Maapähkinävoin nimi on sikäli harhaanjohtava, että voin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, vaan kyseessä on lähes yksinomaan pähkinöistä koostuva tahna. Sokeri ja suolakin ovat vapaaehtoisia lisiä. Klassinen tapa herkutella maapähkinävoilla on sipaista sitä paahtoleivän, omenaviipaleen, letun tai riisikakun päälle. Sitä voi käyttää myös puurossa, smoothiessa, makeisissa, taikinoissa tai jäätelössä. Maapähkinävoi sisältää paljon energiaa, mutta myös runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja.
Maapähkinävoin herkullinen aromi syntyy paahdettaessa maapähkinät uunissa. Paahtaminen on muutenkin minulle suosikkitapa nauttia pähkinöitä, sillä uunissa maku ja rakenne muuttuvat edukseen. Paahtaminen saa myös kuoren irtoamaan helpommin. Reseptin lopusta löydät videon, jossa näytetään valmistus vaihe vaiheelta – myös kuorien imurointi pähkinöiden seasta.
Kokeile valmistaa pähkinävoita myös hasselpähkinöistä ja sekoittaa joukkoon suklaata, niin saat Nutellan tapaista levitettä. 🙂
Vinkki: Halutessasi voit jättää siirapin/hunajan pois.
4 dl valmista maapähkinävoita
Ainekset:
7 dl (475 g) Meira maapähkinöitä
1 rkl öljyä
1 rkl agavesiirappia, vaahterasiirappia tai hunajaa
½ tl Meira suolaa
Levitä maapähkinät pellille leivinpaperin päälle siten, että pähkinät eivät ole päällekkäin. Paahda 200 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes kuori on muuttunut tummemmaksi. Anna pähkinöiden jäähtyä. Laita pähkinöitä pari kourallista kerrallaan pakastuspussin sisään ja hiero pussia käsissäsi, jotta kuoret irtoavat.
Leikkaa saksilla ison, puhtaan ja kuivan muovipullon puoliväliin vaakasuuntainen viilto, jätä kuitenkin muutaman sentin ehjä kaistale. Laita noin puolet pähkinöistä (3 ½ dl) kerrallaan pullon sisään. Pidä pullon ylä- ja alaosaa kädellä paikallaan ja imuroi kuoret pullon suuaukon kautta. Ravistele pulloa välillä ja tarvittaessa kaada päällimmäiset pähkinät pois, jotta saat alla olevatkin puhdistettua.
Laita pähkinät tehosekoittimeen. Hienonna pieneksi murskaksi ja lisää sitten öljy, siirappa/hunaja ja suola. Kääntele seosta välillä, jotta saat myös reunoille ja pohjaan jäävän tahnan sekoittumaan. Jatka noin 5 minuuttia, kunnes tahna on aivan sileää.
Kaada tahna puhtaaseen lasipurkkiin. Maapähkinävoi säilyy useita viikkoja jääkaapissa.
Vilmaviher: uskoisin, että ohje on sovellettavissa hyvinkin erilaisista pähkinöistä.
Voikohan tätä tehdä ihan luonnosta löytyvistä pähkinäpensaan pähkinöistä? Taidan joka tapauksessa kokeilla kun keittiössä möllöttää pussillinen niitä..
Casio: no onpa kumma juttu. En keksi muuta syytä kuin tehosekottimen ominaisuus. Kurkkasitko videota? Näyttääkö tehosekoittimesi yhtään samalta kuin minulla käytössä oleva?
Hei! En saa tätä oikein onnistumaan – pähkinämassa kovettuu ja paakkuuntuu melkein samantien kun alan käyttää konetta. Kokeilin ensimmäisellä kerralla, niinkuin ohjeessa sanotaan ja toisella kerralla laitoin nesteet pähkinöiden kanssa samaan aikaan. Seokselle käy molemmilla kerroilla niin, että se jämähtää kannun seinille kuin kitti ja terä pyörii tyhjää keskellä itsekseen. Mikään kaapiminen ei auta. Sain seoksen vähän paremmaksi ikivanhalla, hyvin pienikokoisella sekoittimella, mutta edelleen se on tosi jäykkää ja paksua. Tuntuu, että oliiviöljyä saisi lisätä desin, ennenkuin möykky notkistuisi. Missähän on vika? Koneeni on ihan uusi ja olen jännittänyt sen kykyä tehdä pähkinämassaa – cashew-pähkinät se kyllä muussasi tahnaksi puolessa minuutissa. Kommenteista jo etukäteen kiitäen!
Hienoa huomata, että olette innostuneet ohjeesta!
elinahan: pähkinät kannattaa paahtaa joka tapauksessa. Siinä pilee maun salaisuus.
Tässäpä löytyi taas viikonlopuksi mainio uusi kokeiltava! 😊
Meiralla tai Sallisella on myynnissä valmiiksi kuorittuja maapähkinöitä. Jos niitä käyttää, niin tarviiko pähkinöitä paahtaa uunissa?
Kanelikierre
Hauska sattuma: juuri eilen kaupasta maapähkinävoita ostaessani pohdin, voisiko sitä tehdä itsekin. Ja kappas, täällä oli ohje minua odottamassa ensi kertaan! 😀
Sokeripulla
KIITOS ohjeesta. Maapähkinävoi säilyy useita viikkoja jääkaapissa ….hmmm ei ainakaan meillä 😀
sojan kotikeittiö
vautsi, enpä ollut tullut ajatelleeksi että tätä voisi itse tehdä!