Vuosi sitten valkosuklaafudgeohjeen kommenteissa tuli lukijalta esiin idea ”tuplafudgesta”, joka sisältäisi Tupla-suklaapatukan tyyliin maitosuklaata ja pähkinärouhetta. Ajatus ei jättänyt minua rauhaan ennen kuin idea oli testattu. Makeaa ja hyvää oli!
Pähkinäinen suklaafudge
n. 36 kappaletta
Ainekset:
200 g maitosuklaata
3 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
½ dl hunajaa
50 g voita
1 ½ dl hasselpähkinä- tai mantelirouhetta
(Pinnalle: hasselpähkinä- tai mantelirouhetta)
Vuoraa reunallinen uunivuoka (18 x 18 cm) leivinpaperilla.
Leikkaa maitosuklaa rouheeksi.
Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa.
Lisää hunaja ja voi.
Anna kiehua hiljaa kuplien, kunnes seos sakenee ja lämpötila kohoaa 116 asteeseen. Ellei sinulla ole lämpömittaria, voit tehdä kokeen tiputtamalla muutaman pisaran fudgeseosta kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on sopivaa.
Jäähdyttele fudgemassaa muutama minuutti sekoitellen (seoksen lämpötila laskee 110 asteeseen).
Lisää vatkaimella rauhallisesti sekoittaen joukkoon maitosuklaa- ja hasselpähkinärouhe. Kaada vuokaan. Ripottele halutessasi pinnalle hasselpähkinärouhetta. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
Leikkaa terävällä, öljytyllä veitsellä 2 x 2 cm kokoisiksi paloiksi. Säilytä fudgepaloja jääkaapissa.
Paljon on pohdittu rasvan erottumista ja sen syitä, mutta ainakaan äkkiseltään selailtua kukaan ei ole kertonut miten korjata tilanne. Jos siis suklaan lisäämisen jälkeen rasva erottuu, älä laita fudgea vuokaan vaan laita kattila takaisin miedolle lämmölle hellalle ja sekoittele rauhassa, ei sähkövatkaimella. Mikäli tilanne ei korjaannu lisää kattilaan tilkka lämmitettyä kermaa ja sekoittele. Yleensä viimeistään tässä vaiheessa tilanne alkaa kohentua. Tämä toimii siis niin fudgen, ganachen kuin minkä tahansa muunkin suklaisen herkun kanssa. Ei tarvitse turhaan harmitella pilalle mennyttä erää ja aloittaa alusta 🙂:)
Rasva erottui ja meinasi hätä tulla, onneksi sai kuitenkin vielä sekottelemalla pelastettua!
minnirautanen: pari kolme tuntia veikkaisin. 🙂
Kauanko kestää, että fudge jähmettyy suurin piirtein jääkaapissa? 🙂
sojan kotikeittiö
kävin tuonne kuvaankin pohtimassa, olisiko voinut vatkaamalla sitkeästi tilanteen pelastaa?
Jensku
En osaa myöskään sanoa. Lämpömittari mulla on ainakin toimiva, testasin kiehuvalla vedellä. Tällä kertaa käytin eri suklaata kuin viimeksi, koska piti saada täysin laktoositonta. Maku tässä fudgessa on taivaallinen. Siksi onkin sääli, etten saa koostumusta saati ulkonäköä onnistumaan 🙁 Enää en uskalla kyllä koittaa tätä. Kolmas kerta kun yleensä toden sanoo…
Jensku: liekö käytetyillä tuotemerkeillä sitten vaikutusta asiaan? Jos makeisresepti sisältää rasvaa, niin kannatta sekoitella ja jäähdytellä ennen vuokaan kaatamista. Esimerkiksi toffeereseptin kanssa tällainen voi olla tarpeen. Kun rasva jäähtyy, se mukautuu muiden aineisten joukkoon ja rakenne tasoittuu.
Jensku
Jälleen otin tän ohjeen esille ja päätin, että NYT onnistun. Mutta taas kävi samat kuin aika lailla tasan vuosi sitten 🙁 Oudon puuromaisen, rakeisen rakenteen lisäksi fudgen pinnalle jää kellumaan kamala rasvakerros. Lisäsin Tahmatassuihin kuvan havainnollistamaan. Onko täällä joku, jolla on myös ongelmia tän kanssa vai oonko ainut? Tai te, jotka onnistutte tässä, kertokaahan, että mikä on se kompastuskivi mulla tossa suklaan ja mantelirouheen lisäämisessä 😀
Eerika.T: tuollaisia 2 x 2 cm:n paloja tulee 36 kpl (ainakin omassa astiassani hieman hukkapaloja tulee reunoista vuoan muodosta johtuen).
Eerika.T
Montako palaa suunnilleen tulee? Vai riippuuko ihan palakoosta? Kiitos etukäteen ja hyvää joulua kinuskikissalle ja muille kinuskeille!
Nyt on pitkästä aikaa tehty näitä herkkuja! Valitettavasti en tehdessäkään keksinyt selkeää syytä, mikä Jenskulla olisi voinut aiheuttaa epäonnistuneen lopputuloksen. Annoin seoksen jäähtyä jonkin aikaa (110-asteiseksi) ennen suklaarouheen lisäämistä. Minusta vatkaamisella ei ollut suurta vaikutusta rakenteeseen. Ehkä massa vähän kuohkeutui, mutta tuon voisi kyllä skipatakin. Varsinkin jos se voi aiheuttaa ei-toivottuja ilmiöitä. Teen tämän pohjalta muutamat tarkennukset ohjeeseen.
En keksi kuin kaksi teoriaa: mittarissa on jotain vikaa (vaikka uusi onkin) tai sitten vähemmän todennäköisenä tekijänä suklaalaadun epäsopivuus tämän ohjeen kanssa.
Jensku: lämpötila kyllä laskee nopeasti, kun kattilan ottaa liedeltä, mutta hyvä että mittasit. Näin voidaan ainakin poissulkea se vaihtoehto.
Jensku
Niin ja se jäi sanomatta, että esim. eilen, kun ennen suklaa- ja mantelirouheen laittamista tsekkasin, niin massan lämpötila oli sadan paikkeilla. Luin vanhoja kommentteja ja joku oli ottanut selvää, ettei yli 110-asteista fudgemassaa saisi vatkata.
Jensku
On käytössä, uusi ja tarkka digitaalimittari 🙂 Vielä myöhemmin, kun maistelin fudgea, ei ”jauhoisuus” tullut niin selkeästi esille, ei oikeastaan lainkaan. Jos muutama lisätunti jääkaapissa paransi koostumusta, ei voi tietää. Mutta murenevaa sen koostumus kyllä on, eikä noin sileästä ja kiiltävästä pinnasta kuin kuvassasi on ole tietoakaan 😀 Onneksi ihan omalle porukalle tein, etten joululahjaksi. Siksi ei tuo epäonnistunut ulkonäkö niin haittaa 🙂
Jensku: hm, onpas kummaa. Onko sinulla paistomittaria käytössä? En lisäisi suklaata kiehuvaan seokseen, siitä suklaa ei varmaan tykkäisi. Täytyy jäädä pohtimaan ja tosiaan vaikka koittaa ehtiä tehdä näitä itsekin tänä jouluna, jos syytä ei muutoin saada selville.
Jensku
Sitä minäkin ajattelin, että niinkö suklaat vain lisätään heti kuuman massan sekaan, mutta jos kerran olet itse tehnyt niin ja onnistunut, en tiedä, miksi mulla ei onnistuisi. Tänään yritin uudestaan näitä. Päätin sekoittaa suklaa- ja mantelirouheen (hasselpähkinää en voi käyttää, ja tuplassakin on nimenomaan mantelia :P) fudgemassaan vain käsin lastalla sekoittamalla. Lisäsin aluksi osan suklaasta ja mantelista, ja fudge näytti jo onnistuvan. Kuitenkin vikat lisäkkeet joukkoon sekoittaessani alkoi massa muuttua vähän rakeiseksi (ei silti niin selvästi kuin eilen). Lopetin kääntelyn siihen ja levitin vuokaan. En nyt sitten oikein tiedä, millaista tästä kuuluisi tulla. Omani meni taas jotenkin pilalle, kun levystä ei saanut leikattua siistejä paloja, vaan se murtui paloiksi. Fudge myös hajoaa suussa oudon jauhoiseksi, omituista.
Tuli mieleen, voisiko suklaan lisätä joukkoon sulana. Tai miksei sitä voi lisätä massaan jo keittämisen loppuvaiheessa?
Olisi siis tooosi kiva, jos millään jossain vaiheessa ehtisit ja viitsisit testata tätä itse uudestaan 🙂 Olisi mukava saada rakenne onnistumaan, sillä maku on todella herkullinen!
Jensku: voi itku. 🙁 Ohjeen laatimisesta on pitkä aika, mutta olen varmaankin hakenut vatkaamisella seokseen kuohkeutta. Olisiko mahdollista, että syynä ei niinkään ollut vatkaus vaan se, että maitosuklaa kokkaroitui, kun se lisättiin tulikuumaan massaan? Vaikea kyllä sanoa… pitäisi melkein tehdä tätä itse uudelleen ja arvioida asiaa sen jälkeen.
Jensku
Mikäköhän mulla meni mönkään, kun vatkausvaiheessa fudgemassasta tuli rakeista puuroa..? :/ Harmittaa, meni 45 minuutin keittely ihan hukkaan 🙁 Jos olisi vaan kauhalla pyöräyttänyt suklaat ja rouheet joukkoon, fudge varmasti odottelisi nyt jääkaapissa…
Taateli: Nam! 🙂
Nam! Nämä onnistuivat niiin hyvin. Ihanan pehmeitä, ei yhtään sotkevia, makeita ja suussa sulavia. Lahjaksi kummeille tein, mutta omaan suuhun on mennyt niin monta että tänään pitää kiehauttaa vielä 2 annosta. 😀 Itsellä on aika tehokas induktioliesi jolla keittelemällä yksi satsi valmistui noin 20minuutissa. 🙂
Oma äitinikin halajaa jo ohjetta maisteltuaan meillä näitä. 😉
SANDRAN:
Tavallisen suklaan, saatikka temperoidun, kaltaisia karkkeja näistä ei kai valitettavasti onnistu saamaan. Jotain fudgeja joku tässä juuri suunnitteli laittavansa pieniin konvehtivuokiin. Sormet saattaisivat säilyä puhtaina. 😉
Rakenne oli ihan hyvä, leikkautui hyvin ja pysyi muodossa, mutta ”sulaa käsiin”, ei sinäänsä iso ongelma, voihan näihin pistää vaikka hammastikut ja syödä tikusta suoraan, niin ei kädet tahmaannu. Mietin vaan, että kuuluuko olla näin tahmaisia. Nomutta maku oli hyvä ja se kai on pääasia 😉
SANDRAN:
Tarkoitatko tahmeudella pehmeää rakennetta? Olikohan kiehumisaika riittävä, mietin. Kyllä näistä pitäisi tulla jäähtyneinä ihan hyvin paloiksi leikkautuvia. Huoneenlämpöön kannattaa ottaa vasta ennen tarjoilua. Temperoidulla suklaalla voi päällystää.
Tein näitä jouluksi ja hyvää tuli! Maistuu ihan tobleroineilta 😉 Fudge oli aiemman kokemukseni perusteella oikeanlaista koostumukseltaan, mutta meni ihan tahmeaksi heti kun nostin huoneenlämpöön. En ole aikaisemmin tällä ohjeella kokeillut, mutta lime-valkosuklaata on tullut useamman kerran kokeiltua. Kuuluuko tämän jäädä tahmeaksi? Voikohan nämä päällystää esimerkiksi temperoidulla suklaalla, että olisi kivempi syödä?
MARIO:
Kinuskikissa on tehnyt näitä fudgeja juuri tällä päivityksellä. Ilman jäähdyttelyjä muussa vaiheessa kuin valmiin seoksen siirtämisessä jäähtymään. Jonka jälkeen leikataan paloiksi. Jos aikaisemmissa kommenteissa on kehotettu jäähdyttämään jossain muussa vaiheessa, niin se ei ole jäänyt muistiin. Jos sellaista on tapahtunut ja jäähdytys on auttanut, niin se on ollut hyvä apu.
Toivottavasti toinen kerta toden sanoo ja sinusta tulee vielä fudgejen ystävä. Peukkuja täältä. 🙂
Hei!
Olisiko mahdollista päivittää reseptin ohjetta?
En jaksanut lukea kaikkia 160+ kommenttia ennen leipomista, enkä ikinä ole tehnyt fudgea, joten keittiössä kaikui aikamoiset fudget ja vitsit kun en tajunnut antaa seoksen jäähtyä kunnolla, koska ohjeessa sitä ei mainita.
Kiitos! Maistui kieltämättä aika herkulliselta vaikka menikin pipariksi. Huomenna siis uudestan..
turkoosi81: kärsivällisyyttä tosiaan vaaditaan kattilan ääressä. 🙂 Onneksi seoksen voi jättää itsekseenkin kiehumaan, kunhan on ensin varmistanut, että lieden lämpötila on sopiva. Täpäriä tilanteita on sattunut, kun on tullut käännettyä selkänsä liian aikaisin. 🙂 Itse käytän juoksevaa hunajaa ja suklaa on tainnut olla Pandaa. Ja voi aitoa lajia, ei margariinia. Muuta vinkkiä en oikein osaa sanoa tuohon kiiltoasiaan. Toivottavasti maistuvat!
Nämä on nyt jääkaapissa jähmettymässä. Ja eipä taisipa täälläkin tulla ennemmin mattapintaista kuin kuvan kaltaisen kiiltävää, mutta makua ei olla vielä päästy testaamaan. Onko tässä sitten merkitystä millaista hunajaa käytetään (olisiko pitänyt käyttää juoksevaa?) tai suklaalaadulla (käytin perinteistä Fazerin sinistä). Käytössä oli myös lämpömittari, ja kylläpä ne viimeiset kymmenkunta astetta meinasivat olla tiukassa 😀
TOFFEELINTU:
Et viitsisi säikäyttää! 😉 No, olkoon menneeksi, kun tarinallasi oli kuitenkin onnellinen loppu: sentään yksi pala jäi! 🙂
Kepan Herkku
Tein näitä ja huonosti kävi, sillä kun aamulla menin keittiöön oli fudge jo kadonnut vain yksi pala jäi 🙂
seos on nyt jääkaapissa jäähtymässä. hunajaa en käyttänyt, suklaan paloittelin joukkoon ja vatkasin kylmässä vesihauteessa kuohkeaksi. saattaa jäädä hieman löysäksi, ei ole mittaria ja muutenkin oon aina hiukka hätäinen, toffeetakin tehdessä. kuohukermaa oli vain 2 dl, joten sokerin määrä samassa suhteessa 2 dl. ens kerralla meinaan kokkeilla, etten lisää rasvaa ollenkaan, sillä kuohukerma itsessään on jo niin rasvaista. ja muistakaatten immeiset, ruuanlaitto, leipominen yms. pitäis aina olla hauskaa, ei mittään rakettitiedettä ja olokaa itellenne armollisia, jos se eka erä ei ihan samalle näytä ku sen joka on tehny sitä monesti.
lueskelin noita kommentteja, kun ekaa kerran meinasin tätä kokeilla. toffeeta olen tehny monesti laktoosittomaan maitoon, hyvää tulee. äsken kaupassa pähkäilin noitten laktoosittomien vispikermojen ja muitten tuotteiden kanssa. päädyin kuohukerma laktoosittomaan, koska nois vispikermoissa lukee, että lämpimiin ruokiin vasta loppuvaiheessa. eli järkeiltynä ei kestä siis kuumentamista ainakaan pitkäaikaista. nyt kokkeilemmaan. kerron sit miten kävi
hiihtolomalla menossa ehkä tukholmaan isän luo siine vois viedä ja näyttää muuten tosi hyvälle 🙂
Tää on aivan ihana ohje!!! mums! <3 oon tehny näitä parikin kertaa 🙂
Joo ei onnistunutkaan ihan niin hyvin kuin luulin. Vaikka fudget ovat olleet n. 3 päivää pakkasessa on taikina silti ihan vetelää ja tahmeaa. Arvelisin että kermaa tuli liian paljon tai keitin liian vähän.
Äsken sain fudgepalat jääkappiin. Saapas nähdä mitä tulee ainakin maku oli hyvä kun maistoin. Ja kaikille tiedoksi minulla onnistui laktoosimattomasta kermasta. Ei tullut mitään suurempia virheitä (kai) Kiitos kinuskikissalle tästä(kin) ihansta ohjeesta! 🙂
Kolmas kerta toden sanoo? Se ei vieläkään kiiltele, mutta rakenne on oikea. Vatkasin sähkövatkaimella TODELLA varovasti jäähdyteltyäni keitosta ennen suklaan ja rouheen lisäämistä vajaaseen sataan asteeseen. Fudge oli myös hiukan vielä lämmintä (40? 50?), vaikkakin jähmettynyttä, kun aloin öljytyllä veitsellä leikata paloja. Veistä piti öljytä melkein jokaisen vedon jälkeen, muuten alkoi tarttua reunoihin. Mutta nyt kököttävät jääkaapissa huomisia ylioppilasjuhliani. 🙂
Jasdril: minä olen tehnyt vatkauksen sähkövatkaimella. Se voisi olla yksi selitys, muuta en ainakaan tähän hätään keksi. Tarkensin ohjetta tuon osalta. Toivottavasti jaksat vielä yrittää. Sitkeyspisteet täältä! 🙂
Olen jo kahdesti tehnyt tätä, ja molemmilla kerroilla lopputuloksena on ollut leikatessa hajoava ihan hyvänmakuinen mössö, joka hajoaa suussa jauhoiseksi rakeeksi. Lisäksi ulkonäkö ei ole lähelläkään tuota kuvan kiiltävää ja tasaisenpintaista, vaan se on semmoinen samea ja röpelöinen. Onko nyt kyse siitä että ohjeessa lukee ”vatkaa”, ja minä hölmö pyöritän edelleen vispilällä (jolla olen pärjännyt siihen asti), enkä kaiva SÄHKÖVATKAINTA ja pyöritä sillä?
Varmasti ihana ohje, aion kokeilla joskus!
NTIKARHU:
Loppu hyvin, kaikki hyvin. 🙂
Kokeilin kuitenkin vielä kerran sillä laktoosittomalla kermalla, purkissahan on ohje kinunskin keittoon! Lopputulos oli että sain fudget tehtyä 🙂 Kiitos Kinuskiemo ja Heidukka78 kommenteistanne!
Vinkkinä vielä muille laktoositonta kermaa käyttäville: en kuumentanut keitosta kuin reiluun 110 asteeseen ja lisäksi suklaa -pähkinärouheen lisäsin vasta kun keitos oli jäähtynyt alle 80 asteen lämpötilaan. Aluksi voi kyllä alkoi erottua, mutta voimakas vatkaaminen lämpimän levyn yllä sai tämän pysähtymään.
Ehkä joulukarkit kuitenkin kannattaa tehdä hylakermasta, jos täysi laktoosittomuus ei ole tarpeen.
HEIDUKKA78 ja NTIKARHU:
Heidukka78: Kiitos paljon sinulle, että tulit kertomaan :-). Sinulla on kokemustietoa pitkältä ajalta laktoosittoman kerman käyttäytymisestä. Minulla oli vain pelkkiä epäilyksiä.
ntikarhu: Luettuani Heidukka78:n kommentin en enää suosittele sinulle uutta koesatsia ”varmuuden vuoksi” ;-). Kannattaa luottaa kokemukseen, se on oikotie onnistumiseen.
Ntikarhu, minä uskon että jotain tekemistä voi olla laktoosittomalla kermallakin. Itse olen joutunut ongelmiin kinuskin ja suklaakuorrutteiden kanssa aina, kun olen ”vielä kerran” päätynyt kokeilemaan laktoositonta kermaa. Hylalla onnistuu, mutta laktoositon käyttäytyy jotenkin ihan eri tavalla. Oma kokemus on, että pienemmässä lämpötilassa ja paljon nopeammin tapahtuu esim. kinuskin sakeneminen. En millään usko että on vain sattumaa ollut, olen vuosien mittaan tehnyt kinuskia kymmeniä kertoja, eikä mitään ongelmia ole muuten ollut. En itse suosittele tämmöisiin keitettäviin suklaa/kinuski-juttuihin laktoositonta kermaa, koska se käyttää niin arvaamattomasti.
NTIKARHU:
Epäilyttää, että laktoositon kerma kuitenkaan olisi syynä epäonnistumiseen. Enemmän ajattelen, että seos saattoi kuitenkin olla vielä liian kuumaa suklaata lisätessä. Jos ehtisit tehdä vielä koesatsin, vaikka puolikkaalla annostuksella, niin onnistuminen varmistuisi? Ilman muuta hauska lahjaidea.:-)
EEA:
Olisivat varmasti myyjäisissä näyttävä ja varma menestys. Mutta minulla on valitettavasti sama epäilys kuin sinulla, että tuo hyvä idea voi olla ”tuhoon tuomittu”. Kun Kinuskikissakin mainitsee jääkaappisäilytyksen, niin ei taida kannattaa ottaa riskiä, että suklaat alkavat sulaa myyjäispöydässä. Löytyisikö ehkä leivoksista karkkien korvaajaa? 🙂
Tällä reseptillä tulee mielestäni parasta fudgea! Olen aiemmin tehnyt näitä ohjeen mukaisilla tuotteilla erittäin hyvällä menestyksellä.
Nyt kokeilin laktoositonta kermaa ja ensimmäistä kertaa rasva erottui heti suklaan lisäämisen jälkeen. Voiko vika siis olla tässä laktoosittoman tuotteen käytössä, tai onko seosta vaan jäähdyteltävä ennen suklaan lisäämistä jonkin lämpötilan alle? Vai vaikuttavatko tähtien asennot tosiaan tähän näin paljon? 🙂
Tarkoituksena oli tehdä näitä joululahjoiksi enkä tiedä uskallanko enää kokeilla laktoosittomalla kermalla, jos homma meneekin taas mönkään. Millaisia kokemuksia teillä on?
Näyttää hyvältä reseptiltä. Mietin että voisiko näitä tehdä koulun myyjäisiin? Vai onko tuhoon tuomittu ajatus jos ne seisovat muutamia tunteja lämpimässä sellofaani pussissa niin lähmääntyykö ne kokonaan rumiksi ja syömäkelvottomiksi? Toivoisin että voisit vastata mahdollisimman pian 🙂
JOCELYN:
Hyvä sinä, onnistuit hienosti :-)! Mutta kysymyksesi on vaikea. Huolimattomasti pakattuina eivät säily ollenkaan, katoavat alta aikayksikön ;-). Jos tahdonlujuutta ja itsekuria jääkaapissa asioivilla riittää, niin kyllä fudget kestävät oman kokemukseni mukaan (en muista fudgelajia) jääkaapissa pitkään, jopa viikkoja. Säilytin jääkaapin nurkassa ”salaisessa” hyvin naamioidussa rasiassa.
ZOEY19:
Dekkarifanina nautin suunnattomasti tällaisista tarinoista, kun kauhun tasapaino on läsnä koko ajan ja paniikkitunnelma sen kun tiivistyy tarinan edetessä.
Leivonnaisen valmistuksessa törmätään yllätyksiin ja joudutaan tekemään hyvinkin ennakkoluulottomia ratkaisuja. Kierrellään ja seikkaillaan monia sivupolkuja. Mennään tilanteesta toiseen, ja kolmanteen. Kaiken järjen mukaan katastrofia kohti. Mutta tarina loppuukin kylmän rauhalliseen toteamukseen: Lopputulos oli todella hyvää, ja koostumuskin täydellinen.
Taas jaksamme eteenpäin! KIITOS, että kerroit meille! 🙂
Äsken pääsin paloittelemaan fudget ja hyvin onnistuivat! Mieleen tuli vain, että kauankohan ne säilyy jääkaapissa?
Päätin tulla jakamaan myös oman kokemukseni. Luin etukäteen kommentteja kauhulla ja mietin, että uskallanko edes kokeilla. Mutta suomalaisella sisulla eteenpäin ja hellan ääreen!
Lämpömittaria en omista, joten tippatestillä piti pärjätä. Keittoaika oli noin 50 min, keittelin 5 asteikolla 0-9. Siirsin seoksen kattilasta toiseen astiaan, koska kattila oli liian pieni. Annoin jäähtyä muutaman minuutin ja lisäsin sitten suklaan ja pähkinärouheen. Ehdin vatkata alle 10 sekuntia kun huomasin, että rasva erottui ja koko mössö meni kokkareiseksi. Noh, takaisin kattilaan vaan ja lämpö takaisin päälle. Kokkareisuus hävisi, mutta rasva tuntui erottuvan vaan vielä enemmän.
Vatkasin seosta vielä noin minuutin, mutta koska siitä ei tuntunut olevan mitään hyötyä, luovutin. Kaadoin osan rasvasta suoraan viemäriin ja kumosin massan vuokaan. Massa oli jo siinä vaiheessa niin kiinteää, että minun piti lusikalla painella massa litteäksi. Jääkaappiin vaan ja odottelua.
Lopputulos oli todella hyvää <3 Ja koostumuskin on täydellinen! Ei liian kova, mutta pysyy hyvin muodossaan 🙂