Kinuskileipomo Vanillacherryjen keittiössä

Kategoria: Jälkiruoat,  Muuta makeaa,  Syksy Nähty 204 kertaa
 
30.09.2018
 
1 kommentti

Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Salonkikelpoinen omenahyve


Omenahyve on oikeaa nostalgista lohturuokaa. ❤️

 

Meillä tarvittiin sesonkiin sopivaa, helppoa ja nopeaa jälkiruokaa annoskoossa, joten kehitin syksyksi oman lämmittävän, yhden kulhon valmistukseen vaativan oven to table- version tutusta herkusta Vanillacherryjen tapaan. Kauniissa vuoissa tai esimerkiksi uunin kestävissä mukeissa paistettuna tämä mausteisempi versio klassikosta sopii kauniisti koristeltuna hyvin esimerkiksi venetsialaisten tai rapujuhlien kattaukseen jälkiruoaksi. 😊

4 annosta, n. 2 – 2 1/2 dl:n annosvuokiin

* * * * *

Huom! Jälkiruoan mausteisuutta on helppo lisätä tai vähentää oman maun mukaan – itse heitän usein ainekset kasaan ilman mittauksia päivän fiiliksen mukaan. 😊

Huom 2! Jos tarjoiluun ei ole kiire, uunin voi laittaa pois päältä ja jättää herkun vielä hetkeksi folion alle muhimaan ja jäähtymään jälkilämmölle: omaan makuuni annoksen mausteisuus syvenee ihanasti hieman haudutellen.

Vinkki! Jos pidät sitruunasta, kokeile käyttää kuorrutuksessa sitruunalla maustettua oliiviöljyä tavallisen sijaan – maku toimii kivan syventävästi yhteen muiden ainesosien kanssa.

* * * * *

Omenaseos:
3-5 makeaa kotimaista omenaa (koosta riippuen)
1- 1 1/2 rkl inkiväärisosetta tai murskattua inkivääriä (tässä Ginger People)
2 rkl ceylon-kanelia
2 rkl kardemummaa
1 rkl inkivääriä
1/2 rkl neilikkaa
tilkka vettä tai sitruunamehua

Kuorrute:
3 dl kaurahiutaleita
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl ruokosokeria
1 tl aitovaniljaa

Tarjoiluun:
vaahtoutuvaa tai paksua vaniljakastikketta (tässä Oatly)
ripaus aitovaniljaa

* * * * *

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Yhdistä omenoihin kulhossa inkiväärimurska ja mausteet. Jaa seos neljään uuninkestävään annosastiaan. Huomaa, että vuoat saavat olla melko täynnä omenaa ja jäädä lopussa kuorrutteen lisäämisen jälkeen hieman kukkuraisiksi, koska annos painuu uunissa omenoiden kypsyessä kasaan.

Jatka kuorrutteen tekemistä omenoista vapautuneessa kulhossa hyödyntääksesi kulhoon jääneet maut: yhdistä kaurahiutaleet, oliiviöljy, sokeri ja vaniljajauhe kulhossa. Jos kaurahiutaleet tuntuvat vielä kovin kuivilta, lisää tarvittaessa hieman öljyä seokseen.

Lorauta ennen kaurakuorrutteen lisäämistä jokaiseen vuokaan hieman vettä tai sitruunamehua, jotta omenat kypsyvät uunissa mehukkaammiksi. Lisää annosvuokiin tämän jälkeen kaurakuorrute.

Paista omenahyveitä uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20-30 min uunista riippuen. Suojaa pinnat tarvittaessa foliolla paiston puolivälissä, jos kaurakuorrute osoittaa tummumisen merkkejä.

Tarjoile salonkikelpoinen omenahyve lämpimänä (vaahtoutuvan) vaniljakastikkeen kanssa koristellen annokset ripauksella aitovaniljaa.