maapahkinavoi

Maapähkinävoin nimi on sikäli harhaanjohtava, että voin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, vaan kyseessä on lähes yksinomaan pähkinöistä koostuva tahna. Sokeri ja suolakin ovat vapaaehtoisia lisiä. Klassinen tapa herkutella maapähkinävoilla on sipaista sitä paahtoleivän, omenaviipaleen, letun tai riisikakun päälle. Sitä voi käyttää myös puurossa, smoothiessa, makeisissa, taikinoissa tai jäätelössä. Maapähkinävoi sisältää paljon energiaa, mutta myös runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja.

Maapähkinävoin herkullinen aromi syntyy paahdettaessa maapähkinät uunissa. Paahtaminen on muutenkin minulle suosikkitapa nauttia pähkinöitä, sillä uunissa maku ja rakenne muuttuvat edukseen. Paahtaminen saa myös kuoren irtoamaan helpommin. Reseptin lopusta löydät videon, jossa näytetään valmistus vaihe vaiheelta – myös kuorien imurointi pähkinöiden seasta.

Kokeile valmistaa pähkinävoita myös hasselpähkinöistä ja sekoittaa joukkoon suklaata, niin saat Nutellan tapaista levitettä. 🙂

Vinkki: Halutessasi voit jättää siirapin/hunajan pois.

4 dl valmista maapähkinävoita

Ainekset:
7 dl (475 g) Meira maapähkinöitä
1 rkl öljyä
1 rkl agavesiirappia, vaahterasiirappia tai hunajaa
½ tl Meira suolaa


Levitä maapähkinät pellille leivinpaperin päälle siten, että pähkinät eivät ole päällekkäin. Paahda 200 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes kuori on muuttunut tummemmaksi. Anna pähkinöiden jäähtyä. Laita pähkinöitä pari kourallista kerrallaan pakastuspussin sisään ja hiero pussia käsissäsi, jotta kuoret irtoavat.

Leikkaa saksilla ison, puhtaan ja kuivan muovipullon puoliväliin vaakasuuntainen viilto, jätä kuitenkin muutaman sentin ehjä kaistale. Laita noin puolet pähkinöistä (3 ½ dl) kerrallaan pullon sisään. Pidä pullon ylä- ja alaosaa kädellä paikallaan ja imuroi kuoret pullon suuaukon kautta. Ravistele pulloa välillä ja tarvittaessa kaada päällimmäiset pähkinät pois, jotta saat alla olevatkin puhdistettua.

Laita pähkinät tehosekoittimeen. Hienonna pieneksi murskaksi ja lisää sitten öljy, siirappa/hunaja ja suola. Kääntele seosta välillä, jotta saat myös reunoille ja pohjaan jäävän tahnan sekoittumaan. Jatka noin 5 minuuttia, kunnes tahna on aivan sileää.

Kaada tahna puhtaaseen lasipurkkiin. Maapähkinävoi säilyy useita viikkoja jääkaapissa.

Yhteistyössä Meira

meira-logo