pullakranssi

Korvapuusteja leipoessa kanelirulla leikataan poikittain paloiksi. Tätä kranssia leipoessa vaihdetaan leikkaussuunta ja halkaistaan koko tanko pituussuunnassa kahtia. Näin saadaan esiin kanelirullan herkulliset kerrokset. Puolikkaat voi kieputtaa palmikolle, kuten tässä kranssissa tai letittää pitkoksi. Lähde: Fab Art DIY.

Pullakranssi

2 kappaletta

Taikina:
100 g voita
2 ½ dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
½ munaa
8-9 dl vehnäjauhoja

Täyte:
75 g pehmeää voita
¾ dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
2 rkl vaniljasokeria

Pinnalle:
½ munaa

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. (Vinkki! Munan saa puolitettua, kun rikot sen desilitramittaan ja sekoitat rakenteen rikki. Säästä toinen puolikas voiteluun.) Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta taikinakulho vesimukin tilalle ja pidä mikro pois päältä.

Sekoita pehmeän voin joukkoon fariinisokeri, kaneli ja vaniljasokeri.

Jaa taikina kahteen osaan. Kummastakin tulee yksi kranssi. Kauli taikina ohueksi levyksi. Mitä ohuempi levy, sen näyttävämpi kranssi. Levitä levyn päälle puolet täytteestä. Kieritä rullaksi.

pullakranssi-vaihe pullakranssi-vaihe-2

Leikkaa rulla pituussuunnassa kahtia terävän veitsen avulla. Kierrä puolikkaat palmikolle niin, että leikkauspinta tulee ulospäin.

pullakranssi-vaihe-3 pullakranssi-vaihe-4

Nosta palmikko pellille leivinpaperin päälle ympyräksi. Leivo toinen kranssi samaan tapaan.

pullakranssi-vaihe-5

Anna kranssien kohota liinalla peitettyinä 20-30 minuuttia. Voitele munalla. Paista 200 asteessa 12-15 minuuttia.