovettumaan. Ehkä tämä olisi helpottanut kaulintavaihetta?

Resepti löytyy mainioiden vaihekuvien kanssa tuolta Mimmin blogin linkistä, mutta koska en halua pompottaa lukijaa, kirjoitan sen vielä tähän omin sanoin. Valmistin vain puolet Mimmin blogin annoksesta. Ainoa muutos, jonka tein itse ohjeeseen, oli täytteen kahvin suhteen. Alkuperäisessä reseptissä ohjeistetaan laittamaan hyvin vahvaa kahvia. Pienen arvuuttelun jälkeen laitoin itse 1,5 mittaa yhtä kuppia kohden, mutta kahvin maku jäi liian laimeaksi. Kerrottakoon vielä sivujuonena, miten ensimmäiselle täytesatsille kävi. Olin laittanut kattilan jäähtymään lavuaariin kylmällä vedellä täytettyyn astiaan. Tämän jälkeen mies tuli ja pesi likaiset kätensä sen yllä (!). Näin sain kauniisti sanottuna mahdollisuuden hieman parannella ensimmäistä versiota. Laitoin kahvia kaksinkertaisen määrän, maidon jätin kokonaan pois ja kermaa laitoin vastaavasti vähän enemmän. Näin lopputulos oli sopivasti kahvin makuinen.

n. 50 kappaletta

Mokka-täytepikkuleivät

Pohja:
250 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Mokkakreemitäyte:
¾ dl kermaa
½ dl vahvaa kahvia (1 ½ mitallista yhtä kuppia kohden)
1 keltuainen
¾ dl sokeria
1 ¼ rkl maissitärkkelysjauhoja
100 g margariinia tai voita

Kuorrute:
3 ½ dl tomusokeria
noin 3 rkl vahvaa kahvia
hasselpähkinöitä


Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna ja jauhot rasvaseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita kovettumaan kylmään.

Kauli taikinasta ohut levy ja ota pyöreällä muotilla pikkuleipiä. Paista 170 asteessa vaalean ruskeiksi (noin 7 minuuttia). Varo palamista. Kun näyttävät melkein valmiilta, älä käännä enää selkääsi! 😉 Anna valmiiden pikkuleipien jäähtyä.

Laita kerma, kahvi, keltuainen, sokeri ja maissitärkkelysjauho kylminä kattilaan ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen seos kiehuvaksi. Jäähdytä kylmäksi. Vatkaa rasva vaahdoksi. Yhdistä rasvavaahtoon kylmä kiisseli pienissä erissä koko ajan vatkaten.

Levitä puoleen pikkuleivistä täytettä ja laita toiset pikkuleivät kansiksi.

Tee kuorrute sekoittamalla tomusokeriin kahvi. Kuorrute on sopivan paksuista, kun se levitettäessä jää sileäksi, mutta ei valu yli reunojen. Viimeistele leivonnaiset hasselpähkinöillä (kuorrute jähmettyy nopeasti, joten laita pähkinä heti kuorrutteen levittämisen jälkeen).

Lisään vielä tarkennuksen pakastamisesta. Bebet voi siis tehdä täysin valmiiksi ja laittaa sitten pakkaseen. Pakastaessa kannattaa huomioida, että kuorrute ei täysin kovetu: itse jäädytin leivokset lautasten päällä ja pakkasin sitten tiiviimmin isoihin pakastuspusseihin.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
2 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin kesäarvontaNordic Waren kullanhohtoinen Jubilee Loaf -vuoka edustaa uusinta muotoilua ja on yksi Kinuskikissan Toivepuodin tähtituotteista. Osallistu Toivepuodin kesäarvontaan ja voit voittaa vuoan itsellesi.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat