Tämän reseptin olen julkaissut aiemminkin, mutta kardemumman maku hurmaa aina vain. Nämä ovat siitä mukavia piparkakkuja, että ne sopivat joulun lisäksi leivottaviksi ympäri vuoden. Taikina ei ole perinteisten joulupipareiden tapaan mausteinen, vaan pääosassa on kaneli ja kardemumma.
Piparkakku-ukkojen Halloween-look syntyi pursottamalla valkosuklaasta luurangot pipareiden päälle. Valkosuklaan kanssa on oltava tarkkana, sillä suklaa tahriintuu helposti pipareita käsiteltäessä. Pikeeri on hivenen työläämpi, mutta siistimpi vaihtoehto.
Kardemummapiparit
Taikina:
100 g huoneenlämpöistä voita
1 ¼ dl ruokosokeria
¾ dl vaaleaa siirappia
1 muna
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
¾ rkl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Koristelu:
n. 100 g valkosuklaata
Paloittele huoneenlämpöinen voi isoon kulhoon. Jääkaappikylmää voita voi pehmittää hieman mikrossa. Mittaa joukkoon ruokosokeri.
Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja lisää kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon muna.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan.
Muotoile taikinasta litteä möykky ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Anna taikinan seistä hetki huoneenlämmössä ennen leipomista. Kauli jauhotetun pöydän päällä levyksi ja ota muotilla kuvioita. Nosta pellille leivinpaperin päälle.
Paista 200 asteessa noin 6 – 7 minuuttia. Piparit saavat jäädä hieman pehmeiksi.
Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Laita suklaasula pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreä tylla (1 – 2 mm). Pursota pipareiden päälle.
Nyt on piparit tehty, ukkomuotti tullut onneksi joskus hankittua. Koristelun aion tehdä pikeerillä. Halloweenin kunniaksi marssitan luurankoukot työpaikalle ”kauhean” kivaksi yllätykseksi. 🙂