06.06.2014   157 kommenttia Kategoria: Leivokset,  Pääsiäinen,  Pikkuleivät,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton

Macaronit kolmella täytteellä


Nyt on oppirahoja maksettu urakalla ja uusi päivitetty macaron-ohje valmis! Tämä on ollut varsinainen projekti. Kaikki alkoi aiemmasta macaron-ohjeesta, jonka yhteydessä pähkäilin, kuinka saada macaron-kuorille sileä pinta. Sain teiltä paljon erinomaisen hyödyllisiä vinkkejä ja haluan esittää auttavaisuudestanne sydämelliset kiitokset! Tein erilaisia kokeiluita tarkoituksenani kartoittaa taikinan valmistuksen eri osuuksien vaikutuksia. Mitä aiheuttaa valkuaisten vatkaaminen liian kovaksi vaahdoksi? Entä mitä seuraa, jos vaahto jää aivan liian löysäksi? Entä mikä on käytetyn mantelijauhemerkin osuus? Onko siivilöiminen tai tehosekoittimella jauhaminen välttämätöntä? Näihin kysymyksiin sain testeilläni vastauksia ja olen toivottavasti viisaampi myös auttamaan teitä macaron-pulmissa.

Kokeiluideni kautta päädyin siis alla olevaan ohjeeseen. Simppelistä ainesluettelosta huolimatta macaron-ohjeissa, kuten kaikissa muissakin resepteissä, esiintyy eroja ainesten määrissä ja työvaiheiden opastuksessa. Siksi kannattaa aina tarkastella ohjetta kokonaisuutena. Itselläni avainasiaksi muodostui valkuaisten vatkaamisen oikea-aikainen lopettaminen. Optimaalinen vaahto ei kuitenkaan yksin riittänyt saamaan kuorista sileitä. Mantelijauhe piti lisäksi pyöräyttää monitoimikoneella yhdessä tomusokerin kanssa. Pelkkä siivilöiminen ei minulla riittänyt. Mantelijauhemerkeissä on eroja. Sileintä taitaa olla Sallisen jauhe. Se on niin hienojakoista, että todennnäköisesti kaikki menee siivilästä läpi. Kuitenkin siivilöinti kannattaa tehdä jo yksin takia, että ainakin minulla monitoimikoneen jäljiltä seoksessa oli kovia paakkuja.

Tässä kolme herkullista täytettä valittavaksesi. Tee jokaista tai valitse mieleisin maku. Onnea macaron-leivontoihin!

Kullakin täyteohjeella saat täytteen noin puolikkaseen annokseen macaroneja.


noin 25 kappaletta

Taikina:
125 g mantelijauhetta
3 ½ dl (230 g) tomusokeria
3 (100 g) keskikokoisen munan valkuaista (huoneenlämpöisinä)
¼ tl suolaa
½ dl sokeria
kullankeltaista elintarvikeväriä

Vadelmatäyte:
100 g vadelmia
100 g vaniljatuorejuustoa

Maitosuklaatäyte:
100 g maitosuklaata
100 g vaniljatuorejuustoa

Limetäyte:
1 dl lime curd -limettitahnaa
100 g vaniljatuorejuustoa

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Pyöräytä seos tehosekoittimessa jauhomaiseksi.

aurinkomacaronit-vaihe-3 macaronit-vaihe

Erottele valkuaiset ja laita kulhoon suolan kanssa.

aurinkomacaronit-vaihe-5

Vatkaa valkuaisia keskiteholla, kunnes ne ovat saaneet kuohkeutta. Lisää sokeri muutamassa erässä. Jatka vatkaamista keskiteholla, sekoita samalla joukkoon elintarvikeväri. Älä vatkaa ”kankeaksi”, kovaksi vaahdoksi, vaan jätä notkeaksi ja kiiltäväksi. Kuvissa vaahto sokerin/värin lisäämisen jälkeen.

macaronit-vaihe-10 macaronit-vaihe-2-2

Siivilöi tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaisvaahdon joukkoon parissa erässä nuolijalla sekoittaen. Jätä pois se osa mantelijauheesta (korkeintaan pari ruokalusikallista), joka ei mene siivilän läpi. Sekoituksen voi tehdä ronskein ottein, jotta saat kuivat aineet uppoamaan marenkivaahtoon tehokkaasti. Valmis taikina on sileää ja tasaista.

macaronit-vaihe-3-2 macaronit-vaihe-4
macaronit-vaihe-5 macaronit-vaihe-6

Kaada taikina pursotuspussiin. Sulje toinen pää pussinsulkijalla. Pursota pellille leivinpaperin päälle kiekkoja (halkaisija noin 4 cm). Taikina on oikean paksuista, kun kuoriin ei jää huippuja. Kuoret eivät juurikaan leviä uunissa. Anna kuorten kuivua pellillä noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pintakuivia.

macaronit-vaihe-7 macaronit-vaihe-8

Kypsennä uunissa 130 asteessa noin 15 minuuttia. Käännä pelti paiston puolivälissä, jotta paistotulos on tasainen. Anna kuorien jäähtyä ja irrota ne sitten leivinpaperista tarvittaessa paperin alapuolelta painaen.

macaronit-vaihe-9 macaronit-vaihe-2

Valmista täytteet. Soseuta vadelmat mahdollisimman sileäksi, tarvittaessa siivilöi pois siemenet. Jos käytät ulkolaisia vadelmia, niitä on keitettävä 5 minuuttia. Sekoita tuorejuusto ja vadelmasose keskenään vatkaimella.

aurinkomacaronit-vaihe-11

Sulata maitosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon tuorejuusto.

aurinkomacaronit-vaihe-13

Yhdistä lime curd ja vaniljatuorejuusto vatkaimella.

macaronit-vaihe-11

Levitä tai pursota täytettä macaron-kuoren sileälle pinnalle. Paina toinen puolikas päälle. Säilytä jääkaapissa.

macaronit-vaihe-3

Avainsanat:
Vehnätön

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
90 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat