Vinkit:
- Suuriin juhliin kakun voi tehdä kaksinkertaisena ja hyydyttää isoon, pyöreään kakkuvuokaan tai korkeareunaiseen uunivuokaan. Ilman irtopohjavuokaakin onnistuu, kun vuoraa vuoan leivinpaperilla. Sen avulla kakun saa nostettua vuoasta.
- Wasabitahnan vahvuus voi vaihdella merkistä riippuen. Aloita pienemmällä määrällä ja lisää tahnaa makusi mukaan.
- Lohikakun voi myös pakastaa. Ota jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä.
Tulinen lohivoileipäkakku
Pohja:
300 g ruisvuokaleipäviipaleita
¾ dl maitoa
Täyte:
4 liivatelehteä
350 g kylmäsavulohisiivuja
1 punasipuli
2 ½ dl kevytvispiä
400 g ranskankermaa
3 – 4 tl wasabitahnaa
3 tl sitruunaruohotahnaa
2 dl silputtua rucolaa
½ dl limettimehua
Koristelu:
200 g kylmäsavulohisiivuja
herneenversoja
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voit kietaista myös vuoan sisäpinnan suojaksi leivinpaperisuikaleita. Näin kakku irtoaa vuoasta siistimmin.
Peitä vuoan pohja ruisleipäviipaleilla. Kostuta maidolla.
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa kylmäsavulohi ja punasipuli pieniksi kuutioiksi.
Vaahdota kevytvispi. Sekoita ranskankerman joukkoon wasabi- ja sitruunaruohotahna. Lisää kermavaahdon joukkoon maustettu ranskankerma, rucolasilppu sekä lohi- ja punasipulikuutiot.
Kuumenna limettimehu kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä noin kolme tuntia.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kieritä lohisiivuista ruusuja. Asettele ruusuja kakun päälle. Laita lomaan herneenversoja.
Sanna: kyllä minusta mikä vain ruisleipä siivutettuna käy. Ainakin ns. perinteinen ruisleipä. En tiedä miten revityt ruispalat tai muut vastaavat käyttäytyvät, joten niitä en ehkä ihan heti valitsisi, mutta muuten ruisleipä kuin ruisleipä varmasti sopii. 🙂