Tämän kakun suunnittelin marjastusta harrastavalle, 5-kymppisiä juhlivalle Tiinalle. Aihe ja kakun maut olivat nopeasti selvillä. Enemmän pohdintaa aiheutui siitä, minkälaisen muodon nimikoriste ottaisi. Kiilteellä kuorrutettu pinta on haasteellinen, koska marsipaani ja sokerimassa sulavat sen päällä nopeasti ja kakku oli toimitettava jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Vaihtoehtoisiksi raaka-aineiksi jäivät suklaa ja Candy meltsit. Valmista suklaamuottia ei tarkoitukseen löytynyt, joten tein kyltin pursottamalla. Varmuuden vuoksi luovutin koristeen erikseen – vasta hetki ennen h-hetkeä kakun päälle laitettavaksi. Tästä syystä sitä ei näy kuvassa valmiin kakun päällä.
Mustikka-puolukkakakku
Pohja:
1 suklaakakkupohja
Kostutus:
2 dl vadelmakivennäisvettä
Täytevaahto:
4 dl vispi- tai kuohukermaa
200 g vaniljarahkavalmistetta (Sunnuntai)
Mustikkatäyte:
½ täytevaahdosta
2 ½ dl mustikoita
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
Puolukkatäyte:
½ täytevaahdosta
2 dl puolukoita
1 dl sokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta
Pursotukset:
4 dl Flora Vispiä
2 tl sokeria
ruskeaa pastaväriä
kaakaojauhetta
1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta
Päälle:
n. 5 dl mustikoita (ja hieman puolukoita)
1 dl hyytelösokeria
1 dl vettä
Koristeet:
sokerimassaa
ruskeaa pastaväriä
punaisia ja valkoisia Candy melts -nappeja
Valmista suklaakakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan. Voit muotoilla pohjalevyjä siten, että halkaisija pienenee alemmissa levyissä. Näin saat valmiiseen kakkuun korimaista pyöreyttä.
Vatkaa täytevaahdon kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahkavalmiste. Jaa vaahto kahteen osaan.
Sekoita toiseen vaahtopuolikkaaseen mustikkatäytteen ja toiseen puolukkatäytteen ainekset.
Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta kivennäisvedellä.
Levitä päälle mustikkatäyte. Nosta päälle seuraava pohjalevy, kostuta ja levitä puolukkatäyte. Laita kanneksi viimeinen pohjakerros ja kostuta.
Mittaa kulhoon Flora Vispi ja sokeri. Ennen varsinaista vaahdotusta sekoita vatkaimella joukkoon ruskeaa pastaväriä, kunnes väri on vaaleanruskea. Lisää kaakaojauhetta sen verran, että maku on suklainen. Vatkaa sitten vaahdoksi ja sihtaa vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe.
Laita suklaakerma pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (koko 6 mm). Pursota ensin kakun päällisen ympärille muutama päällekkäinen rengas, jotta reunat nousevat hieman kakun pintaa korkeammiksi.
Peitä sitten reunat pursotusmalliston ohjetta noudattaen koripunospursotuksella. Vinkki: Levitä reunoille ensin ohut kerros suklaakermaa. Näin pursotuksen lomaan jäävät pienet raot eivät pistä silmään. Nosta kakku jääkaappiin noin tunnin ajaksi, jotta pursotukset jähmettyvät.
Laita kakun päälle keoksi mustikoita ja puolukoita. Mittaa hyytelösokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lusikoi marjojen päälle.
Koristeet
Korin kahvat on tehty sokerimassasta, joka on värjätty ruskeaksi pastavärillä. Yhtä kahvaa varten rullaa alustaa vasten kaksi pitkää pötköä ja kieritä ne keskenään yhdeksi palmikoksi. Aseta leivinpaperin päälle kuivumaan puolikaaren muotoon. Tee kahvojen päistä riittävät pitkät, koska ne upotetaan kakkuun noin 3 cm matkalta. Muotoile päät teräviksi, jotta ne painuvat helpommin kakun sisään. Anna kahvojen kovettua huoneenlämmössä useita päiviä, mieluiten vajaan viikon, jotta ne ehtivät kuivua sisusta myöten.
Vinkki: Leivontatarvikekaupoista saa muotoilumassaa, joka kovettuu sokerimassaakin paremmin. Se sopii lujaa kestävyyttä tai nopeaa kuivumista vaativiin koristeisiin.
Sulata nimi/ikäkoristetta varten punaiset Candy meltsit mikrossa miedolla lämmöllä. Pursota kyltin reunat ensin leivinpaperin toiselle puolelle piirrettyjen ääriviivojen mukaan. Peitä sen jälkeen keskiosa. Kun pinta on jähmettynyt pursota valkoiset osat. Punaiseen pursotukseen käy pieni pakastuspussi, jonka kulma leikataan auki. Tarkemmat pursotukset kannattaa tehdä pursotupussilla ja tyllalla (koko 1-2 mm). Laita koriste jääkaappiin ja irrota sitten varovasti leivinpaperista. Nosta paikoilleen hetki ennen tarjoilua.
kermis
tosi hieno kakku en pidä marsipaanista joten tämä todella hieno.
Tämä menee kokeiluun ens viikonloppuna , nam nam mikä ohje:)
Tein tällaisen kakun äitini 60-vuotispäiville. En kylläkään tehnyt samanlaista koristelua mutta täytteet ohjeen mukaan ja kakkupohjana normaalisokerikakku kaakaojauholla. Kakku meni todella hyvin kaupaksi ja keräsi paljon kehuja. Omasta mielestäni puolukkatäytteestä tuli liian makea. Muut olivat sitä mieltä että maut tasapainoittivat sopivasti toisiaan. Kiitokset hyvästä ohjeesta. Suosittelen!
Vautsi Mikä resepti 😀 Luulin että siinä oli oikea kori ja vain marjoja 🙂 Mutta paljastus olikin ihana kakku 😀
Tein tätä ja värjäsin korin massan vihreäksi!:)
Hieno resepti ja 5 tassua!
– Ruskiz
Aamuriemu
Wow, tama on kylla hieno!
Sonjaida
Minäkin luulin koria oikeaksi, kun katsoin sitä kännykän näytöltä 😀 Taas kerran, nam minkä näköinen kakku 😉
Pääsin maistelemaan tätä ihanuutta Tiinan kemuissa ja se vei kielen mukanaan. Ei ollut liian makea vaan juuri sopivan raikkaan makuinen. Pitää itsekin kokeilla ainakin noiden täytteiden käyttöä täytekakussa.
ihana kakku ja tosi upea idea 🙂 Pitääkin joskus päästä tätä kokeilemaan
LADYARCATHA:
Ajatuksesi vaniljakreemin lisäämisestä voi hyvin osua oikeaan. Vaniljakreemin annostelusta, kermamerkeistä ym. kermapursotukseen liittyvästä löytyy tietoa ja vinkkejä linkissä:
–
http://www.kinuskikissa.fi/?p=410
–
Mikäli et ole sattunut löytämään tuota sivua, voisi olla hyvä käydä katsomassa ennen seuraavaa kertaa. Jos nyt et ollut tyytyväinen pursotukseen, niin uskon, että seuraava kerta on onnistumiskerta. Mestaruus sen kun lähenee! 🙂
Tänään testattu ja kakku odottaa jääkaapissa korkkaamistaan!
Lisäsin varmaan liian vähän 5dl:n pursotuskermaa vaniljakreemijauhetta, sillä lisäsin sitä 2rkl. Pursotukset eivät onnistuneet, sillä kerma alkoi pursotuspussissa todella nopeasti sulaa ja vetistyä. Jonkinlaiset pursotukset sain kuitenkin aikaiseksi, vaikka eivät kovin kauniit olekaan. Noh, harjoitus tekee mestarin!
vau, mikä kakku ja ihanat täytteet! Luinkin, että täytteet onnistuu pakastemarjoistakin, onnistuuko myös kakun päällinen pakastemarjoista ? Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla 🙂 Ehkä valitsen kuitenkin helpommat pursotukset.. taitaa olla aika haastavaa tuo koripunospursotus.
Mirksu: onnistuu tämä toki ihan tavallisella pursotuksellakin. 🙂 Ja maissulle, että täytteet onnistuvat myös pakastemarjoista. Mittaaminen kannattaa tehdä jäisistä marjoista, niin ovat paremmin verrannollisia tuoreiden marjojen määrään. Sulaneina kun varsinkin mustikat tahtovat mennä kasaan.
Haa, hauska juttu, että moni on hämääntynyt pursotuksesta. En arvannut sitä niin aidon näköiseksi. 🙂
Tassukkainen
Kerrassaan upea kakku! Itsekin luulin ensisilmäyksellä oikeaksi koriksi 🙂
No olipas taas kakku 🙂 siis aivan ihana! Tämä sopii juuri syksyyn, kun on tullut marjoja poimittua pakastimet täyteen. (Varmaankin myös pakastinmarjat käyvät täytteeseen?)
Tätä kyllä tullaan tekemään, täytyy ensimmäiseksi tehdä korin kahvat odottelemaan. Koripunos-koristepursotusta pitänee myös vähän opetella.
Hauska idea ja lystikäs kakku ja varmasti hyvänmakuinen.
Marianne
Siis aivan upea kakku. Itsekkin katsoin et mitenkähän tuon syö kun on korin sisällä :). Hyvin olet onnistunut. Täytyy joku kerta ehdottomasti kokeilla.
Aivan mahtava kerta kaikkiaan! Minäkin luulin, ettei koria voi syödä ja mietin, että onpa vähän hankala sieltä kakkua kaivaa 🙂 Kun löydän aikaa, niin kokeilen tätä – onnistui kori sitten tai ei.
Täytyy tunnustaa, että halpaan menin minäkin. Ihan ensin näin kuvassa marjakorin. Kun sitten nimen perusteella uskoin kakuksi, niin ajatus oli, että onpa kakulle löytynyt muhkea kori, kivan näköinen. Mutta kohta perään tuli mieleen, miten hankala kakkua on korista ammentaa. Milla ottimella, lusikallako? No, ohjeen luku paljasti, että koko asetelma on tarkoitus syödä.
Mainiota, rohkeasti vain maukasta koria lautaselle rikkomaan!
–
–
MIRKSU:
Josko silti ottaisit mukaan myös tuon koripunoksen! ;-)Se on puolet kakun mausta ja iso yllätysarvo vieraille! 🙂
Hyvän opastuksen löydät linkistä. Onnistut kyllä!
http://www.kinuskikissa.fi/pursotusmalleja?hakusivu=true
En kyllä ymmärrä mistä sinä Kinuskikissa näitä upeita ideoita ammennat? Nämä ovat toinen toistaan hienompia.
Tämäkin on pakko kokeilla. 🙂
Upean näköinen! Tämä kakku täytyy tehdä – taidan vain jättää nuo koripunospursotukset suosiolla väliin…
Koripunospursotus on kyllä yksi lemppareistani. Sillä saa ”wau-efektiä” yllättävän helpoin keinoin. Asiaan perehtymättömän on vaikea käsittää miten tuo pinta on saatu aikaan, vaikka idea on loppujen lopuksi yksinkertainen toteuttaa. Omiin 5-vuotiaisiini tuo punos meni ihan täydestä: ”Äiti mä luulin, että se oli oikea kori!”.
Niinkuin iinaH:kin sanoi, niin luulin aluksi oikeaksi koriksi ja vähän ihmettelin että miksei kakusta ole kuvaa 😀 On taas koristelu onnistunut!
Vanillacherryjen keittiössä
Ihanan näköinen, kyllä alkaa taas leivontakäsi vipattamaan- kun vain ehtisin! 😀
Vau, miten hieno! Tuo kori oli niin aidonnäköinen, että luulin sitä aluksi oikeaksi, en siis syötäväksi 🙂