08.04.2015   23 kommenttia Kategoria: Leivokset,  Makuja maailmalta,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton

Marvelous-leivokset (Merveilleux)


marvelous

Ranskassa konditoriakulttuuri on omaa luokkaansa ja sieltä kumpuavat erikoisuudet ovat kuuluisia ympäri maailmaa. Kukapa ei olisi herkutellut croissanteilla, macaron-leivoksilla tai tuulihatuilla. Pohjois-Ranskan ja Belgian alueelta on peräisin myös tämä hyvin perinteikäs marenkiherkku, joka kantaa nimeä merveilleux. Koska ääntämys tapailee englannin kielen sanaa ”marvelous” ja tarkoittaa ”mahtavaa”, puhuttelen leivosta tuolla suomalaisen suuhun paremmin istuvalla nimellä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan leivos koostuu rapeista marenkipohjista ja vatkatusta kermasta. Näyttävän tästä leivoksesta tekee reunakoristelu, jossa käytetään tyypillisesti suklaata, pähkinää tai koristelutuotteita. Täytteistä löytyy erilaisia variaatioita, joista toiseksi yleisin lienee kaakaojauheella maustettu versio. Ulkonäön puolesta kaksi yleisintä muotoa ovat pallomainen, kauttaaltaan rouheessa pyöritelty versio sekä tässä reseptissä esitelty malli.

Nouseeko marvelous macaron-leivosten kaltaiseksi suursuosikiksi? Jenkkilässä nämä ovat nyt kuumaa kamaa ja se, mikä lyö läpi rapakon takana, rantautuu yleensä tännekin ennemmin tai myöhemmin. Toistaiseksi marvelous ei näytä löytäneen kotileipureiden keittiöihin kovin laajasti, sillä reseptejä on saatavilla niukasti. Aineksia hittileivonnaiseksi kyllä on, sillä vaikeusastetta on huomattavasti vähemmän kuin macaronsien kohdalla. Lisäksi näitä voi varioida loputtomiin erilaisilla pursotettavilla täytemousseilla. Oma ideani on käyttää täytteessä vaniljakreemijauhetta, jolloin periaatteessa mistä tahansa mausta (esimerkiksi marja- tai hedelmäsoseella tuunatusta kermavaahdosta) saa pursotettavan version.

Ainoa heikkous leivoksissa on se, että marenkikakkujen tapaan tarjoaminen täytyy tapahtua mielellään mahdollisimman pian täyttämisen jälkeen. Jos paistaa koko ohjeen satsin, vaaditaan uunilta kiertoilmatoimintoa. Tosin teiltä lukijoilta on kyllä tullut tietoa, että tavallisessa uunissakin useamman pellillisen paistaminen onnistuu yhtä aikaa, kun vaihtelee peltien paikkoja. Ehkä sitäkin sietää yrittää ennemmin kuin luovuttaa.

Vinkki: Tarjoile leivokset mahdollisimman pian kokoamisen jälkeen, jotta marenki säilyttää rapeutensa.

Marenkileivokset

Marenkikiekot (30 kpl):
4 valkuaista
ripaus suolaa
2 dl (erikoishienoa) sokeria
2 tl Meira vaniljasokeria

Vaniljaleivokset (8 kpl):
16 marenkikiekkoa
4 dl vispikermaa
1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta
Meira kirjavia nonparelleja

Kaakaoleivokset (8 kpl):
16 marenkikiekkoa
4 dl vispikermaa
1 ½ tl Meira vaniljasokeria
2 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta
Meira suklaanmakuisia koristerakeita


Laita valkuaiset ja suola kulhoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Vaahto on valmista, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ilman, että vaahto putoaa.

Lisää joukkoon sokerit pienissä erissä rauhallisesti vatkaten. Laita valkuaisvaahto pursotuspussiin, jossa on iso, pyöreä tylla (11 mm) tai pakastuspussiin, jonka kulmaan leikkaat aukon.

Peitä kaksi peltiä leivinpaperilla. Sivele leivinpapereille kevyesti ruokaöljyä.

Pursota leivinpapereiden päälle noin 30 marenkikiekkoa (halkaisija 5 cm). Jätä hieman leviämisvaraa. Paista kiertoilmauunissa 100 asteessa noin 1 ½ tuntia. Anna marenkien jäähtyä leivinpaperin päällä ja irrota sitten paperista.

marvelous-leivokset-vaihe marvelous-leivokset-vaihe-2

Vaniljatäyte: Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe.

Kaakaotäyte: Mittaa kulhoon vispikerma ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi ja siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon kaakao- ja vaniljakreemijauhe.

Laita täyte pursotuspussiin, jossa on iso tähtitylla. Pursota täytettä marenkikiekkojen päälle. Paina toinen marenki kanneksi. Pursota täytettä myös reunoille ja levitä lastalla tasaiseksi.

marvelous-leivokset-vaihe-3 marvelous-leivokset-vaihe-4

Kierittele reunat nonparelleissa tai koristerakeissa. Pursota päälle täytettä ja ripottele pinnalle koristeeksi nonparelleja/koristerakeita.

marvelous-leivokset-vaihe-5 marvelous-leivokset-vaihe-6

Yhteistyössä Meira

meira-logo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan talviarvontaVuoden ensimmäinen arvonta käynnissä! Viileää talviteemaa voi luoda esimerkiksi lumihiutalemuoteilla ja talvisilla minimuffinssivuoilla. Lisäksi paketissa pieni söpöläinen: vaaleanpunainen retro-irtopohjavuoka.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat