03.10.2010   12 kommenttia

Makuraati testaa: digestivet


Kinuskikissa lanseeraa sivuston uudistuksen myötä monenlaista uutta sisältöä. Yksi uutuus on makuraadin tuotetestit. Sarjan idea lähti liikkeelle juustokakkupohjassa käytettävistä digestiveistä, joita myydään uskomattoman monen tuotemerkin alla. Itse en ollut käyttänyt säännöllisesti mitään tiettyä merkkiä, vaan ollut keksihyllyn äärellä aina saman kysymyksen edessä: mikä näistä kannattaisi oikeasti valita? Erot selviävät vain, kun maistelee kaikkia merkkejä rinta rinnan.

Kokosin raadin lähipiiristäni ja siihen kuului iältään 14-68-vuotiaita naisia ja miehiä yhteensä 8 kpl. Ostin testiä varten 8 digestivemerkkiä. Suoritimme maistelun sokkotestinä. Pisteitä jokainen antoi kutakin tuotetta kohden väliltä 1-5. Jotta saimme pisteytyksessä paremmin erot esiin, pyysin jokaista valitsemaan suosikin ja inhokin pisteyttämään nämä 5 ja 1. Lopuille sitten pisteet tältä väliltä. Toki useammankin suosikin/inhokin sai valita. Raatilaiset saivat myös antaa vapaita kommentteja.

Vertailussa mukana olleet digestivet on koottu kahden ison marketin valikoimista. Mikäli olet käyttänyt jotain merkkiä, joka jäi harmiksesi vertailun ulkopuolelle, käytä testivoittajaa vertailukohtana omalle suosikillesi.

Seuraavaksi makuraati testaa leivonnassa käytettävät tummat suklaat. Minkälaisten tuotteiden edessä sinä koet valinnanvaikeutta? Mitä haluaisit raadin testaavan? Anna rohkeasti ehdotuksia!

Tässä taulukossa koottuna vertailussa olleet tuotemerkit. Alempana tarkempaa analyysiä tuloksista.

Merkki Hinta /400g Kalorit
/100g
Rasva
/100g
Pisteet Raadin kommentit
LU
1,58 € 475 kcal 21 g 40 pst Murokeksimäinen, maukas, pikkuleipämäinen, mausteinen, kaurakeksimäinen, suola ja makeus hyvässä tasapainossa
LU Fullcorn
1,58 € 450 kcal 16 g 25 pst Kova, mauton, ei normaalia rasvaisuutta, koppura, kuitenkin kivasti aromia
Pirkka
1,04 € 470 kcal 19 g 22 pst Ei herättänyt suuria tunteita puoleen tai toiseen
Euroshopper
0,8 € 485 kcal 22 g 22 pst Menettelee
LU Ruis
1,48 € 442 kcal 16 g 19 pst Paha, murenevainen, suolakeksimäinen
X-tra
0,85 € 430 kcal 17 g 16 pst Väritön, kuiva
McVities’s Light
1,68 € 437 kcal 14,4 g 15 pst Kuiva, mauton
Bisca
1,33 € 435 kcal 17,5 g 8 pst Huono, selluloosamainen, mauton, sahanpuruaSelkeäksi testivoittajaksi voi julistaa LU:n, sillä LU:n perinteinen ja täysjyväversio sijoittuivat top 2:een. Yleishuomiona maistelijoiden kommenteista voisi todeta, että digestivet eivät saaneet kovin positiivista vastaanottoa sellaisenaan maisteltuina. Oikeastaan vain testivoittajia söisi mielellään vaikka sellaisenaan, kun taas vähemmille pisteille päätyneiden päätarkoitukseksi tuntuisi sopivan leivontakäyttö.

Hintahaitarin vertailu osoittaa, ettei hinta ole välttämättä laadun tae. Esimerkiksi Euroshopper päihitti McVities’sin Light-version, vaikka hintaa viimeksi mainitulla on yli kaksi kertaa enemmän. Light-versiossa on rasvaa vähemmän kuin muissa testituotteissa, mutta kaloreissa mitattuna light-keksit ovat vasta kolmanneksi kevyimpiä. Tässä mielestä pelkästä keveydestä ei kannatta maksaa tuotevertailun korkeinta hintaa.

Kohtalainen hinta-laatusuhde tuntuisi olevan Pirkalla: jaettu 3. sija ja vertailun toiseksi halvin hinta. Keskikastilaisten piste-erot eivät ole kovin suuria, kun taas jumbosija ja voittaja erottuvat selkeästi. Tämä johtuu osin tehtävänannosta, mutta myös siitä, että raati oli yksimielinen parhaasta ja huonoimmasta keksistä.