Sokerimassalumme

Ainekset ja tarvikkeet:

valkoista sokerimassaa tai marsipaania
tomusokeria
keltaista ja vihreää pastaväriä
sokerikuorrutetta
keltaista,vihreää ja sinistä jauheväriä
iso kukkamuotti (esim. liljamuotti)
foliota
sivellin
(pieni kukkamuotti)
(kultaisia sokerihelmiä)


Lumpeenkukka on tehty jättikokoisella liljamuotilla. Muunkinlaiset kukkamuotit käyvät. Olennaista on muotin iso koko (jos haluat isoja, näyttäviä kukkia) ja se, että terälehdet ovat tarpeeksi leveitä ja harvassa. Itse käytin valmistukseen sokerimassaa. Sokerimassa soveltuu mielestäni marsipaania paremmin tämän tyyppisiin koristeisiin, joissa osien (terälehtien) täytyy pysyä jämäkästi muodossaan. Marsipaanikin kovettuu, mutta vaatii enemmän aikaa.

Kauli sokerimassa ohueksi levyksi tomusokeroidulla alustalla ja ota muotilla kuvio, jonka laitat kuivumaan pyöreäpohjaiseen astiaan. Astia kannattaa vuorata foliolla, jotta kuivunut kukka on helpompi irrottaa. Sopivia astioita ei välttämättä ole saatavilla, mutta se ei olekaan välttämätöntä: voit muotoilla kupin myös kaksin- tai kolminkertaisesta foliosta. Muotoilussa voi käyttää apuna palloa tai muuta pyöreää esinettä (vaikka appelsiinia!).

Lisää kunkin terälehden väliin yksi irtonainen terälehti (nämä voi leikata irti muotilla otetusta kukkasesta). Sijoita irtolehdet mahdollisimman ulkoreunalle kukkaa suurentamaan kuitenkin niin, että ne saavat olemassa olevasta kukasta tukevan tarttumapinnan. Laita lisäksi 4 – 5 terälehteä kuivumaan irralleen pienempiin astioihin. Nämä terälehdet on tarkoitus kuivattaa kaarevaan muotoon ja liimata vasta sitten paikoilleen.

Lumpeen keskiosan voi hyvin tehdä marsipaanistakin. Tässä kuitenkin käytetty sokerimassaa. Värjää massa keltaiseksi tai vihertävän keltaiseksi. Muotoile pallo, jonka ympärille kiinnität vieri viereen ohuita pitkänomaisia lehtiä. Näitä pikkulehtiä voi olla useammassa kerroksessa siten, että sisemmät ovat kiinni pallon pinnassa ja ulommat taipuvat ulospäin.

Kiinnitä irtoterälehdet sokerikuorrutteella lumpeeseen. Tupsuttele kukan keskiosaan pensselillä keltaista tomuväriä. Liimaa sokerikuorrutteella paikoilleen keltainen keskiosa.

Ison lumpeen kaveriksi voi tehdä minilumpeita pienillä liljamuoteilla. Näidenkin keskiosaan voi tupsutella keltaista tomuväriä. Tässä käytetty koristeena mattapintaisia kultahelmiä, joita löysin Confetista.

Lumpeenlehti on tehty vihreäksi värjätystä marsipaanista. Käytin tähän Wiltonin lehdenvihreää pastaväriä (Confetista). Erilaisten kukkien lehtiä värjätessäni haen usein mieluista lopputulosta käyttämällä useita vihreän sävyjä. Tässäkin oli lisäksi mukana vähän Sugarflairin ”joulunvihreää”. Leikkasin lumpeenlehden muotoisen palan paperille piirtämäni mallin avulla. Painelin lehteen muotoilutyökalulla lehtisuonia.

Tupsuttelin lehtisuoniin ja lehden reunoille vihreästä ja sinisestä tomuväristä tehtyä sekoitusta vahvistamaan kolmiulotteista vaikutelmaa.