Joulun alla julkaisin fudge-ohjeen, jossa keittoaika oli toista tuntia. Pienin muutoksin tässä ohje, josta syntyi täydellisesti leikkaantuvaa, mutta kuitenkin kiinteää fudgea murto-osalla tuosta keittoajasta. Valkosuklaa tekee fudgesta todella makeaa, joten muutama pala riittää täyttämään makeakiintiön. Lime tuo kivasti luonnetta. Ohje on ruotsalaisesta Hemmets veckotidning -lehdestä.
n. 40 kappaletta
Sitrus-fudge
200 g valkosuklaata
2 limen kuoriraaste
2 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
100 g voita
Rouhi valkosuklaa. Pese limet huolellisesti ja raasta kuori. Mittaa kuohukerma, sokeri ja voi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä koko ajan sekoitellen 10 minuuttia. Lisää valkosuklaarouhe ja limen kuoriraaste sähkövatkaimella sekoittaen.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen vuokaan (20 x 20 cm) ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
Leikkaa parin sentin kokoisiksi annospaloiksi. Säilytä makeiset kylmässä.
ei onnistunut ihan niin kuin oletin
jouduin laittaan pakkaseen kun ei tunnu jähmettyvän tarpeeksi
mari-johanna
Alfonso: Makeiset säilyvät yleisesti ottaen hyvin ja pitkään. Säilytä nämä herkut kannellisessa rasiassa jääkaapissa, niin varmasti viikosta kahteen ovat hyviä.
Käy muuten tutustumassa Kinuskikissan säilyvyysoppaaseen
https://www.kinuskikissa.fi/kotileipurin-sailyvyysopas/
nyt on tämä satsi jääkaapissa. kuinka kauan ja kuinka tämä säilyy ?
Alfonso: ei siis Kinuskikissan blogista tai leipomoista löytyvä ohje? Sitten en kyllä uskalla ottaa siihen sen enempää kantaa. 😊
itse asiassa en tehnyt tämän ohjeen mukaan, mutta ohjeen jota käytin ei ollut kommentointia.
oli siis perus fudgen ohje ei valkosuklaata. kaikki aineet oikea määrä ja lämpötilan tarkistin mittarilla
Alfonso: en jaksa uskoa, että vispikerma vaikuttaisi asiaan. Laitoitko kaikkia aineita ohjeessa mainitun määrän? Mitä valkosuklaamerkkiä käytit?
tein fudgea vispikermalla kun sitä oli kaapissa. fudge ei jähmety edes pakkasessa kunnolla, yhä tarttuu puukkoon kuin tervapoika jänikseen.
johtuuko tämä väärästä kermasta ?
Maru1005: luultavasti pakastus onnistuu oikein hyvin!
Voiko nämä pakastaa, ilman että koostumus tai ulkonäkö sulaessaan muuttuu?
kaisahoo: kiva kuulla, kiitos kommentista! 🙂
kaisahoo
Jee! Toka kerta toden sanoo. 🙂 Tai no, nyt pellillinen on vielä jähmettymässä jääkaapissa, mutta maistui jo todella hyvältä. Eilen yritin ensimmäistä kertaa ja meni ihan kokkareiseksi, keittelin siis liian kauan. Ensi kerralla luen kaikki reseptiin liitetyt kommentit ensin vinkkeineen, jos vaikka onnistuisi leipomukset helpommin jo ekalla kertaa. 🙂 Kiitos todella kivasta reseptistä!
Toffeetonttu: nämä ovat sen verran tuhtia tavaraa, että suosittelen pieninä suupaloina ennemmin kuin patukkana. Huomaa myös säilyvyys, eivät säily patikoinnin aikana repussa vaan vaativat jääkaappilämpötilan.
Toffeetonttu
Lähden ystäväni kanssa patikoimaan ja hän pyysi että tekisin suklaapatukoita. Toimisiko tämä ohje jos pilkkoisin patukoiksi ja dippaisin tummaansuklaaseen?
Helppo tehdä! Oli aivan mahtavan makuisia! Oli vaikea pitää näpit erossa juhliin asti 🙂
Kiitos vastauksesta.
_suklaaunelma_: kuoriraaste toimii maun antajana, joten sitä ei tarvitse korvata mitenkään.
Jos näitä tekee ilman limen kuoriraastetta, niin pitäisikö se korvata lisäämällä esim. sokeria tai kermaa? Tai jos sen jättää vaan pois, vaikuttaako se fudgen rakenteeseen? (:
Herkkupylly: mehun lisääminen voi vaikuttaa fudgen rakenteeseen. Minä tekisin ehkä niin, että korvaisin osan kermasta sillä limetin mehulla.
Kommentteja lueskellessa säikähdin, koska olin juuri ostanut lidlin suklaata tämä resepti mielessä. Onnistuivat kuitenkin täydellisesti ilman mitään ongelmia! Nyt tein näitä naisteniltaan, mutta täytyy ehdottomasti leipoa kokonaan itse syötäviksi! Haittaisikohan jos käyttäisi samaa ohjetta, mutta puristaisi sekaan limetin mehua? Kaipaisin ihan hieman enemmän kirpeyttä 🙂
chocolatemouse: kiitos sinulle palautteestasi! 🙂
Nää on ihan parhaita, jos saa onnistumaan niin ei kyllä tee pitkään aikaan mieli mitään muuta! 😀 tosi raikkaan mutta silti tosi pehmeän makuinen. Lahjaksi kyllä kelpaa varmasti ja jos jääkaapissa säilyttää niin ei pitäisi tarttua sellofaaniin/lasipurkkiin tms. ja saa kyllä irti vaikka vähän sulaisikin.
Tosi hyvä ohje, kiitos! 🙂
MAC&CHEESE:
Tykkään tuosta asenteesta. Itsellekin tuttua: sisulla mennään! 🙂
Meni poskelleen, kahdesti! Seos oli liian kuuma ja suklaa ei sulanut sievästi. Jospa välipäivinä kokeilen uudestaan.
sarille: uskon, että toimisi hyvin tuolla vaihdoksella. Jos jaksat ja ehdit, niin nappaapa kuva ja lisää galleria-välilehdelle. On niin houkuttelevan kuuloinen idea, että kuva inspiroisi varmasti muitakin!
Kolmatta vuotta teen joululahjoiksi tätä. Ajattelin ensikerralla josko limen voisi vaihtaa johonkin muuhun aineeseen. Löysin jostain lehdestä monimutkaisemman ”perus fudgen” ohjeen johon mauksi tuli oreo/domino murusia. Luuletko että tämä fudge toimisi keksillä ihan vaan vaihtamalla lime murusiin vai pitäisikö sitä muokata muuten?
Pumppernikkeli: voit soveltaa myös tummasta suklaasta. Kokeilematta versiota itse en voi sanoa sokerin määrästä tarkemmin. Lähtökohtaisesti kuitenkin voisi mennä tuolla samalla määrällä. Säilymiskysymyksiin en uskalla ottaa kantaa muuta kuin sen verran, että jos venyy useampiin päiviin ja menee lahjaksi, laittaisin fudget välillä pakastimeen.
Pumppernikkeli
Ja vielä kysymys: kuinka kauan fudge säilyy?
Pumppernikkeli
Ihan uskomattoman helppoa ja nopeaa ja tosi hyvää! Näitä teen joululahjaksi perheelle ja sukulaisille. 🙂 Voiko tätä soveltaa niin suuresti, että vaihtaa suklaan tummaan suklaaseen ja lisää kookoshiutaleita limen tilalle? Eli pitääkö esim. sokeria pistää enemmän jos käyttää kitkerämpää suklaata ja kuinka paljon kookoshiutaleita pistäisin?
Mini: periaatteessa varmasti voi, mutta kondensoitu maito on makeampaa, joten sokeria pitäisi vähentää. Limen mehu vaikuttaa rakenteeseen eli en lähtisi vaihtamaan kuoriraastetta nesteeseen.
Hei, voiko vispikerman korvata kondensoidulla maidolla? Minulla olisi ½ purkillista käytettävänä ? Eli tilavuudessa esim. 1dl kondensoitia maitoa, 1½x sokeria ja 100gr suklaata, 50gr voita. Voiko lime-kuoriraasteen korvata sitruunan mehulla??? Ja lisätä sekään vielä kookoshiutaleita…
Blackie: laita vaan näppituntumalta. 🙂 Kookosfudgeista olisi kiva saada reseptikin, jos onnistuvat!
Blackie
Olisiko kookoshiutaleiden lisääminen huono idea? Osaisiko joku antaa vinkin, että paljonko uskaltaa laittaa ilman, että menee muuten koostumus sekaisin? Vai laitanko näppituntumalla?
sojan kotikeittiö
pandaa olen aina minä onnistuneesti käyttänyt. Ja muutamassa tunnissa jähmettyy jo aika hyvin…jos aikaa yön yli, se ihanne =)
siirikiss
Hei kuinka kauan nää jähmettyy? Ajattelin tehä kavereille ystävänpäiväksi, olis kiva jos vastaisit sitä ennen 🙂 Ja onks Pandan valkosuklaa hyvää näihin vai käykö Fazerin leivontasuklaa paremmin?
Ei onnistunut tämä, vaikka tein ihan ohjeen mukaan. Heti kun 10min keittämisen jälkeen lisäsin vatkaimella samalla vatkaten suklaan (Lidlin), voi erottui ja massa meni kuraksi. Missä vika voi olla? Suklaassako (mikä merkki olisi paras tai ns. varmin?) vai pitääkö massan antaa jäähtyä jonkin aikaa ennen suklaalisäystä, vaikuttaako se? Ohjeessa ei tälläisestä ole mainintaa, mutta kommenteista ymmärsin joidenkin tehneen niin.
Minun levyllä 10min keittoaika oli liian pitkä. Massa alkoi saada jo hentoa väriä, mitä ei varmaan kuuluisi tapahtua, ainakaan tuosta kuvasta päätellen? 1-9 asteikolla keittelin seiskalla, koko ajan sekoitellen. Olikohan liian kova lämpö sitten. Jos joku osaa auttaa, olisin kiitollinen. 🙂 Mielelläni näitä veisi tuliaisina joulun pyhinä, saisi vaan onnistumaan!
Iso kiitos nopeasta vastauksesta 🙂
Laitoin kuitenkin pari ruokalusikallista limemehua, ja tuli erinomaista fudgea, jähmettyikin nopeasti. Älyttömän hyvää, kiitos!
Kinuskiemo, eihän tuo mitään 🙂 minäkin ensin ajattelin ainesosia katsoessani että limeistä käytetään kaikki mahdollinen ja ohjeeseen tutustuessani en löytänyt mainintaa mehusta. Nyt ei tosiaan jää meille kenellekkään epäselväksi, kiitokset Kinuskikissalle tarkennuksesta!
LUBBOCK & NANNIAJ & BONUS:
Voi harmitus! 🙁 Anteeksi! Luin huolimattomasti. Tai oletin huolimattomasti. Katsoin vain reseptin ainesluetteloa, jossa luki
”2 limeä”. Ohjeesta selvisi jatkossa, että vain kuoriraaste käytetään. Vähän meni ”noottia” Kinuskikissalle! Kinuskikissa korjasi ainesluettelon ”minulle” selvemmäksi. 🙂
Minäkin ymmärsin tästä ohjeesta että limen mehua ei käytetä, mutta ainakin Kotikokki.netin versiossa se käytetään… Hmm. Tänään olisi tarkoitus testata näitä.
minä ainakin olen tästä ohjeesta ymmärtänyt että limeistä tulisi vain kuori ei mehua. Eli nestettä ei kai tulisi vähemmän jos vaihtais limen puolukkaan. Mut olipa hyvä että tämä tuli vielä puheeksi ennenkuin kerkesin näitä jouluksi tekemää, jos olenkin ymmärtänyt väärin. Varmistan siis tuleeko limeistä myös mehut? 🙂
BONUS:
Tuota suklaata Kinuskikissa ei ole vielä maistellut. Suklaan voisi korvata, mutta nestettä seokseen tulisi vähemmän, jos lime jäisi pois. Mitä jos katsoisit esim. Karpalo-valkosuklaa- tai Maitosuklaa-pähkinäfudgereseptejä? Niiden ohjeissa vaihtaisit vain suklaan. Ja mahdollisesti karpalot puolukoihin.
Nyt tuli kyllä tehtyä tän ja varmaan seuraavienkin joulujen hitti, on nää vaan niin hyviä! Tein jostain muusta blogista löytyneellä ohjeversiolla, jossa oli limen kuoriraasteen lisäksi 1 limen mehu, ja sekoitus ihan vaan tavallisella puulastalla. Toimi!!! Rakenne on pehmeä, mutta kuitenkin helppo leikata ja palat pysyvät muodossaan, lisäksi limen makua on runsaasti, mikä näin sitrusfanina miellyttää erityisesti. NAM! Nyt vaan saattaa käydä niin, että tuosta satsista ei jää enää lahjoiksi kovinkaan montaa palaa… 😉
Onnistuisikohan tämä jättämällä tuon limen pois kokonaan ja käyttää Pandan uutta valkoinen Puolukka-Kinuskimuru suklaata pelkän valkosuklaan tilalla?
Maistuukohan tuossa puolukka tarpeeksi, onko kukaan kyseistä suklaata maistanut?
MYMMELI11:
Kinuskikissan muistikuva fudgeista on, etteivät olisi tahmaisia ja tarttuvia. Pieni koeannos omaan herkutteluun toisi varmuuden. 🙂
Hmm, tahtoisin tehdä näitä lahjaksi niin, että paketoisin fudgepalat yksitellen sellofaaniin ja sitten laittaisin kauniiseen jouluisesti koristeltuun lasipurkkiin. Mutta tuleeko näistä siihen tarkoitukseen liian tahmeita, tarttuvatko ikävästi siihen sellofaaniin kiinni?
MARLOU:
Arkinen herkku tulisi, jos levittäisi pullasiivun tai keksin päälle. Tai voisi laittaa kakkupohjan päälle kuorrutteeksi ja leikkaisi sen vaikka leivoksiksi. Kyllä tulee syötyä! 🙂
Jos ei ole kuitenkaan tarpeeksi notkeaa pohjan päälle levitettäväksi, niin varovainen lämmitys mikrossa.
Minulle kävi samanmoisesti kuin olivia991:lla. Fudge ei suostunut kovettumaan leikattavaksi vaan jäi tahmaiseksi. Voisikohan tuon käyttää jotenkin muuhun leivontaan ettei tarvitsii roskiin heittää? Hyvältä, kun maistuu kaikesta huolimatta 😉
moija: sojan kanssa samoilla linjoilla. Monesti makeisiinkin leivonnaisiin lisätään ripaus suolaa lisämakua antamaan, joten voit hyvin tehdä tavallisesta voista.
sojan kotikeittiö
ihan tavallisestta olen tehnyt ja joka kerta ovat aivan yhtä ihanan hyviä!