05.11.2011   20 kommenttia

Liivatteen kasviperäinen korvaaja: Vegegel


Aloitan uuden palstan sivustolla, jossa esittelen erilaisia leivonnan uutuustuotteita. Näkökulmani on testata riippumattomasti uutuuksia, joita myös te lukijat saatte minulle ehdottaa. Uutuus voi olla raaka-aine tai tarvike. Koekäytän tuotteen omassa keittiössäni ja tämän jälkeen voimme jatkaa täällä keskustelua ja jakaa vinkkejä.

Ensimmäisenä päätin ottaa testiin tämän innostavalta vaikuttavan Vegegel-jauheen, joka ilmestyi ruokakauppoihin syksyllä. Vegegel on kasviperäinen liivatteen korvaaja. Tämä tuoteuutuus elää vahvasti ajan hermolla, siitä ensimmäiset pisteet. Koen, että tällaista tuotetta on todella kaivattu; liivatteettomia juustokakkureseptejä kysellään minultakin jatkuvasti. Keinoja on toki ollut aiemminkin. Erityisruokavaliot-kategoriasta löytyy juustokakkuja, joissa hyydyttäminen on tehty suklaan tai Multi-hyytelösokerin avulla. Multi toimii hyvin, mutta koska se sisältää samalla paljon sokeria, se toimii parhaiten happamien raaka-aineiden kanssa. Agar-agar-jauhe tai -hiutaleet on ollut kolmas vaihtoehto, mutta käyttö on ollut hankalaa, koska tuotteessa on vahva ominaismaku.

Vegegeliä kokeiltuani voin todeta, ettei liivatteen täydellistä korvaajaa ole vieläkään keksitty, mutta Vegegel on askel hyvään suuntaan. Tuote toimii parhaiten hyytelöiden kanssa, joissa koko hyytelöseos voidaan kiehauttaa ja kaataa sitten astioihin hyytymään. Hieman vaikeammin sovellettavissa se on juustokakun tapaisiin täytteisiin, jotka sisältävät tuorejuustoa, rahkaa ja kermavaahtoa. Reseptin täytyy olla sellainen, että ainakin osan raaka-aineista voi kiehauttaa yhdessä Vegegelin kanssa. Toinen haastava paikka syntyy Vegegel-seoksen sekoittamisesta muuhun täytteeseen. Jäähtyessään seos jymähtää todella nopeasti, jolloin kokkareisuuden välttämiseksi sekoitus on tehtävä melko kuumana ja nopeasti. Esimerkiksi kuohukerma on herkkää juoksettumaan, joten Vegegelin kanssa kannattaa suosia vispikermaa tai kevytvispejä.

Edellä mainituista haasteista huolimatta sain Vegegel-juustokakun onnistumaan ensiyrittämällä. Pakkauksessa mainittu suhde liivatteisiin (yksi pussi Vegegeliä vastaa 2 liivatelehteä) tuntui pitävän hyvin paikkansa. Ei kannata kuitenkaan odottaa aivan liivatteen tasoista hyytymistä; täyte on rakenteeltaan moussemainen. Itse varmistin kakun koossa pysymisen tekemällä keksipohjasta myös kakun reunat. Ohjeen tuosta kakusta julkaisen lähiaikoina!