Ranskassa konditoriakulttuuri on omaa luokkaansa ja sieltä kumpuavat erikoisuudet ovat kuuluisia ympäri maailmaa. Kukapa ei olisi herkutellut croissanteilla, macaron-leivoksilla tai tuulihatuilla. Pohjois-Ranskan ja Belgian alueelta on peräisin myös tämä hyvin perinteikäs marenkiherkku, joka kantaa nimeä merveilleux. Koska ääntämys tapailee englannin kielen sanaa ”marvelous” ja tarkoittaa ”mahtavaa”, puhuttelen leivosta tuolla suomalaisen suuhun paremmin istuvalla nimellä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan leivos koostuu rapeista marenkipohjista ja vatkatusta kermasta. Näyttävän tästä leivoksesta tekee reunakoristelu, jossa käytetään tyypillisesti suklaata, pähkinää tai koristelutuotteita. Täytteistä löytyy erilaisia variaatioita, joista toiseksi yleisin lienee kaakaojauheella maustettu versio. Ulkonäön puolesta kaksi yleisintä muotoa ovat pallomainen, kauttaaltaan rouheessa pyöritelty versio sekä tässä reseptissä esitelty malli.

Nouseeko marvelous macaron-leivosten kaltaiseksi suursuosikiksi? Jenkkilässä nämä ovat nyt kuumaa kamaa ja se, mikä lyö läpi rapakon takana, rantautuu yleensä tännekin ennemmin tai myöhemmin. Toistaiseksi marvelous ei näytä löytäneen kotileipureiden keittiöihin kovin laajasti, sillä reseptejä on saatavilla niukasti. Aineksia hittileivonnaiseksi kyllä on, sillä vaikeusastetta on huomattavasti vähemmän kuin macaronsien kohdalla. Lisäksi näitä voi varioida loputtomiin erilaisilla pursotettavilla täytemousseilla. Oma ideani on käyttää täytteessä vaniljakreemijauhetta, jolloin periaatteessa mistä tahansa mausta (esimerkiksi marja- tai hedelmäsoseella tuunatusta kermavaahdosta) saa pursotettavan version.

Ainoa heikkous leivoksissa on se, että marenkikakkujen tapaan tarjoaminen täytyy tapahtua mielellään mahdollisimman pian täyttämisen jälkeen. Jos paistaa koko ohjeen satsin, vaaditaan uunilta kiertoilmatoimintoa. Tosin teiltä lukijoilta on kyllä tullut tietoa, että tavallisessa uunissakin useamman pellillisen paistaminen onnistuu yhtä aikaa, kun vaihtelee peltien paikkoja. Ehkä sitäkin sietää yrittää ennemmin kuin luovuttaa.

Näyttää upealta ja sanomattakin selvää: maku on MARVELOUS!  😋 🤩