08.03.2018   6 kommenttia Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Leopardileipä


Pari viikkoa sitten Kinuskileipomo Inssi leipoo julkaisi kuvan hätkähdyttävän taiteellisesta leopardikuvioidusta paahtoleivästä. Kinuskikissankin sisäinen insinööri heräsi henkiin ja ei aikaakaan, kun olin itse leivän teossa. Etsiskelin netistä ohjeita ja sellaisen löysinkin kanavalta Vanessa Vie. Melko paljon epätäsmällisyyksiä kuitenkin piti sisällään tuo video, joten pari kertaa meni harjoitellessa. Lopulta kätösissä kuitenkin oli upeimmat leipäviipaleet ikinä! Kyllä niitä kelpasi ihmetellä. Minulla ei paahtoleipävuokaa ollut enkä kokenut sitä tarpeelliseksi. Maisteluraadin kanssa olimme sitä mieltä, että leivän tassumainen reuna oikeastaan lisää sen lystikkyyttä.

Video löytyy Youtube-kanavaltani sekä upotettuna tämän reseptin lopusta. Leopardileipä kannattaa ottaa työn alle ajan kanssa – vaikkapa jonkin toimettoman sunnuntaipäivän ratoksi. 🙂

Taikina:
560 g vehnäjauhoja
¾ dl sokeria
1 ½ tl kuivahiivaa
¾ tl suolaa
3 ¾ dl kevytmaitoa
30 g huoneenlämpöistä voita

Ruskeaan taikinaan:

4 rkl kaakaojauhetta
1 ½ rkl maitoa

Mustaan taikinaan:

mustaa pastaväriä


Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää reilusti kädenlämpöinen (42-asteinen) maito. Vaivaa joukkoon pehmeä voi. Jatka vaivaamista noin 20 minuuttia. Yleiskone helpottaa tätä vaihetta huomattavasti!

Erota taikinasta 475 g, laita se kohoamaan myöhempää käyttöä varten.

Sekoita jäljellä olevaan taikinaan kaakaojauhe ja maito. Erota taikinasta 325 g, laita se kohoamaan myöhempää käyttöä varten.

Sekoita jäljellä olevaan taikinaan pastaväri. Odota tunti, jotta kaikki taikinat ovat ehtineet kohota.

Jaa jokainen taikina 7 osaan siten, että saat 3 isompaa ja 4 pienempää palaa:

  • Vaalea taikina: 85 g, 85 g, 85 g, 55 g, 55 g, 55 g, 55 g
  • Ruskea taikina: 55, 55 g, 55 g, 40 g, 40 g, 40 g, 40 g
  • Musta taikina: 43 g, 43 g, 43 g, 27 g, 27 g, 27 g, 27 g

Mustan taikinan palojen painot voivat heitellä, koska kyseessä on jäljelle jäävä taikina, jonka painoon vaikuttaa myös pastavärin määrä ja aiempien mittausten tarkkuus. Epäsymmetria kuuluu leopardikuvioon, joten mitat saavat heittää.

Pidä työskentelyn ajan taikinapalat (ja edetessäsi niistä muotoillut tangot) liinan alla suojassa estääksesi pinnan kuivahtamisen.

Voitele leipävuoka (pohjan koko 9 x 25 cm, korkeus 6 cm). Leikkaa reunoille leivinpaperipalat, jotka jatkavat vuoan korkeutta parilla sentillä. Jos käytössäsi on isompi vuoka, ei jatkepaloja välttämättä tarvita.

Rullaa ruskeista taikinapaloista alustaa vasten tangot. Käytä tarvittaessa silikonista alustaa, jos taikina liukuu pöytätason päällä. Tankojen tulee ulottua pituussuunnassa vuoan päästä päähän, joten mitoita tankojen pituus vuoan mukaan.

Seuraavassa vaiheessa alat yhdistellä eri värisiä taikinoita toisiinsa. Huomaa, että liität taikinat yhteen koon mukaan. Siis pienen ruskean taikinan (40 g) ympärille tulee pieni musta taikina (27 g) ja sen jälkeen pieni vaalea taikina (55 g). Vastaavasti isommat taikinapalat liitetään yhteen.

Ota pala mustaa taikinaa ja kauli se pitkäksi, kapeaksi levyksi. Suikaleen pituus tulee olla sama kuin ruskean tangon pituus. Mitoita suikaleen leveys niin, että saat kierrettyä sen osittain – ei kuitenkaan kokonaan – ruskean tangon ympärille. Ideana on, että musta on epäsymmetrisesti ruskean ympärillä. Muutaman tangon kohdalla musta voi olla paksumpana kerroksena peittäen vain puolet tangosta, jokunen tanko voi olla kauttaaltaan mustan ympäröimä. Vinkki: kauliminen helpottuu, kun kaulimisen puolivälissä käännät soikion pituussuunnassa kaksinkerroin ja jatkat sitten soikion pituuden kasvattamista suikalemaiseksi.

Kauli lopuksi vaaleasta taikinasta suikaleet samaan tapaan kuin teit edellä mustan taikinan kanssa. Nyt taikinan täytyy kuitenkin peittää kauttaaltaan musta taikina. Nipistä saumakohta ja päädyt umpeen.

Rullaa jokaista 7 tankoa alustaa vasten ohuemmaksi, kunnes pituus on kasvanut kaksinkertaiseksi. Ei haittaa, vaikka joistain kohdista musta taikina kuultaisi läpi. Leikkaa tangot puolivälistä kahtia. Varmista, että tangot ulottuvat vuoan päästä päähän. Taikina on luonteeltaan vetäytyväistä, joten jatka tarvittaessa rullaamista saadaksesi riittävän pituuden.

Asettele tangot vuokaan siten, että paksumpia ja ohuempia tankoja tulee tasaisesti eri kohtiin.

Anna kohota tunti lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. Paista 185 asteessa noin 35-40 minuuttia. Suojaa tarvittaessa foliolla estääksesi pinnan liiallinen tummuminen. Nosta leipä vuoasta ja anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Valmistusaika: 3 t

Vaikeusaste: Vaativampi

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
9 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat