Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Liivatteen kasviperäinen korvaaja: Vegegel

5.11.2011

Aloitan uuden palstan sivustolla, jossa esittelen erilaisia leivonnan uutuustuotteita. Näkökulmani on testata riippumattomasti uutuuksia, joita myös te lukijat saatte minulle ehdottaa. Uutuus voi olla raaka-aine tai tarvike. Koekäytän tuotteen omassa keittiössäni ja tämän jälkeen voimme jatkaa täällä keskustelua ja jakaa vinkkejä.

Ensimmäisenä päätin ottaa testiin tämän innostavalta vaikuttavan Vegegel-jauheen, joka ilmestyi ruokakauppoihin syksyllä. Vegegel on kasviperäinen liivatteen korvaaja. Tämä tuoteuutuus elää vahvasti ajan hermolla, siitä ensimmäiset pisteet. Koen, että tällaista tuotetta on todella kaivattu; liivatteettomia juustokakkureseptejä kysellään minultakin jatkuvasti. Keinoja on toki ollut aiemminkin. Erityisruokavaliot-kategoriasta löytyy juustokakkuja, joissa hyydyttäminen on tehty suklaan tai Multi-hyytelösokerin avulla. Multi toimii hyvin, mutta koska se sisältää samalla paljon sokeria, se toimii parhaiten happamien raaka-aineiden kanssa. Agar-agar-jauhe tai -hiutaleet on ollut kolmas vaihtoehto, mutta käyttö on ollut hankalaa, koska tuotteessa on vahva ominaismaku.

Vegegeliä kokeiltuani voin todeta, ettei liivatteen täydellistä korvaajaa ole vieläkään keksitty, mutta Vegegel on askel hyvään suuntaan. Tuote toimii parhaiten hyytelöiden kanssa, joissa koko hyytelöseos voidaan kiehauttaa ja kaataa sitten astioihin hyytymään. Hieman vaikeammin sovellettavissa se on juustokakun tapaisiin täytteisiin, jotka sisältävät tuorejuustoa, rahkaa ja kermavaahtoa. Reseptin täytyy olla sellainen, että ainakin osan raaka-aineista voi kiehauttaa yhdessä Vegegelin kanssa. Toinen haastava paikka syntyy Vegegel-seoksen sekoittamisesta muuhun täytteeseen. Jäähtyessään seos jymähtää todella nopeasti, jolloin kokkareisuuden välttämiseksi sekoitus on tehtävä melko kuumana ja nopeasti. Esimerkiksi kuohukerma on herkkää juoksettumaan, joten Vegegelin kanssa kannattaa suosia vispikermaa tai kevytvispejä.

Edellä mainituista haasteista huolimatta sain Vegegel-juustokakun onnistumaan ensiyrittämällä. Pakkauksessa mainittu suhde liivatteisiin (yksi pussi Vegegeliä vastaa 2 liivatelehteä) tuntui pitävän hyvin paikkansa. Ei kannata kuitenkaan odottaa aivan liivatteen tasoista hyytymistä; täyte on rakenteeltaan moussemainen. Itse varmistin kakun koossa pysymisen tekemällä keksipohjasta myös kakun reunat. Ohjeen tuosta kakusta julkaisen lähiaikoina!

Kommentit (20)

Kinuskikissa
29.11.2016 17:27

Tsemppiä kokeiluihin Kristiina! 🙂

Kristiina Ojala
28.11.2016 10:08

Mä koitan. Keksipohja kovettumassa. Jätän kiilteen pois koska en hyytelösokeria voi syödä koska siinä on sitruunahappoa.

Kinuskikissa
27.11.2016 19:17

Kristiina: itse en uskalla vegegelistä kauheasti neuvoja jaella, kun en ole tainnut sitä kertaakaan tuon yhden kakun jälkeen käyttää. Olen yrittänyt selviytä liivatteettomuudesta jotenkin muuten. Kannattaa valita hakusivulta erityisruokavaliot-valintalistalta ”liivatteeton”, josko sieltä putkahtavat hakutulokset herättäisivät uusia ideoita.

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
27.11.2016 15:48

Kristiina: tässä linkki kakkuun johon kinuskikissa on käyttänyt vegegeliä, jos siitä saisit vinkkiä miten kakun pystyy tekemään tai hyödynnät tuota ohjetta. glögi kiille onnistuu myös hyydykesokerista helposti. Minulla ei valitettavasti ole kokemusta tuosta vegegelistä kuin yksi epäonnistunut yritys, mutta toivon että sinulla onnistuisi hyvin kakun teko. http://www.kinuskikissa.fi/liivatteeton-luumukakku/?hakusivu=1

Kristiina Ojala
26.11.2016 22:24

Heip. Ostin tuota vegegeeliä koska haluaisin tehdä pikkujouluihin glögijuustokakun. En kuitenkaan voi liivatetta allergian vuoksi syödä. Nyt jäi askarruttamaan tuo että se pitäisi vaniljavaahtoon sekoittaa kuumana.. Kestääkö lidlin vaahtoutuva vaniljakastike? Olen juustiksia tehnyt ja ohje on päässä mutta nyt haluaisin syödä sitä itsekin.. Löytyykö jostakin valmista ohjetta vai testailenko vain?

Kinuskikissa
17.8.2016 09:32

Johanna: valitettavasti minäkään en osaa sanoa tuosta sen enempää… Vegaaninen juustokakku on yksi vaihtoehto, mutta valikoima on toki suppeampi. Löydät Kinuskikissan ohjeet, kun klikkaat sivun vas. yläreunasta Reseptit ja sieltä Juustokakut ja valitset sen jälkeen erityisruokavalioksi vegaaninen.

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
17.8.2016 09:03

Johanna Karakoc: Suomessa tavalliset marketeista myytävät liivatteet ovat käsittääkseni valmistettu siannahasta olen kuitenkin kuullut että jostain Ainakin Helsingistä saisi myös nautaperäistä liivatetta joka ei sisällä sikaa, mutta en nyt valitettavasti muista missä sitä kerrottiin olevan. olisikohan ollut joku aasialainen ruokaliike? Toivottavasti jollain olisi minua parempaa tietoa ja hän tulisi tänne kertomaan mistä voisit miehellesi käyvää liivatetta löytää.

Johanna Karakoc
16.8.2016 23:26

Hei haluaisin leipoa muslimimiehelleni juustokakkua,mutta mistä tiedän sisältääkö liivate sikaa? Ja tiedätkö myydäänkö suomessa halal liivatetta..👀 kiitos kinuskikissa ihanasta sivusta❤

zarondes
29.5.2012 20:28

Kääk…saapa nähdä kuinka käy! Mustikkakeikauskakkua yritän tehdä vege-geelillä. Jääkaapissa on hyytymässä kulhon pohjalle jäänyt mustikkatäyte, jollei se hyydy kunnolla, niin kakku tuskin päätyy lakkiaiskahvipöytään. Mielessä on kauhuskenaario vieraasta, joka yrittää leikata kakkua ja koko komeus räjähtää silmille =)) Täytteessä oli kuohukermaa ja vaniljajugurttia mustikoiden lisäksi ja tässä vaiheessa näyttää siltä, että liivatteellinen versio toimii paremmin…

sofia87
12.4.2012 00:05

Hei!

Päätin alkuvuodesta kokeilla tuota Vege-geeliä kun tein ystäväni vauvakutsuille Mango-juustokakun. Valkoinen tuorejuustokermatäyte hyytyi oikein mainiosti, mutta päällinen mango-kiille jäi vähän löysäksi. Ohjetta oli vähän vaikea tulkita ja käytin siinä kylmää appelsiinimehua, jota sitten kuumensin ja lisäsin soseeseen. Jauhetta olisi saanut olla ehkä vähän enemmän siihen päällikerroksen soseeseen tai sitten sosetta vähemmän. Maussa en huomannut mitään outoa, oli paljon parempi kuin liivatteessa. Täytyy jatkaa testailemista.. Ajattelin kokeilla tuota Erityisruokavalio-osiosta Kuningatarkakkua. 🙂 Kiitos ihanista ohjeista!!

Tässä vielä kuva siitä mangokakusta, toivottavasti näkyy: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/407161_10150685546185358_714080357_11690602_2095679211_n.jpg

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa