30.09.2009   43 kommenttia Kategoria: Koristeet

Liljat


liljakerroskakku2

liljat2

Liljoja on nähty monissa kakuissani ja tässä syy: ne ovat näyttäviä koristeita ja kohtalaisen helppoja tehdä yksinkertaisilla välineillä. Teen nykyään suurimman osan kukkakoristeista sokerimassasta, mutta marsipaaniakin näihin voi käyttää. Kannattaa vain huomioida, että marsipaani tarvitsee pidemmän ajan kovettuakseen.

Väärinkäsitysten välttämiseksi otan tässä esiin yhden nimeämissekavuuden: sokerimassasta puhutaan myös nimellä sokerikuorrute. Itse käytän sokerimassa-termiä – onhan kyse muustakin kuin vain kuorrutteesta. Itse asiassa en ole koskaan käyttänyt sokerimassaa varsinaisesti kuorrutteena vaan pelkästään koristeissa. Sokerikuorrute-termi kuuluu blogissani ruokakauppojen tuubeissa myytävälle aineelle, jolla voi koristella esimerkiksi piparkakkuja. Minä käytän sitä koristeaskarteluissa liimana.

Ainekset ja tarvikkeet:

Aloita muotoilemalla liljoille alumiinifoliosta kupit kuivatusta varten. Kupille saat näppärästi tasaisen pyöreän pohjan esimerkiksi muovipalloa apuna käyttäen (itselläni kyseinen kapistus on anastettu lasten leluista). Repäise sopivan kokoinen pala foliosta ja pyöristä reunoista ympyrän muotoiseksi. Kääri folio tiiviisti pallon ympärille. Kupin koon tulee olla sellainen, että terälehtien reunat ylettyvät taipumaan hieman reunojen ulkopuolelle. Käytön jälkeen säästä foliokupit tuleviin kukka-askarteluihin!

liljat_01

Osta sokerimassa valmiiksi sävytettynä tai värjää sitä itse pastavärillä. Kauli massa tomusokeroidulla alustalla ohueksi (1 – 2 mm) levyksi. Hiero tomusokeria myös levyn pintaan, sillä kaulin tarttuu helposti kiinni. Käytä tomusokeria kuitenkin hyvin maltillisesti vain pakollinen määrä, jotta se ei näy valmiissa koristeissa. Ota liljamuotilla sokerimassasta kuvioita.

liljat_02

Muotti saa olla isokokoinen, sillä liljan kokovaikutelma pienenee sen kovettuessa kuperaksi.

liljat_03

Laita kukat kuivumaan foliokuppeihin. Voit jatkaa liljojen maalaamisella samantien, mutta anna kukkien olla kupeissa ainakin pari päivää, jotta ne ehtivät kunnolla kovettua. Senkin jälkeen kukat kannattaa pitää kupeissa niin kauan, kunnes ne nostetaan kakun päälle. Folio suojaa herkkiä kukkia rikkoutumasta.

liljat_04

Tupsuttele siveltimellä punaista tomuväriä terälehtien keskiosaan ja kukan ”pohjalle”.

liljat_1

Tässä on tehty tummuusasteeltaan kolmen värisiä kukkia. Vaaleimpiin on sivelty vaaleanpunaista kritallipulveria. Tummimpiin on laitettu tavallista tomuväriä sävyä ”rose”. Keskimmäisiä varten näitä kahta pulveria on sekoitettu toisiinsa.

liljat_2

Maalaa ohuella pensselillä terälehtiin pisteitä. Maalaamiseen on käytetty rose-sävyistä pastaväriä, johon on sekoitettu valkoista väriä.

liljat_3

Leikkaa ohuesta nuudelista muutaman sentin pituisia pätkiä liljojen heteiksi.

liljat_5

Liimaa sokerikuorrutteella kukan keskelle pieni sokerimassapallo. Sivele siihen tomuväriä.

liljat_4

Kasta nuudelinpätkän pää sokerikuorrutteeseen ja työnnä sokerimassapalloon. Liimaa yhteen kukkaan koosta riippuen 3 – 6 nuudelia.

liljat_6

Viimeistele heteiden päät koristelugeelillä.

liljat_7

Lehtiä varten voi värjätä sokerimassaa/marsipaania vihreällä pastavärillä tai käyttää valmiiksi värjättyä massaa. Lehdet voi muotoilla ohueksi kaulitusta levystä veitsellä leikaten tai käyttää valmista, pitkänomaista lehtimuottia.

liljat_vaihe17.JPG

Lehdet voi kuivattaa kaarevaan muotoon foliolla peitetyn talouspaperin hylsyn päällä.

liljat_vaihe19.JPG

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat