Vinkit:
- Sekä kakun täyttäminen että kuorrutteen valmistaminen on suositeltavaa tehdä kuorruttamista edeltävänä päivänä (tai saman päivän aamuna, jolloin kuorruttaminen illalla).
- Kakku säilyy kuorrutettuna jääkaapissa hyvänä seuraavaankin päivään. Kakun voi siis tehdä jääkaappiin valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä.
- Suklaakuorrutteen voi tehdä myös valkoisesta tai tummasta suklaasta. Tumma suklaa kovettuu hieman jäykemmäksi, joten se kannattaa ottaa huoneenlämpöön joksikin aikaa ennen kaulimista. Tumman kuorrutteen kanssa kaulintavaiheen apuna käy tomusokerin tilalla myös kaakaojauhe.
Maitosuklaa-vadelmakakku
Pohja:
1 tumma levykakkupohja
Kostutus:
2 dl maitoa
Täyte:
4 dl vispikermaa
200 g maitosuklaata
300 g suomalaisia vadelmia (tuoreita tai jäisiä)
Maitosuklaakuorrutus:
125 g maitosuklaata
1 ¼ dl vaaleaa siirappia
2 ½ dl tomusokeria
Katso tarkemmat ohjeet suklaamassan ohjeesta
Pinnalle:
raesokeria
Aloita maitosuklaakuorrutteesta – tee se mielellään edellispäivänä, jotta kuorrute ehtii jähmettyä kaulittavaksi massaksi.
Paloittele maitosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Mittaa siirappi kattilaan. Lämmitä siirappia hieman – älä kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada suklaa joukkoon ja lisää myös tomusokeri. Laita kattila takaisin liedelle (lieden jälkilämpö riittää tai asteikon alhaisimmat lämpötilat). Sekoittele, kunnes seos on tasaista.
Vuoraa rasia tai pieni kulho leivinpaperilla ja kaada kuorrute siihen. Anna kovettua jääkaapissa.
Paista levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan kaakaoversiona. Anna pohjan jäähtyä.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Paloittele suklaa lautaselle ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Lisää kermavaahtoon.
Vuoraa iso kulho (tilavuus 2,5 litraa) kelmulla. Leikkaa levykakkupohjasta kulhon pohjan peittävä ympyrä ja aseta se kulhon pohjalle. Kostuta maidolla.
Levitä päälle noin kolmasosa täytteestä. Upota joukkoon vadelmia.
Leikkaa ja aseta päälle seuraava pohja ja jatka samalla tavalla kostuttaen ja täyttäen, kunnes kulhossa on neljä kerrosta pohjaa ja kolme kerrosta täytettä. Peitä päällimmäinen pohjakerros kelmulla ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa 3-4 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.
Siirrä kelmut kakun päältä syrjään ja kumoa kakku tarjoilulautaselle. Irrota kelmut ympäriltä. Kakkua voi varovasti painella haluttuun muotoon tässä vaiheessa. (Oma kulhoni oli hieman liian korkea ”munkkimaisen” muodon kannalta, joten painelin kakkua hieman matalammaksi.) Kakun päälle ei tarvitse levittää kermavaahtoa tai sokerikreemiä, joita yleensä käytetään kaulittavien massojen alla. Kakun pinta on tasainen, koska se koottiin kulhoon ja kuorrute sen verran tahmeaa, että se tarttuu kiinni suoraan kakun pintaan.
Levitä alustalle tomusokeria ja laita päälle suklaamassa. Ripottele massan päälle tomusokeria ja tasoita se kädellä. Kauli massa ohueksi levyksi. Levitä pinnalle välillä tomusokeria, jos kaulin tarttuu kiinni.
Nosta kuorrute kakun päälle.
Muotoile kakun pinnan myötäisesti ja leikkaa ylimääräinen massa pois alareunoista. (Kts. tarkemmat vinkit ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.)
Ripottele raesokeri kakun päälle samantien. Sivureunoille raesokerit saa tarttumaan, kun suorittaa toisella kädellä ripottelun ja pitää samalla toista kättä kiinni kakussa (jotta rakeet eivät pääse tippumaan lautaselle) ja painelee sen avulla tippuvia rakeita kakkuun.
maris
wipe: semmoinen aika yleinen nyrkkisääntö kakkujen riittävyyden laskemiseen on 1 muna/3 henkilöä. Eli tästä riittäisi tuolla kaavalla laskettuna noin 12 henkilölle. Tosin paljon riippuu sitten muun tarjottavan määrästä. Ja jos pieniä lapsia on syöjissä, niin riittää varmasti useammallekin.
Kinuskikissalta löytyy tietoa erikokoisten kakkujen riittävyydestä täältä: http://www.kinuskikissa.fi/erikokoisten-kakkujen-riittavyys/
Hei,
ajattelin tehdä tytön synttäreille, kuinka monelle kakku on mitoitettu?
Hoksasin että aikoinani jakamani kuvalinkki ei enää toiminutkaan, enkä päässyt kommenttiani muokkaamaankaan, joten lisäsin nyt kuvan kakusta suoraan kinuskigalleriaan. 🙂
Kiitos vastauksesta! Arvon vielä tämän ja valkosuklaakreemin välillä. Kumpaan sitten päädynkään, on tomusokerivinkki nyt korvan takana… Sitä saatetaan tarvita kun Suomen lipulle taustaa lähtee syntymään 😉
LeipuriTunari: kyllä siitä ennemmin kellertävä tulee. Tomusokeria voisi ripotella tai kevyesti kädellä levittää kuorrutteen päälle? 🙂
Jos tekee tuon kuorrutteen valkosuklaasta niin tuleekohan siitä kuinka valkoinen? Vaiko ennemmin kellertävä..? Itsenäisyyspäivän kakkua suunnittelen ja tuli vaan mieleen 🙂
TELMA:
Toive suklaakuorrutteen lisäämisestä kakunkuorrutteisiin on otettu vakavasti 😉
Kinuskikissalla taisi olla Panda-suklaa käytössä tuossa.
Telma:Kinuskikissan kirjasta luin valkosuklaakuorrutteesta. Minulla ei ole tällä hetkellä pääsyä kirjani luo etsimään sitä kohtaa, mutta muistaakseni sama ohje toimi sekä valkosuklaalle että tummalle suklaalle.
Täältähän löytyi aivan ihana uusi kakun kuorrute! Olen aiemmin tehnyt kinuskikuorrutetta ja se on kerännyt niin valtavasti kehuja että täytyy seuraavaksi kokeilla tätä.
Yhdyn aiempiin toiveisiin, saiskos tämän kuorrutteen tuonne kakunkuorrute-osioon? Samalla voisi paljastaa mitä suklaamerkkiä Kinuskikissa itse käytti 🙂 Ketjua lukiessani taidan päätyä Fazerin maitosuklaaseen jos sillä on onnistuttu ja Maraboulla epäonnistuttu, vai menikös se näin?
Onkos kukaan tehnyt tätä päällistä valkosuklaasta? Jos olette, niin antakaa ihmeessä vinkkejä millä merkillä onnistuu, miten olette kakun koristelleet, oletteko värjänneet valkosuklaamassaa yms. Tää päällinen olisi varmasti niin paljon paremman makuista kuin marsipaani!
KINUSKILAPSI:
Hyvä huomio :-). Kunhan Kinuskikissa ehtii tehdä ohjeesta oman sivun, hän lisää sen kakunkuorrutteisiin. Siellä sen paikka on.
Kinuskilapsi
Minkä takia tuo kuorrute ei ole kakunkuorrutteet osiossa? Se kun on niin hyvää ja käyhän se muihinkin kakkuihin :))
Tein vappuna tätä kakkua ja se sai paljon kehuja. Ei ollut liian makeaa mitä alussa pelkäsin. Postitiivinen yllätys oli tuo maitosuklaakuorrute joka oli ihan älyttömän helppo valmistaa ja ei tarttunut edes kattilaan tuo kuorrute vaan lähti ihanteellisen helposti irti kattilasta! Oli älyttömän miellyttävä kokemus! Kiitos jälleen kerran kinuskikissa! ^^
Meinas mennä hieman jännäks tuon kuorrutteen valmistus. En ollut varustanut kaappejani lainkaan siirapilla 😛
Koska meille on tulossa vieraita huomenna aikaisin, niin jotain piti keksiä. Tarpeeksi kun hakee netistä ensin itseluottamusta niin pystyy melkein mihin vaan. Päädyin siis itse keittelemään siirappia. Sekin meinas mennä jo plörinäksi kun keitin liian kuivaksi, mutta lisää vettä sekaan niin johan onnistui. Nyt on massa jäähtymässä ja aamusta kokeilen että onnistuiko 🙂
Toivottavasti onnistuu eikä mene tahmatassuksi
TARMULI:
Kyllä tummasuklaakuorrutetta onnistuu leikkaamaan. Tarvittaessa voi käyttää sahalaitaista veistä. Kaipa tuo maalaaminenkin onnistuu.
Tämän sivun kuorrute on Kinuskikissan kehittämä oma ohje. Muita hän ei ole käyttänyt, joten ei ole myöskään vertailupohjaa.
Hei, tein kinuskikissan ohjeella tummasta suklaasta kuorrutetta ja vaikuttaa hyvältä. Aika raskasta ens alkuun käsitellä, niinhän kinuskikissa kirjassaan varoittelikin, että on järeämpää työstettävää kuin vaaleammasta suklaasta tehty.. mutta aloin miettimään, että saakohan kakkua leikattua hyvin, kun kuorrute kovettuu jääkaapissa kakun päällä? Tosi hyvää kuorrutteesta kuitenki tuli! Voittaa marsipaanit/sokerimassat mennen tullen!
Kun olen kaulinnut massan kakun päälle, niin ajattelin maalata massan mustaksi pensselillä. Eihän tästä mitään haittaa ole? kakun pinnasta pitäisi tulla musta, ja lakritsikuorrute ei käy…
Nyt surfatessani netissä, olen löytänyt toisenlaisiakin ohjeita tälle massalle. Niihin tulee tomusokerin tilalla vettä himpusti, niin nyt minua kiinnostaisi tietää, että mikä ero näillä ohjeilla on? esim. pionilla on sen tyylinen ohje, jossa on vettä tomusokerin tilalla? Onko käsiteltävyydessä eroa vai onko näillä ohjeilla mitään eroa?
MINTTUMIINA:
Kinuskikissa ei sivellyt pintaan kuorrutteen alle mitään, vaan nosti kuorrutteen suoraan kakun päälle. Niin muodostui hyvä tarttumapinta kuorrutteelle. Tällä tavoin hän on tehnyt useita suklaakuorrutekakkuja.
Mietin sinun kakkuasi, olisiko kermavaahto ollut liukas pinta, josta suklaa sitten lähti valumaan? Vai olisiko myös suklaamerkillä ollut syytä? Mitähän merkkiä mahdoit käyttää? Nämä nyt ovat etupäässä vain arvailuja. 🙁
Tekisi mieli ehdottaa sinulle, että kun olet tuon takaiskun yli päässyt, kokeilisit kuitenkin vielä jossain vaiheessa tehdä vaikka pienen kakun Kinuskikissan tapaan ilman kermavaahtoa. Nimittäin, kun sinä pääsit kuitenkin lähes ”maaliin” asti täysin onnistuneesti. 🙂
Tein kuorrutteen valkosuklaasta normaalin pyöreän kakun päälle. Kuorrute oli yön yli jääkaapissa,aamulla helppo oli käsitellä ja kaulia ja hyvin sai kakun päälle, näytti olkein mallikelpoiselta,mutta… kun illa nostin kakun pöytään oli reunoista valahtanut, oli kuin sukat makkaralla nilkoissa. Mietin syytä kun kaikki näytti niin hyvältä ja kokoajan säilytys jääkaapissa, ennen kuorrutetta olin pintaan sivellyt kermavaahtoa toimisikohan kreemi paremmin? onko muilla tämän tapaista ongelmaa ollut. Olisi ihana kuorrute mutta ei uskalla kyllä juhliin riskiä enää ottaa=(
siis kuorrutus 😉
Heippa! Kun sinulla tulee näitä ihania täyte/ kuottutusohjeita lisää, niin voisiko ne laittaa myös tuonne omiin osioihin ? 🙂 Kun lähtee etsimään täytekakkuun sopivaa täytettä, niin yleensä menee suoraan tuonne ” täytteet ” osioon! Tämäkin ihanan kuullonen täyte, mikä menee varmasti kokeiluun pian, saisi sinne sitten ehkä mittasuhteita myös tavallisen kakun väliin. Toiveena vain 🙂
WOW SIIS MIELETÖN KAKKKU! TEIN SEN ÄIDILLE
Kiitos kaikille kommenteista! Suklaamassan kanssa kannattaa huomioida pari seikkaa: tarpeeksi kauan jääkaapissa jähmettymässä (mielellään edellisenä päivänä) ja toisekseen runsaasti tomusokeria kauliessa! Jos tarttuu alustaan kiinni, ei muuta kuin paketti kasaan ja kauliminen alusta (ehkä kannattaa välillä vähän jähmettää kylmässä?).
Aivan upeita taidonnäytteitä nuo Tessan kakut. Iso VAU täältä! 🙂
Jaoin reseptin blogissani vapun kunniaksi. http://lumikettukimono.blogspot.com/2012/05/merry-may-day-to-all.html
Ensimmäinen kerta reseptin kääntämisessä englanniksi, joten toivottavasti en möhlinyt mitään pahasti xD. Kiitokset ohjeesta!
Itse sain kyllä kaulittua sen kuorrútteen, mutta sen jälkeen ei enää mikään mennyt ihan niinku piti… Kuorrutetarttui alustaan kiinni, ja oli aivan liian pehmeää/ venyvää nostettavaksi. No lopuksi kaavin kuorrutteen kädelle ja painelin levymäiseksi, valuminen alkoi ”kivasti”, kiedoin kuorrutteen kakunpäälle kuin kaulaliinan kaulaan… =) Näytti kyllä niin paistetulta munkilta…
Mulla ainakin toimi tuo kuorrute loistavasti, niin tämän vadelma-suklaatäytteen kuin Marianne-mokkatäytteen (muokattu kahden kakun kohtaaminen -ohjeesta vaihtamalla Daimit Marianneiksi!) kanssakin. Käytin suklaana Fazerin sinistä.
Kuorrute oli helppoa työstää tomusokerin avulla, nosto kakun päälle onnistui hyvin kaulinta apuna käyttäen, ja kuorrute on pysynyt napakasti paikoillaan nyt reilut 20 tuntia. Maistuikin herkulliselta. Sellainen monella varmasti itsestäänselvä asia, että kannattaa leikata tämän kuorrutteen kanssa kakkua terävällä veitsellä, ei kakkulapiolla – leikkaaminen onnistuu kyllä kakkulapiollakin, mutta veitsellä tulee paljon siistimpää jälkeä! 🙂
Tässä vielä ne kakut: vasemmalla Marianne-mokkakakku ja oikealla vadelma-maitosuklaakakku. https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/564327_10150909155233690_613858689_11755289_491722485_n.jpg
http://aijaa.com/0088610128219
Tässä meidän kakusta. Mitä suklaata kuuluu käyttää? ite käytin maraboun maitosuklaata. Tein ohjeen mukaan. Ei sitä taikinaa pystynyt työstään mitenkään tarttui vaan joka paikkaan! Mikä meni pieleen? Lopuksi sulatin sitä vähän ja kaadoin kakun päälle ja laitoin samantien jääkaappiin ja tässä lopputulos.. Kaikki varmaan valuu tuosta pois :/
Onpa taas nerokas ohje.
Oho! Piti laittaa tuo kommentti Macaron-leivosten alle…sama pää kesät talvet 🙂
Kiitos reseptistä! Näitä taidetaan tarjota meidän häissä kun on keliaakikoita paikalla. Hauskaa vappua kaikille!
Ihana idea! Tämä tänään kokeiluun ja huomenna herkutellaan!
Ps. Olen tätä blogia lueskellut ja ihastellut jo pidemmän aikaa, mutta vasta nyt sain aikaiseksi rekisteröityä. Aivan ihania ohjeita, useampaa olen jo testannut ja erittäin herkulliseksi todettu useamman herkuttelijan voimin 🙂
ISO kiitos kun jaksat nähdä näin paljon vaivaa (yksityiskohtaiset ohjeet kuvineen ja paaaaljon hyviä vinkkejä). Hauskaa Vappua ja aurinkoista kevään jatkoa!
Jes, onnistuin siis naruttamaan ainakin muutamia ”munkin” todellisen mittakaavan suhteen. 🙂
Tämä lähtee kokeiluun heti kun seuraavan kerran pitää tehdä kakkua =P
Hahaa! Ehdinkin jo hetken kuvaa tuijottaessa miettiä, miten ihmeessä oletkin saanut munkista noin täydellisen pyöreän 😀
Vanillacherryjen keittiössä
Taas tosi ihana idea! Tuo kuva meni aivan täydestä tähän tyttöön, näyttää hurjan aidoilta! 🙂
Vitsit, tätä(kin) pitää kyllä kokeilla joku kerta 🙂 Maanantaina olis tarkotus kokeilla normimunkkien tekoa, ehkäpä täytteen kera 🙂
Kiitti papanmummi ja kivaa vappua sullekin! 🙂
papanmummi
onpas ihana ”vappumunkki”, 😀 tarvii kyllä tehdä jossain vaiheessa.Täytyneekin tässä alkaa jo miettimään mitä herkkuja tarjoillaan isännän 60-vuotis synttäreil elokuussa 😀 Hauskaa vappua sinulle ja perheellesi