Tämän piirakan nimi lupaa paljon, mutta taustalta löytyy vahvat perusteet, onhan se leivottu meidän perheen suosikkipiirakan, maailman parhaan mustikkapiirakan, reseptillä. Mummin versiossa oli aina mustikkaa, mutta saimme tänä vuonna mökillä oli niin poikkeuksellisen puolukkasadon, että päätimme ottaa mummin reseptin avuksemme. Muutaman kokeilun se vaati, jotta sopiva perunajauhojen ja sokerin määrä oli selvillä. Yllättäen perunajauhoja tarvittiin huomattavasti enemmän kuin mustikkapiiraassa, jossa en ole niitä välttämättä käyttänyt laisinkaan. Mökillä pakastimen puuttuessa söimme tätä ilman lisukkeita, mutta kaupungissa tuli kokeiltua myös vaniljajäätelöä. Molempi parempi.
Puolukkapiirakka
Pohja:
1 annos rahka-voitaikinaa
Täyte:
2 ½ dl sokeria
¾ dl perunajauhoja
8 dl puolukoita
Pinnalle:
sokeria
Valmista rahka-voitaikina linkistä löytyvän ohjeen mukaan ja anna sen jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Säästä pieni pala taikinaa koristeluun. Kauli loput taikinasta levyksi (n. 33 x 31 cm) leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen. Vinkki: saat leivinpaperin pysymään pöytätasolla paikoillaan kaulimisen ajan, kun kastelet pöydän pintaa vedellä. Nosta taikinalevy leivinpapereineen pellille.
Yhdistä sokeri ja perunajauhot keskenään. Sekoita puolet sokeriseoksesta puolukoiden joukkoon ja ripottele loput taikinalevylle. Levitä päälle puolukat.
Kauli jäljellä oleva taikina ohueksi, pitkäksi levyksi. Leikkaa siitä taikinapyörällä kapeita nauhoja. Asettele nauhoja kierteille tai ristikkoasetelmaan puolukoiden päälle.
Paista piirakkaa 200 asteessa 20-25 minuuttia. Suojaa tarvittaessa foliolla, kun taikinanauhat ovat saaneet kevyesti väriä.
Ripottele tarvittaessa jäähtyneen piirakan päälle sokeria. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.
kyl oli hyvää, aika raikasta ja jakoi syöjien mielipiteet mutta itse tykkäsin kyllä 🙂
Miukku: paljon luvattu juu, mutta nimeämisessä on toki tunnettakin aika paljon mukana. 🙂 Toivottavasti tykästyt reseptiin! Hymiöt tulevat näkyviin, kun laitat edelle yhden välilyönnin.
Hymiöt ei taida tullakaan näkyville;) olisi kuulunut ensimmäisen lauseen perään.
Paljon on luvattu että ihan maaliman paras mutta täytyy testata pitääkö paikkaansa. Ainakin näyttää mehevän herkulliselta. Hieno koristeluidea!
Jensku
Kaunis kuva kauniista piiraasta. Puolukan ystävänä varmasti myös maistuisi 🙂