14.11.2014   21 kommenttia Kategoria: Joulu,  Juusto- ja hyydykekakut,  Yhteistyöreseptit

Lumilyhtykakku


Nougat-hunajakakku

Yksi monista suosikkimauistani on nougat. Nougat-nimitystä käytetään kolmessa eri yhteydessä ja ne poikkeavat toisistaan merkittävästi. Ensinnäkin nougat voi olla mantelista ja sokerista/hunajasta valmistettua kovaa karkkimassaa. Toisaalta on olemassa nougat-konvehteja ja -patukoita, jotka muistuttavat rakenteeltaan pehmeää suklaata. Kolmas, ns. ranskalainen nougat, on vaaleaa, vaahtomaista ja hivenen sitkeää massaa, jonka seassa on mantelia. Erilaisia nougat-reseptejä on paljon ja yhtenä raaka-aineena niissä esiintyy usein hunaja. Tähän kakkuun yhdistin nougat-lajikkeista kaksi.

Koristeluidea on hautunut mielessäni viime joulusta saakka. Lumilyhdyn sisään voi laittaa paristolla toimivan tuikun tai minikokoisen valosarjan. Viimeksi mainittuja saa kirja- ja askartelukaupoista. Valonlähteen alle, kakun pintaa vasten voi asettaa suojaksi palan foliota. Tällaisen valkosuklaalyhdyn voisi tehdä hyvin myös piparkakkualustan päälle. Oiva lahjaidea siis!

Hunaja-nougat-kakku

Vinkki: Täytteen joukkoon sekoitettu nougat-rouhe pehmenee pikkuhiljaa. Mitä rouheisempana haluat täytteen rakenteen säilyvän, sitä pikemmin kakku kannattaa tarjota. Paloiksi lohkottu nougat on muuten oivallinen makeinen ihan sellaisenaan!

Pohja:
200 g kaakaotäytekeksejä (esim. Kantolan)
50 g voita tai margariinia

Hunaja-nougat:
¾ dl sokeria
¾ dl Hunajainen SAM -luomuhunajaa (kiteinen)
75 g mantelirouhetta

Täyte:
4 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
200 g nougat’ta (suklaapatukkana)
½ dl vettä
rouhittua hunaja-nougat’ta

Koristelu:

valkosuklaakuulia
valkosuklaata


Aloita hunaja-nougat’n valmistuksesta, jotta se ehtii kovettua. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla nougat’n jäähdyttämistä varten. Sivele leivinpaperille hieman öljyä. Mittaa paistinpannulle sokeri ja hunaja.

Nougat-hunajakakku-vaihe

Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua maltillisesti sekoitellen, kunnes seos saa hieman väriä. Lisää mantelirouhe. Kaada leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä, kunnes nougat on kovettunut.

Nougat-hunajakakku-vaihe-2 Nougat-hunajakakku-vaihe-3

Leikkaa veitsellä rouheeksi.

Nougat-hunajakakku-vaihe-6 Nougat-hunajakakku-vaihe-7

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja sivele reunoille hieman öljyä irrottamisen helpottamiseksi.

Rouhi täytekeksit monitoimikoneella. Sulata voi ja yhdistä voisula keksimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

Nougat-hunajakakku-vaihe-4 Nougat-hunajakakku-vaihe-5

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Paloittele ”suklaa-nougat” lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Lisää kermavaahdon joukkoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Lisää täytteeseen. Sekoita joukkoon lopuksi nougat-rouhe (säästä hieman pinnalle).

Nougat-hunajakakku-vaihe-8 Nougat-hunajakakku-vaihe-9

Kaada täyte vuokaan ja ripottele pinnalle loput nougat-rouheesta. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Nougat-hunajakakku-vaihe-10

Tee kakun päälle lumilyhty valkosuklaakuulista alla olevan ohjeen mukaisesti. Viimeistele koristelu laittamalla lyhdyn viereen ”lumipalloja” ja siivilöimällä päälle tomusokeria. Aseta ennen tarjoilua lumilyhdyn sisälle paristokäyttöinen valonlähde.

LUMILYHTYKORISTE

Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Tee kakun pintaan ympyrä (halkaisija n. 10 cm) lasin tai muotin avulla kevyesti painaen. Huomioi, että sisään on jäätävä tilaa tuikulle.

Kasta valkosuklaakuula suklaasulaan ja aseta kakun päälle. Laita kuulia vieri viereen ympyrän kehän myötäisesti. Kasta myös kuulien sivureuna valkosuklaassa, jotta saat ne kiinnittymään tukevasti toisiinsa. Jätä aukko tuikun asettamista varten.

Laita ympyrän sisäpuolelle halkaistuista kuulista toinen rivi tueksi. Tee seuraava kerros näiden päälle. Asetelmaa voi tukea laittamalla valkosuklaasulaa sisäpuolelle kuulien yhtymäkohtiin. Jätä kuitenkin rakoa tuikun valoa varten!

nougat-hunajakakku-vaihe-11 nougat-hunajakakku-vaihe-2-2

Nosta kakku välillä jääkaappiin, jotta kuulia yhteen liimaava valkosuklaa jähmettyy. Liimaamisessa käytettävää suklaasulaa voi tarvittaessa lämmittää uudelleen.

Tee seuraava kerros asettamalla kuulat edellisen kerroksen päälle – aivan sisäreunalle, jotta lyhdystä muodostuu ylöspäin kapeneva kartio.

nougat-hunajakakku-vaihe-3-2

Jatka näin kerros kerrokselta kuulien määrää vähentäen. Nosta taideteos jokaisen kerroksen jälkeen hetkeksi jääkaappiin.

nougat-hunajakakku-vaihe-4-2

Vinkit lumilyhtykoristeeseen!

  • Anna valkosuklaan jähmettyä hetken aikaa sulattamisen jälkeen tai vaihtoehtoisesti älä sulata sitä aivan juoksevaksi asti. Paksumpana se jähmettyy nopeammin ja toimii parempana ”liimana”.
  • Laita valkosuklaakuulat jääkaappiin ennen koristeen kokoamista. Näin liimaamisessa käytettävä suklaa jähmettyy nopeammin.

Yhteistyössä Hunajainen SAM


hunajainen_sam_logo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
3 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan kaupan loka-arvonta

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat