mikrovinkit

Marraskuun vinkki

Mikro on monipuolinen kotileipurin apuväline. Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten mikroa voi hyödyntää leivonnassa.

1. Mikro soveltuu mainiosti suklaan sulattamiseen, kunhan muistat käyttää alhaista lämpötilaa. Paloittele suklaa lautaselle ja lämmitä noin 250 W lämpötilassa, kunnes suklaa on sulanut. Sekoittele välillä, jotta suklaa sulaa tasaisesti.

2. Mikro on hyvä ja vedoton kohotuspaikka hiivataikinoille. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta taikinakulho vesimukin tilalle ja anna kohota rauhassa (pidä mikro pois päältä).

3. Myös liivatteen käytössä voi hyödyntää mikroa. Mittaa kuppiin ohjeessa ilmoitettu nestemäärä ja kuumenna noin minuutti täydellä teholla, kunnes neste höyryää. Lisää joukkoon liotetut liivatteet. Laita kuppi mikroon vielä puoleksi minuutiksi. Sekoita ja varmista, että liivatteet ovat sulaneet nesteeseen.

4. Valmista mikrossa pieniä kakkusia. Ns. mukikakuissa vuokana käytetään isoa kahvi- tai teekuppia. Taikina kypsyy muutamassa minuutissa. Kakkuset tarjoillaan suoraan mukeista.

5. Pehmeitä fudge-makeisia voi valmistaa mikrossa paljon liedellä keittelyä nopeammin. Tarvitset kovaa kuumuutta kestävän ison mikrokulhon (tilavuus n. 2 litraa), sillä seoksen tilavuus kaksinkertaistuu kiehuessaan. Lämmitä seosta, kunnes lämpötila saavuttaa 116 astetta. Käytä mittaamiseen digitaalista paistomittaria. Sekoittele ja mittaa lämpötilaa parin minuutin välein, loppuvaiheessa tiheämmin.