Reseptin otsikkoa kirjoittaessani jäin miettimään lettujen erilaisia kutsumanimiä. Löytyykö jostainpäin Suomea vielä muitakin nimiä? Minun lapsuudenkodissani puhuttiin lätyistä.

Lettutaikinan reseptissä nyrkkisääntönä on, että jauhoja ja munia tulee noin puolet maidon määrästä. Perinteistä taikinaa voi maustaa pienillä lisävivahteilla. Esimerkiksi tumman siirapin käyttäminen sokerin sijaan antaa kivaa makua. Suosikkimausteeni kardemumma sopii myös lettutaikinaan!

Äitini tapasi sokeroida letut heti paistamisen jälkeen. Toiset tykkäävät ripotella sokerin vasta jäähtyneenä. Lisukkeita ei välttämättä tarvita, mutta kermavaahto (mieluiten vaniljasokerilla maustettu) ja mansikkahillo ovat klassisin valinta. Hillotriosta löydät muitakin ideoita tarjoiluun. Myös raikas mustikka– tai sitruunatahna sopii lettujen kaveriksi.

Yksi koulukuntakysymys on myös lettujen väri. Minusta lettujen kuuluu saada reilusti ruskeaa paistopintaa. Toiset tykkäävät syödä letut vaaleampina. Kaikki ovat yhtä lailla oikeassa. 🙂