Appelsiini maustaa ja raikastaa perinteistä maustekakkua. Toscapiirakan tapaisesta manteli-kinuskikuorrutteesta kakulle saa herkullisen ja näyttävän pinnan.
25.11.2015
Kaupallinen yhteistyö Meiran kanssa.
Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella. Jos kakun tulee olla maidoton, käytä voin tilalla maidotonta margariinia ja kuohukerman sijaan kauravispiä.
TAIKINA. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuori. Purista appelsiinimehu.
Sulata voi. Sekoita voisulaan sokeri. Lisää munat ja appelsiinin kuoriraaste.
Yhdistä vehnäjauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri ja mausteet keskenään.
Sekoita taikinaan jauhoseos, appelsiinimehu ja lopuksi mantelilastut.
Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (halkaisija 20 cm).
Paista 175 asteessa 45-50 minuuttia. Varmista kypsyys puutikulla: jos taikinaa tarttuu tikkuun, kakku ei ole vielä kypsä. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla estääksesi liian tummumisen.
Anna kakun jäähtyä jonkin aikaa ja irrota sitten vuoasta.
Aseta kakku tarjoilulautaselle paistopinta ylöspäin. Halutessasi voit muotoilla reunaa veitsellä, jotta saat kakusta tasaisen kuperan.
KUORRUTE. Mittaa siirappi, kerma ja mantelilastut kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä noin 10 minuuttia.
Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon voi. Sekoita, kunnes voi on sulanut, mutta älä kiehauta uudelleen.
Jäähdytä kuorrutetta kylmässä vesihauteessa, kunnes se muuttuu paksummaksi.
Levitä kuorrute kakun pinnalle reunoja myöten.
KORISTELU. Asettele päälle kokonaisia manteleita koristeeksi.
Säilytä kakku jääkaapissa. Viileässä kuorrute jähmettyy vielä lisää.
Heippa! Onko ideoita miten tästä voisi muokata kananmunattoman version? Tai onko kananmuna edes pakollinen tähän kakkuun?
laurakaroliina: varmasti voit tehdä jo pari päivää aikaisemmin. Luulen, että pieni tekeytymisaika voi olla jopa hyvästä, silloin ehtii mausteiset mautkin tasaantua.
Jääkaapissa kannattaa säilyttää, ja kun vähän pidemmästä säilytysajasta on kyse, niin mielellään vaikka jonkun tiiviin kakkukuvun suojassa tai vaikkapa isossa kannellisessa rasiassa. Uskoisin, että kyllä tämä muutaman päivän hyvinkin säilyy syöntikelpoisena. 🙂
Minun pitäisi leipoa mökille kakku muutama päivä ennen lähtöä ja pohdin, säilyykö tämä kakku pari päivää hyvänä pakastamatta.
Kuinkakohan kauan tätä uskaltaa säilyttää huoneenlämmössä/jääkaapissa ennen syöntiä niin, että pysyy hyvänä? Paraneeko maku ajan kuluessa niinkuin useissa kuivakakuissa?
Annuka: Itse kyllä pakastaisin kakun kuorrutteineen. Kuorrutus on kuitenkin samantapainen kuin toscakakuissa ja niitä olen pakastanut onnistuneesti. 🙂
Annuka: pakastus onnistuu varmasti ilman kuorrutetta. Mahdollisesti myös kuorrutteen kanssa, mutta en uskalla luvata, kun en ole tuota itse testannut.
Jos kakku täytyy pakastaa, kannattaako pakastaa ennen kuorruttamista vai onnistuuko pakastus kuorrutuksen kanssa?
Pihka: hyvä kuulla! Täydennän maidoton/gluteeniton-vaihtoehdot myös reseptiin. 🙂
Nyt on kakku kokeiltu maidottomana ja gluteenittomana versiona. Hyvää tuli! Kuorrutteen tein kauravispiin ja margariiniin.
Nyt on tämä kakku kokeilussa,jätin kuitenkin kuoriraasteen pois ja käytin pelkkää appelsiinimehua.Hyvin on kakku uunissa paistunut,pian otetaan pöytään testattavaksi.
Ei galleriakuvia.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Aino: Leivonnassa kananmuna korvataan useasti lasten hedelmäsoseella, tai vaikka jugurtilla. 1/2 dl sosetta tai jugurttia korvaa yhden munan eli tässä tapauksessa 3 munaa korvautuu 1 1/2 dl sosetta.
Moni herkku hoituu tosiaan ihan yhtä hyvin ilman munaakin, mutta kyllähän se varmasti kuohkeutta tässäkin tapauksessa antaa.