Liljoja on nähty monissa kakuissani ja tässä syy: ne ovat näyttäviä koristeita ja kohtalaisen helppoja tehdä yksinkertaisilla välineillä. Teen nykyään suurimman osan kukkakoristeista sokerimassasta, mutta marsipaaniakin näihin voi käyttää. Kannattaa vain huomioida, että marsipaani tarvitsee pidemmän ajan kovettuakseen.
Väärinkäsitysten välttämiseksi otan tässä esiin yhden nimeämissekavuuden: sokerimassasta puhutaan myös nimellä sokerikuorrute. Itse käytän sokerimassa-termiä – onhan kyse muustakin kuin vain kuorrutteesta. Itse asiassa en ole koskaan käyttänyt sokerimassaa varsinaisesti kuorrutteena vaan pelkästään koristeissa. Sokerikuorrute-termi kuuluu blogissani ruokakauppojen tuubeissa myytävälle aineelle, jolla voi koristella esimerkiksi piparkakkuja. Minä käytän sitä koristeaskarteluissa liimana.
Ainekset ja tarvikkeet:
- Alumiinifoliota
- Muovipallo tai muu sopivan muotoinen esine
- sokerimassaa tai marsipaania
- Pastaväriä
- Tomusokeria
- Silikoninen leivonta-alusta (ei välttämätön)
- Silikoninen kaulin (puukaulinkin käy)
- Iso liljamuotti (terälehtien päiden etäisyys 10 cm)
- Tomuväriä tai kristallipulveria
- Sivellin (paksumpi ja aivan ohut)
- Sokerikuorrutetta (tuubissa)
- Ohuita nuudeleita
- Koristelugeeliä
Aloita muotoilemalla liljoille alumiinifoliosta kupit kuivatusta varten. Kupille saat näppärästi tasaisen pyöreän pohjan esimerkiksi muovipalloa apuna käyttäen (itselläni kyseinen kapistus on anastettu lasten leluista). Repäise sopivan kokoinen pala foliosta ja pyöristä reunoista ympyrän muotoiseksi. Kääri folio tiiviisti pallon ympärille. Kupin koon tulee olla sellainen, että terälehtien reunat ylettyvät taipumaan hieman reunojen ulkopuolelle. Käytön jälkeen säästä foliokupit tuleviin kukka-askarteluihin!
Osta sokerimassa valmiiksi sävytettynä tai värjää sitä itse pastavärillä. Kauli massa tomusokeroidulla alustalla ohueksi (1 – 2 mm) levyksi. Hiero tomusokeria myös levyn pintaan, sillä kaulin tarttuu helposti kiinni. Käytä tomusokeria kuitenkin hyvin maltillisesti vain pakollinen määrä, jotta se ei näy valmiissa koristeissa. Ota liljamuotilla sokerimassasta kuvioita.
Muotti saa olla isokokoinen, sillä liljan kokovaikutelma pienenee sen kovettuessa kuperaksi.
Laita kukat kuivumaan foliokuppeihin. Voit jatkaa liljojen maalaamisella samantien, mutta anna kukkien olla kupeissa ainakin pari päivää, jotta ne ehtivät kunnolla kovettua. Senkin jälkeen kukat kannattaa pitää kupeissa niin kauan, kunnes ne nostetaan kakun päälle. Folio suojaa herkkiä kukkia rikkoutumasta.
Tupsuttele siveltimellä punaista tomuväriä terälehtien keskiosaan ja kukan ”pohjalle”.
Tässä on tehty tummuusasteeltaan kolmen värisiä kukkia. Vaaleimpiin on sivelty vaaleanpunaista kritallipulveria. Tummimpiin on laitettu tavallista tomuväriä sävyä ”rose”. Keskimmäisiä varten näitä kahta pulveria on sekoitettu toisiinsa.
Maalaa ohuella pensselillä terälehtiin pisteitä. Maalaamiseen on käytetty rose-sävyistä pastaväriä, johon on sekoitettu valkoista väriä.
Leikkaa ohuesta nuudelista muutaman sentin pituisia pätkiä liljojen heteiksi.
Liimaa sokerikuorrutteella kukan keskelle pieni sokerimassapallo. Sivele siihen tomuväriä.
Kasta nuudelinpätkän pää sokerikuorrutteeseen ja työnnä sokerimassapalloon. Liimaa yhteen kukkaan koosta riippuen 3 – 6 nuudelia.
Viimeistele heteiden päät koristelugeelillä.
Lehtiä varten voi värjätä sokerimassaa/marsipaania vihreällä pastavärillä tai käyttää valmiiksi värjättyä massaa. Lehdet voi muotoilla ohueksi kaulitusta levystä veitsellä leikaten tai käyttää valmista, pitkänomaista lehtimuottia.
Lehdet voi kuivattaa kaarevaan muotoon foliolla peitetyn talouspaperin hylsyn päällä.
Hei! Kyselisin sokerimassan ensikäyttäjänä että missä vaiheessa koristeet voi sokerikreemikuorrutteen päälle laittaa? Tytön 2-v synttärit on lauantaina ja ajattelin sokerikreemikuorutuksen tehdä edellisenä päivänä eli perjantaina(pursotukset teen vasta kun sokerimassa koristeet ovat paikallaan). Tein näitä liljoja(tyttären nimen mukaan =) ) ja kaulin sokerimassasta levyn mihin maalasin muumipeikon (ei oo kuulemma hyvä kakku ilman muumeja =) ). Ja kiitos mahtavasta sivustosta! Äidin oppien mukaan oon aina tehny perinteisesti kermavaahtokakun, mutta kun lapset rupes sanomaan että kermavaahto kyllästyttää niin sain sivujasi lueskelemalla paljon uusia vinkkejä.
Tämä näyttää helpolta ja olin varma että jopa minä onnistun. Noh kaikki onnistui siihen asti kunnes irrotin kukan foliosta,ei tarvinnut kun vähän varovasti koskea liljan lehteen niin koko kukka mureni käsiin… tein siis kukat sokerimassasta. annoin kuivua useamman päivän..hmm. kuivuikohan sokerimassa jo liikaa käsittely vaiheessa?ainakin aika monta kertaa jouduin kaulimaan sen uudestaan.. Yritin myös tehdä näitä massasta jossa on 70% sokerimassaa ja loput marsipaania. ei kuivunut viikossa yhtään 😀 ei näköjään tykkää marsipaani sitten yhtään tuosta auringosta.
MARMELADI:
Mahtava idea. Nyt, jos koskaan, ne 10 pistettä ja se kuuluisa papukaijamerkki! 🙂
Vinkki: Tehdessäni kerralla useampia liljoja, askartelin niille ”kuivumiskupit” 24 kananmunan tyhjästä, pahvisesta kennolevystä. Reilu pala foliota kennon päälle, joka varovastii painellaan kennon syvennyksiin. Sama ”kuppikoko” näytti toimivan myös ainakin tekemilleni ruusuille. Ja mikä parasta, koko kuivuvaa kukkalastia saa siirreltyä keittiössä yhdellä kertaa.
Kiitos tästä ohjeesta, nää on helppoja ja näyttäviä koristeita!
Sainpa minäkin hankituksi nuo liljamuotit,oli tilaus kanervanvärisiin kukkiin ,tein kukat ko. muotilla ja sävyttelin valkoista lilalla,punaisella ja sinisellä ,syntyi 3 eri sävyä josta kokoan kukkakoristeen kakuille. Lehtien kanssa (oikeastaan värisävyn) alkoi harmittaa kun vihreä sävy on niin epäaito.(varsinkin kun hakee luonnonvärejä). Mutta laitoinkin lehtivihreää pastaväriä valkoiseen massaan ja aloin lisäämään lilaa ja jätin hieman marmorikuviointia ja jopas jotain,sain tummaa vihreää luonnonväristä massaa josta vois tehdä vaikka sammalmaton ! Ihanaa että sait minutkin innostumaan näistä koristeluista.
Olet upea inspiroiva ja uskomattoman kärsivällinen näiden sivujen pidossa !
Hyvää syksyn jatkoa ! 🙂 🙂
Hei Kinuskikissa!!
Olen aivan mykistynyt!! Tällaisia sivuja en ole nähnyt vielä koskaan!
Valtava kiitos sinulle, sain vinkkejä siskoni valmistujaiskakun valmistamiseen ja koristelemiseen. Liljoja olin ajatellut koristeeksi mutta ei ollut kunnon ohjeita. Täältä ne löysin. Jatka samaan malliin, ohjeesi ovat selkeät ja kuvat hyvänä apuna! Siunausta kaikkeen työhösi!
Minäkään en saa tuota tomuväriä tarttumaan sitten millään 🙁 mulla on tummemman punaista kuin tuo sinun käyttämäsi, kimalleväriä, ja se vain varisee eikä tartu pintaan… Tavallinen punainen tomuväri taas paakkuuntuu ja näyttää rumalta.. :/
Päivi: kiitos hyvästä vinkistä! 🙂
Meish: valitettavasti en ole tehnyt mitään kondiittorinsokerista, mutta verkkokaupoista tai googlaamalla saat varmasti tietoa sen käytöstä.
Hei!
Kiitos selkeistä liljojen ohjeista, pääsenkin opettelemaan näiden tekoa, josko saisin näitä ensi syksynä hääkakkuni päälle. Oletko koskaan kokeillut tehdä ”lasisia” koristeita muoteilla kondiittorin sokerista? Löysin mieleiseni muotin, mutta mietin, miten sitä sokeria siihen tungetaan? Kenties sekoittamalla vaan veteen? Osaisitko auttaa asiassa?
Kiitos mahtavista ohjeista, näistä tulee mahtavia hääkakku ideoita! 🙂
Tein koekakkua ja koekakku oli tarkoitus tarjoilla seuraavana päivänä ystäville. Perehtyessäni liljojen teko-ohjeeseen tarjoilupäivää edeltävänä yönä huomasin, että sokerimassasta tehtävien liljojen pitää kuivua ainakin pari päivää ja marsipaanista tehtävien pidempään. Kotona ei ollut kuin marsipaania ja kukkien piti ollaa käyttövalmiita jo seuraavana päivänä…
Kokeilin laittaa kukat yöksi kiertoilmauuniin ilman lämmitystä. Aamulla kukat olivat kuivuneet ja sain kakun koristeltua. Pikakuivatuksesta en huomannut olevan mitään haittaa lopputuloksen kannalta. Tämä vinkkinä mattimyöhäisille 🙂
elina: itse en ikinä käytä kupua kakun päällä, vaikka ainoastaan marsipaanikuorrutuksen osalta on varmaa tietoa siitä, että se voi pilata kuorrutteen. Ota pois, jollei kaapissa ole jotain tosi voimakkaalta tuoksuvaa ruoka-ainetta. Itse laittaisin koristeet vasta huomenna, jos mahdollista, mutta sokerimassakoristeet ovat kyllä niin kestäviä, etten usko tuosta ongelmia koituvan. Jos vaahtistaikina oli sitkeää, niin kakun päällä oleminen ja kostuminen tekee sille vaan hyvää.
Hei, valmistin eilen vaahtiskuorutuksen täytekakun päälle jota tarjoillaan huomenna. Kaulitsin sen työn ja tuskan kanssa tänään kakun päälle. Eihän se nyt kovetu jääkaapissa niin ettei sitä saa huomenna leikattua? Samalla tein kakun päälle sokerimassasta liljoja eihän ne nyt taas pehmene jääkaapissa??? Saako olla kupu päällä, Kun joskus jostain mielestäni luin ettei saisi olla?? Auttaisko joku ettei aamulla kaapissa odota pilaantunut kakku??
-Anna-: kannattaa tutustua ”Ohjeita ja vinkkejä kakun tekijälle” -osiosta elintarvikevärejä käsittelevään juttuun. Pastaväriä tarvitaan noihin maalattaviin pisteisiin. Sitä ei voi tehdä jauhemaisilla väreillä kuten tomu- tai kristallipulverilla. Pastavärit ja kristallipulverit eivät ole ollenkaan sama asia. Mutta tämä selviää, kun luet tuon juttuni aiheesta. 🙂
Kiitos paljon viime vastauksestasi! Olisin vielä kysynyt, että jos aloitan tekemään noita liljankukkia, niin pärjäänkö näin alkuun sokerimassalla ja kristallipulverilla ( Ullan Unelmassa on väri Bordeauxin punainen, jolla ajattelin värjätä liljan keskustaa, onko se mielestäsi sopiva väri ) vai pitääkö olla välttämättä myös pastaväriä? Kuulin, että pastaväri ja kristallipulveri ajaa saman asian, ainoastaan kristallipulveri antaa sitä kiiltoa koriseteeseen enempi. Kiitos, jos viitsit vastata! Nämä sinun sivusi ovat aivan huippuihanat ja se miten hienosti olet laittanut kaiken tänne esille, kuvat, ohjeet jne.. Upeaa työtä!!!
-Anna-: en osaa antaa tarkkaa kappalemäärää, mutta kyllä yhdestä paketista tekee vähintään yhteen kakkuun liljat.
Hei, Olisin tiedustellut, että kuinka monta liljankukkaa isolla muotilla saa tehtyä yhdestä ( 250 g ) paketista sokerimassaa? Kiitos, tiedosta jo etukäteen! 🙂
Kiitos kommenteista krabutso ja Imppa!
On ihania ohjeita. Kyllä sitä oppii joka päivä jotain uutta. Olen kakuntekijänä sellainen poropeukalo, mutta nyt opettelen.Jos sitä ihan joulutäytekakun silpasisi!Katsotaan.
Hei! Kiitos näistä ihanista ja selkeistä ohjeista! Tilasin juuri tuon liljamuotin (näiden sivujen innostamana) ja odottelen tässä sopivaa hetkeä koska päästä kokeilemaan 8)
Linkin muuten blogisi omaani, jos se passaa. Kuitenkin tulee tätä usein seurattua 🙂
Sari: kiva! 🙂
Riinuli: kyllä minä olen ne Confetista hankkinut, olisivatko väliaikaisesti loppu?
Hei. Mistä olet hankkinut noita tomuvärejä? Siis juuri tuota rose-väristä tomuväriä ja sitten rose-väristä pastaväriä, joita olet käyttänyt liljojen koristeluun? Ja mistä olet hankkinut myös tuon vaaleanpunaisen kristallipulverin? Onko vaaleanpunainen sama kuin pinkki? Itse en ole löytänyt noita värisävyjä UllanUnelmasta tai Confetista.
Kyllä nämä ohjeet niin innostavat on että on ihan pakko päästä vähän kokeilemaan..
Satu: joo, kyllä pidemmän päälle ne kunnon värit palkitsee, jos meinaa harrastusta jatkaa. Joutuuhan sitä alussa jonkin verran satsaamaan, että saa hyvän värivalikoiman kasattua, mutta onneksi ovat hyvin riittoisia.
No, juu… Tarkoitin siis niitä Robertsin värejä, mutta en muista, mistä niitä olen joskus aikoinani hankkinut. Yritinkin jo niillä tuputella, mutta värisävyt on kyllä, mitä on. Eivätkä ne edes tarttuneet samalla tavalla marsipaanin pintaan, kuin kultainen kristallipulveri. Täytynee kaivaa kuvetta, ja hankkia oikeita värejä. Kiitos sinulle!
Satu: onko kaupoissakin jauhemaisia värejä? Itse tiedän vain apteekkien jauheväreistä ja niissähän on vain päävärit eli valikoimaa ei suuresti ole. Periaatteessa ei ole estettä, miksei niitäkin voi käyttää. Mutta koska niitä ei ole varsinaisesti tarkoitettu näin käytettäväksi esim. punainen ei näytä punaiselta siveltäessä suoraan koristeeseen vaan on enemmänkin liila.
Aivan upeita liljoja! Itsekin ostin juuri liljamuotin ja tarkoitus olisi kokeilla. Minulla ei kuitenkaan (vielä) ole tomuvärejä, ja kysynkin nyt, mitä eroa kaupan jauhemaisilla väreillä on varsinaisiin tomuväreihin? Onnistuisinko niillä vai pitääkö rynnätä ostoksille?
Sitten vielä vinkki, jonka nappasin jostain blogista. Suklaamunien ”munakennoista” saa hyviä tukia kukille, kunhan ne ensin vuoraa foliolla.
Ja kiitokset sinulle aivan upeasta blogista!
Kiitos kaikille kommenteista!
anette: mitä jos kokeilisit vielä vähemmällä värin käytöllä, vaikka ilmeisesti nytkin väriä oli kohtalaisen vähän? Toinen vinkki voisi olla sivellä väriä pyörivällä liikkeellä. Olen tosi pahoillani, että ensimmäinen kokemus oli näin negatiivinen, mutta onneksi sinulla on nyt tarvittavat välineet – eikun harjoittelemaan! Kukaanhan ei ole seppä syntyessään, eivätkä minunkaan ensimmäiset kukat varmasti olleet kehujen arvoisia. Pensselin kostuttamista en suosittele, en usko että se ainakaan parantaisi värin tasaisuutta.
Jenni R: kiva! Lisäähän muuten itsesi blogilistani kommentteihin, jollet sitä jo tehnyt. 🙂
nipsu: käytössä oli Wok’n Roll -merkkisiä maissinuudeleita.
Kiitos, juuri liljojen ohjetta tulinkin täältä hakemaan kun oma kokeiluni ei oikein onnistunut täydellisesti joten vinkkejä homman suorittamiseen kaipailin 🙂
Ja vinkkinä nuudelien kyselijöille, että itse ostin riisinuudelia ja se on juuri tuollaista ohutta ja vaaleaa.
Kiitos taas mahtavasta ohjeesta, noita kyllä kokeilen jos vain saisin muotin tilattua…:) haluaisin tiedustella, että minkälaista nuudelia noissa käytät kun ne näyttävät tuollaisilta läpikuultavilta? itse olen nähnyt vain paksuhkoa kellertävää mikä ei varmaankaan näyttäisi yhtä kivalta noissa
Olen seurannut blogiasi jo pitkään ja ihailen tätä suuresti. Tervetuloa vierailemaan myös minun blogissani! 🙂
Ihanat ja väjän erilaiset liljat kuin mitä itse olen tehnyt!
Hei taas, palaan tässä edelliseen vielä. Muistin äsken kauppareissulla käydessään vielä erään tomuvärikokeiluun liittyvän asian. Väri tarttui pensseliin huonosti. Pitääkö sitä ennen pikkasen kostuttaa?
Ja toinen asia oli se, että laitoin väriä lautaselle vaan ihan hiukan. Täytyiskö sitä laittaa ihan kunnolla ja laittaa kukalle reilusti?
Nämä asiat tulivat tässä mieleen.
Niin, sitä kun kun ostaa kirveen, luulee heti olevan valmis kirvesmies, hih.
Hei!
Nyt on kyllä itku kurkussa, kun ajattelin, että minäkin rupean värjäämään tomuväreillä kukkia, kaikkien mielestä se on helppoa. Kukkia olen jo jonkun aikaa tehnyt, ja omasta mielestäni en aina hirveän pahan näköisiäkään. Ajattelin, että tomuvärillä vaan saa kukkiin lisättyä sellaista ”elämää”, kuin mitä sun kukissä näkee. Mulla on tähän mennessä ollut ainoastaan kaupan Oetkerin ja apteekin Roberts värit. En meinannut pysyä nahoissa, kun hain eilen postista Squires Kitchenin värisalkun. Hyvää etten avannut heti kotimatkalla. Otin (kotona) hivenen tomuväriä lautaselle ja yhden bloggaajan opin mukaan lisäsin siihen hivenen tomusokeria, koska väri voi kuulemma jäädä hiukan klönttiin. Mulla oli jo ostettu aikaisemmin valmiiksi myös pensselisetti (koululaisten), joista kaikkein pörröisemmällä tomutin väriä omanakukan kuppiin. No johan pomppas… Väri jäi erittäin epätasaisestija enimmäkseen siihen kuppiosaan. Kovaalla jynssämisellä sain sen leviämään tasaisemmaksi, mutta kukka meni rikki. Ajattelin, että kokeilen ilman tomusokeria. Lopputulos oli sama. Otin sitten käsille päivänkakkaramuotilla tehdyn kukan (marsipaanityökalulla tein pitkiin terälehtiin pehmeitä pitkiä viiltoja. Terälehdet pyöristyivät ja kukasta tuli kauniin aaltomainen. Tämä vaaleanpunainen tomuväri jäi näihin viiltoihin kauas näkyvänä kerroksena ja muualle sitä meni vain vähän. Ei tullut kaunis kukka, ei. Oliko pensseli huono, tuskinpa värissä vikaa, mutta eihän tekijässä voi olla vikaa, eihän 🙂 🙂 Neuvoja kaipaisin nyt kyllä kovasti, tää tilanne tekee niin surulliseksi, kun musta on tullut jollain tavalla kakkukoristeluaddikti – täydellisesti koukussa. Täytyisi avata kai joskus oma blogi. Haluan kovasti oppia värjäämään. Järjestetäänkö jossain päin Suomea väritys- tai kakkukoristelukursseja? Mitä neuvoja osaisit antaa mun kokeiluihin?
Anu: hieno juttu, että sattui näin hyvä ajoitus. 🙂
Hanna: sokerimassaa voi tehdä itsekin, mutta itse en ole sitä vielä kokeillut kuin yhden epäonnistuneen kerran. Viitseliäisyyteni ei ehkä riittäisi sokerimassan itse valmistamiseen, kun koristeissa ja kun tekemisessäkin on jo paljon hommaa.
Hedu: voi valmistaa viikkojakin etukäteen. Näistä asioista on selostettu tarkemmin Kysymyksiä ja vastauksia -osiossa.
Tiuhti: nuudelit ovat Wok’n Roll -merkkisiä maissinuudeleita. Olen ostanut ne Cittarista. Paketista näkyy läpi eli sellaista voi metsästää…
Monique: toki saat. Lisääpä itsesi Blogilista-kohdan kommentteihin, niin minäkin lisään sinut päivittäessäni linkkilistaa seuraavan kerran.
Noora: voihan liljan muodon tehdä kaulitusta levystä veitsellä leikkaamalla, vaikka siinä enemmän väkertämistä onkin.
Marilele: eipä kestä!
veera: kiitos vaan itsellesi ihanasta viestistä. 🙂
Aivan ihania liljoja sinulla, ja mahtavat ohjeet! Olen käynyt monen monta kertaa selailemassa ja poimimassa ihania reseptejäsi. Sinulla on tosi selkeät ohjeet ja kuvat, ihania vinkkejä ja neuvoja aivan kaikesta, mitä mieleen juolahtaa! Minä kiitän tuhannesti näistä sivuista, moni kotikokki on varmasti saanut monia hyviä vinkkejä sinulta! Minä kiitän ja kumarran! 🙂
Kiitos hyvistä ohjeista!
Ihana ohje 🙂 Harmi vaan ku ei oo tuota muottia… Heitänkin sulle haasteen kehitellä jotain kukkaohjeita , joihin ei tartte muottia olleenkaan (muita kun ruusuja) 😉
Hei!
Ihania liljoja, kiitos taas ohjeista! Saanko linkittää sinut blogiini?
Hei!
Kiitos taas selkeästä ohjeesta! Pakko kysyä että mitä tuo käyttämäsi nuudeli on? Ei meidän (kaapista löytyvät) nuudelit ole tuollaisia ja paketeista ei näe läpi niin ei ole voinut kaupassakaan tiirailla sopivaa 😀
Hei!
Kiitos ihanista ohjeista, niiden avulla olen uskaltanut kokeilla ihan uusia juttuja. Seuraavaksi ajattelin kokeilla näiden liljojen tekemistä. Olisin vain kysynyt, että kauanko liljoja voi säilyttää ennen käyttöä? Eli voiko ne valmistaa etukäteen? Ja missä valmiita liljoja olisi hyvä säilyttää?
Ihanilta näyttää <3. Onko sokerimassaan mitään ohjetta vai ostatko sen aina kaupasta? Ihanat sivut. Mieli tekee tehdä kaikkea mitä täällä on!
Tämä ohje tulikin enemmän kuin hyvään aikaan!! Olen juuri tilannut itselleni tuon liljamuotin ja kohta pääsen sitä testaamaan. Kiitos sinulle tästä selkeästä ohjeesta 🙂