Tämä mintun makuinen hyydykekakku rakentuu suklaisen browniepohjan päälle. Minttutäytteen voi tehdä aidosta yrtistä tai piparminttu-uutteesta. Uute on korvattavissa samalla määrällä piparminttuaromia. Testasin kakun myös gluteenittomana ja se onnistuu vaihtamalla vehnäjauhot yks yhteen gluteenittomaan jauhoseokseen. Reseptin lopusta löydät videon kakun valmistamisesta!
Vinkki: Varaa kakun leikkaamiseen tukeva kakkulapio tai veitsi, jolla paksun browniepohjan saa helpommin leikattua.
Minttukakku brownie-pohjalla
Brownietaikina:
1 ½ ps (105 g) Meira saksanpähkinöitä
175 g voita
120 g tummaa suklaata
2 ¾ dl sokeria
2 tl Meira vaniljasokeria
¼ tl Meira suolaa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
Kostutus:
¾ dl maitoa
Minttukiisseli:
2 ruukkua minttua (tai 2 tl piparminttu-uutetta)
4 dl täysmaitoa
¾ dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Muut täyteainekset:
4 ½ Meira liivatelehteä
4 dl vispikermaa
vihreää elintarvikeväriä
½ dl vettä
Kuorrute:
1 dl kuohukermaa
200 g maitosuklaata
Koristelu:
mintunlehtiä
mintun makuisia karkkeja
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunan alaosa tai suojaa se leivinpaperisuikaleilla (suikaleet saat tarttumaan reunaan, kun sipaiset siihen öljyä tai margariinia).
Leikkaa saksanpähkinät rouheeksi. Sulata voi kattilassa. Ota liedeltä ja lisää suklaapalat. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää yksitellen loput ainekset. Kaada taikina vuoan pohjalle.
Pyyhevinkki: Kierrä vuoan ulkoreunan ympärille kylmällä vedellä kostutettu, kaksinkertainen froteepyyhe ja kiinnitä hakaneulalla. Näin pohja kohoaa tasaisesti eikä tummu reunoista.
Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Pohja saa jäädä sisältä hieman taikinaiseksi. Anna pohjan jäähtyä täytteen valmistamisen ajan. Irrota vuoan reunus ja tarvittaessa puhdista se. Kiinnitä takaisin vuokaan. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunat kalvolla, jotta hyytynyt kakku irtoaa siistimmin.
Kostuta browniepohjan reunaosa maidolla. Pistele reunaan reikiä haarukalla saadaksesi maidon imeytymään paremmin. Sivureunat voi kostuttaa pitelemällä pohjaa pystyssä ja valuttamalla maitoa suoraan mitta-astiasta.
Jos teet täytteen piparminttu-uutteesta, siirry suoraan maitokiisselin valmistamiseen. Piparminttu-uutteen voi lisätä valmiiseen kiisseliin. Muussa tapauksessa laita mintunlehdet varsineen kattilaan maidon kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Ota liedeltä ja anna hautua kannen alla puoli tuntia. Siivilöi mintunlehdet maidosta ja kaada maito takaisin kattilaan.
Sekoita keskenään sokeri ja perunajauhot. Lisää maidon joukkoon. Kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja anna jäähtyä kylmässä vesihauteessa huoneenlämpöiseksi.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma. Värjää kerma vaahdotuksen aikana vaaleanvihreäksi. Sekoita joukkoon minttukiisseli. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen ohuena nauhana rauhallisesti vatkaten.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään noin kolmeksi tunniksi. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Mittaa kuohukerma kattilaan. Kuumenna liedellä, mutta älä anna lämmetä kiehumispisteeseen. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu maitosuklaa. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut ja kuorrute on tasaista. Jatka sekoittelua tarvittaessa liedellä, matalimmalla lämmöllä. Anna kuorrutteen jäähtyä hetken aikaa, mikäli se vaikuttaa liian juoksevalta.
Kaada kuorrute kakun keskelle. Anna levitä päällisosan päälle. Kun kuorrute on jähmettymäisillään, päästä reunoilta pienet norot tippumaan kakun sivuille. Nosta samantien jääkaappiin jähmettymään.
Koristele kakku mintunlehdillä ja minttumakeisilla.
mari-johanna: 👍 😊
mari-johanna
Täytyy taas ihan kehua jälleen kerran kuinka oiva paikka tämä Kinuskikissan maailma on!!
Mieheni ilmoitti että olisiko mitenkään mahdollista saada isänpäiväksi juustokakkua jossa yhdistyy minttu ja sitruuna?
Muistin heti kolmen sitruksen kakun, josta tein sitruuna täytteen kakun pohjalle ja tästä kakusta puolitin minttukiisselin ja täyte ainekset ja siitähän tuli oiva täytekerros sitruunaisen päälle.
Meillä toki kaikki maidottomaksi muutettuna joten epäilen vähän että miten voimakkaan sitruunan maun onnistuin saamaan, mutta jokatapauksessa,huomisen sankarin toiveet huomioitu helposti kaikki samalta sivulta otettuina!!
Visa-Asko: uute voi olla vähän herkempi tuon juoksettumisen kannalta. Luulen, että kaikkein varmimmin onnistut, kun teet mintunlehdistä kiisselin ja vielä vaikka varmuuden vuoksi sekoitat liivatteet kiisselin ”kautta” kermavaahtoon. Tulehan kertomaan, miten kävi!
Oli vispikermaa ja piparminttu-uute. Täytynee testata ehdottamallasi tavalla ja antaa tälle vielä yksi mahdollisuus:) Vaikka hyvää tuli myös philadelphia virityksellä.
Kiitokset vastauksesta:)
Visa-Asko: joskus näin tapahtuu, mutta yleensä kyse on siitä, että ainesosat ovat liian lämpimiä suhteessa kermaan. Käytitkö vispikermaa (ei kuohu-)? Entä oliko käytössä mintunlehdet vai uute? Jäin miettimään, että voisihan liivatteet toki lisätä ensin kiisseliin ja vasta sitten yhdistää kermavaahdon kanssa, josko se ennaltaehkäisisi ongelmaa.
Meinasi tulla katastrooffi tuon täytteen kanssa. Onko kellään leikannut tuo täyte liivatteen lisäämisen vaiheessa? Itselläni se kävi kolme kertaa, kunnes vaihdoin perinteiseen Philadelphia täytteeseen. Ei vaan tahtonut onnistua vaikka annoin liivatteiden jäähtyä ihan kunnolla huoneenlämpöiseksi. En tiedä teinkö jotain muuta väärin:(
Kiitos, käyn vähän vertailemassa niiden määriä 😊
Susanna: kyllä pysyy kasassa korkeampanakin. En osaa sanoa, miten korkea kakusta tulisi pienempään vuokaan tehdessä. Juustokakut-kategoriasta löytyy joitain 20-senttiseen vuokaan tehtyjä kakkuja, ehkä niiden ainemääriä vertailemalla voisi saada käsityksen?
Riittäisikö tuo täyte tuollaisenaan korkeampaan 20cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan? Pohdin myös että pysyykö täyte kasassa yhtälailla korkeampana?
herkkunassu: ohjeessa ei varsinaisesti oteta kantaa siihen, missä vaiheessa pohja asetetaan vuokaan. Kostutuksella tarkoitetaan myös pohjan sivureunoja. Eli ensin kostutus sieltä. Varsinainen päällisosa on helpointa kostuttaa, kun pohja on vuoassa.
Hei! Ihanan oloinen resepti, tätä täytyy kokeilla 🙂
Kysymys brownie-pohjan kostuttamisesta: reseptissä kostutus tapahtuu irtopohjavuoan (jälleen)kiinnittämisen jälkeen, eli tarkoitetaanko browniepohjan reunaosalla sitä päällisosaa, joka näkyy browniesta kun irtopohjavuoka on taas sen ympärillä? Vai tulisiko pohja kostuttaa ennen vuoan takaisin kiinnitystä? Videossa ei ollut kostutuksesta vinkkejä.
maris
Putkimursu: voit hyvin tehdä kakun ihan valmiiksi asti jo edellisenä päivänä. Jos mintunlehtiä käytät koristeluun, niin ne on hyvä asetella vasta lähempänä tarjoilua. 🙂
Hei, tekisin tämän kakun synttäreille, jotka alkavat jo klo 11. Voinko siis jättää kakun jääkaappiin hyytymään yön yli vai mitä suosittelette?
myy94: hankalaa määritellä maun vahvuutta. 🙂 On se kohtalaisen vahva, jotta minttukakuksi tunnistaa. En oikein ymmärtänyt, miten aiot reseptiä muokata, joten en valitettavasti osaa siihen ottaa kantaa.
Kuinka voimakas on tuo mintun maku? Mietin että jos puolikkaalle määrälle laittaisin tummaa suklaata 100g, 2dl kermaa vaahdoksi ja mahdollisesti purkki tuorejuustoa, moussekakkua siis ajattelin tehdä ja sen pitäisi olla laktoositon.
Kati: nyt en muista mitä nimenomaista suklaata käytin, mutta Fazer tai Panda ovat varmasti sopivia. Ja siis nimenomaan maitosuklaata. 😊
hei
mitä suklaata päälisessä pitäisi käyttää. Nyt siinä sanotaan maitosuklaa, mutta kommenteissa sanotte, että Pandan tumma suklaa.
Minä ainakin miellän maitosuklaan vaaleaksi suklaaksi enkä taloussuklaaksi.
Kaisa T: harmillinen juttu, että pohja ei vastannut odotuksia. Välillä on kyllä vaikeaa lähteä täältä etäältä veikkailemaan, missä vika. Keittiövaa’asta tuli muuten mieleen, että itse joskus huomasin, että se näytti eri lukemia riippuen siitä, millä alustalla vaaka seisoi… Mutta ehkä pohja paistui liian kauan? Näissä brownietaikinoissa pohja saa mieluummin jäädä vähän raa’aksi. Muihin ohjeisiin en osaa ottaa kantaa, eikä aina ole selkeää syytä, miksi ohjeesta tulee tietynlainen. Usein ohjeet syntyvät mutu-tuntumalla tai jonkin vanhemman hyväksi havaitun reseptin pohjalta. Tässä luultavasti hyödynsin tätä: http://www.kinuskikissa.fi/juustokakku-brownies/. Toivottavasti rohkenet vielä testata uudelleen! Tämä on onnistuessaan tosi herkkua. 🙂
Voihan sitten olla, että joko keittiövaakani on jossain kohtaa huijannut tai sitten uuni on ollut kuumempi. Olen vasta muuttanut, joten uuden uunin käyttäytyminen ei ole vilä ihan tuttua.
Kävin kurkkaamassa myös muita brownies-reseptejä ja huomasin että rasvan määrä samankokoisissa annoksissa on paljon pienempi. Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää miksi tässä pohjassa tuo rasvan määrä on noin paljon suurempi?
mari-johanna
Kaisa T: Minä tein tämän kakun juuri viime viikolla. kaiken kiireen keskellä on vain kuva jäänyt julkaisematta.
Itse tein myös juuri kuten ohje sanoi ja juuri niillä määrillä aineita ja minulla ainakin onnistui tosi hyvin. Kakku sai mieheni työpaikalla valtavasti kiitosta suklaisesta pohjasta ja mintun makuisesta päälisestä. 🙂
Täällä ei siis ongelmia ollut, ja jos teit aivan ohjetta noudattaen niin en äkkiseltään keksi syytä harmilliseen pohjan rakenteeseen. Odotellaan siis mitä Kinuskikissalla on viisaita sanoja sanottavanaan! 🙂
Hei, onko reseptissä varmasti oikea määrä rasvaa ja muita ainesosia? Tein juuri kakkua varten pohjan valmiiksi, mutta ihmettelin jo paistovaiheessa, miksi taikina suorastaan kiehui rasvassa. Kaikkia aineita laitoin niin paljon kuin reseptissä luki, mutat pohjasta tuli pinnasta kova ja ikään kuin keksimäinen. Nyt kun katsoin tuon videon, niin taikinani ei kyllä ollut yhtä notkeaa kuin videolla. Mikähän meni vikaan? Mielestäni tein kaiken juuri samoin kuin ohjeessa.
Nyt kun katselin muita brownien perusreseptejä, niin niissä on rasvaa suhteessa paljon vähemmän.
Henriika: aavistuksen pehmeämpi maku saattaa olla uutteessa, mutta en usko, että tässä on isosta erosta kysymys. Eli laittaisin samassa suhteessa.
Hei vielä! Voiko minttu-uutteena käyttää Dr.Oetkerin piparminttuaromia?😊
Henriika: kyllä varmasti onnistuu!
Hei! Onnistuuko kakun pakastaminen? Tekisin siis suklaakuorrutusta vaille valmiiksi. 🙂
Kiitos teille kissipe, sannuski ja Nallakarhu kommenteista! Kissipe: mitä suklaata käytit kuorrutteessa? Aiemmin keväällä kävi ilmi suklaapannacotan kohdalla, että taloussuklaa ei jähmettynyt ollenkaan niin hyvin kuin vaikka Pandan tumma suklaa. On tästä pitänyt tehdä isompaa juttua blogiin, mutta en ole vielä ehtinyt. Ja siis vertailla kaikki eri suklaat.
Ei voi olla muuta kuin herkkua! ❤
Erityisesti lapset ihastui kakun ulkonäköön ja teimme viikonloppuna tätä. Oli paljon parempaa kuin kuvittelin, kerrokset tasapainottivat toisiaan ja kokonaisuus oli maittava! Kiitos!
Huh, tästä tulikin parempi kuin kuvittelin. Kerma-kiisseliseosta tehdessä pelästyin koska maitokiisseli maistui vahvasti läpi. Onneksi hyydyttyään maut tasaantuivat!
Ainoa mikä epäonnistui oli suklaakuorrute. Ei jähmettynyt ja ikäänkuin liukui kakun päältä pois leikatessa 🙁 Eikä kovin nätisti reunoillekaan valunut. Oikaisin vähän ja tein tuon kuorrutuksen mikrossa, liekkö se kuitenkaan niin paljoa lopputulokseen olisi vaikuttanut?
Hyvää oli kyllä ja varmasti teen uudelleenkin! Brownie-pohja oli ihana 🙂
mari-johanna
Wau mikä kakku! 🙂
Näyttävä ja upea ja varmasti niin herkkua!
Susanna: Miten olisi murot pähkinän tilalle,täsmääkö se teidän ruokavalioon? Toki silloin kun meidän perheessä oli pähkinä allergiaa, minä vain joskus jätin pähkinän poiskin, enkä korvannut millään, mutta tässä tapauksessa pohjaan ehkä tosiaan olisi kiva saada jotain suutuntumaa. 🙂
Maris: Joo, minttua tulee yllättävän paljon. Mieheni toivoi synttäreiksi Kinuskikissan kirjasta sitä kissanminttu kakkua
ja kun sitä silloin talvella aloin tehdä niin päivittelin ihan samaa mintun paljoutta, mutta voi sitä huumaavaa ihanaa mintun tuoksua kotona. 🙂
Nyt hän itseasiassa juuri toivoi samaa kakkua uudestaan vaan taidanpa näyttää tämän luomuksen hänelle… Meillä ehkä jossain vaiheessa tehdään taas minttukakkua! 🙂
Upea kakku! Voisikohan pohjan tehdä ilman pähkinää, tai millä pähkinän voisi korvata, kun allergian vuoksi ei pähkinöiden käyttö ole mahdollista?
maris
Oijoi! Kylläpä osaakin näyttää houkuttelevalta ja ylelliseltä herkulta. 😊 Aidon minttuyrtin käyttäminen vaikuttaa kiinnostavalle, kun en itse ole liiemmälti kyseistä yrttiä käyttänyt. Yllättävän paljon sitä näköjään tarvitaan. 🙂
Aamuriemu
Ñam,ñam mikä herkku!
Irzu
OOOOHH!! Nyt on kyllä niin herkullisen näköinen kakku että! 🙂 <3