Kinuskileipomo Vanillacherryjen keittiössä

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Muuta makeaa Nähty 140 kertaa
 
06.05.2020
 
Ei kommentteja

Erityisruokavaliot: Munaton

LUKIJAN RESEPTIRomkugler


Meillä on jo muutaman vuoden ollut Mr. Vanillacherryn kanssa perinteenä omaksua matkoiltamme mukaan kotikeittiötä ilahduttamaan ruokamuistoja - siis reissussa kohtaamiemme suosikkiruokien ja -leivonnaisten reseptejä arkea ilahduttamaan. Yksi tällainen matkamuisto tulee olemaan nyt jo hyvin lyhyessä ajassa täällä Tanskassa suosikiksemme muodostunut helppo ja nopea perinteisten rommikuulien ohje, josta tämä omakin reseptini on mukailtu.❤️🇩🇰

Tanskalaiset rommikuulat, n. 12 kpl

Huom 1. 
Resepti on erityisen nopea, jos sinulla on valmiiksi hyödynnettävänä esimerkiksi levykakkupohjan leikkausylijäämiä. Myös ns. pilalle menneet, kohoamattomat tuotokset saavat tätä kautta uuden herkullisen elämän, kun käytät leivonnaisen rommikuulien massaan pois heittämisen sijaan. Kokeile pohjana rohkeasti lempi kakku- tai muffinssimakuasi, niin paikallisetkin tekevät kotona leipoessaan!

Huom 2.
Vaikka oma versioni on perinteisten rommikuulien ja vadelma & rommi sopivat siinä ihanasti yhteen, mikään ei estä vaihtamasta käytettävää makuainetta toiseen tilaisuuden teeman mukaan – miten olisivat jouluiset piparminttukuulat tai appelsiinilla/sitruunalla maustetut raikkaat suklaapalloset? Tuplaamalla ohjeen näistä tuhdeista kuulista riittää jo isommallekin porukalle jaettavaksi.

Huom 3.
Kuten makuvaihtoehdoissa, myös koristelussa voi antaa mielikuvituksen lentää: Tanskassa rommikuulat kieritellään useimmiten kookoshiutaleissa tai ruskeissa strösseleissä, mutta juhlien ja mieltymysten mukaan erilaisia variaatioita löytyy mitä värikkäimmistä ja kimaltavimmista nonparelliyhdistelmistä erilaisilla pähkinärouheilla koristeltuihin tai jopa suklaakuorrutettuihin versioihin.

* * * * *

n. 300 g mieleistäsi kypsää kuivakakkua tai kakkupohjaa (oma suosikkini tähän on 1/2 ohje Kinuskikissan mokkapalojen ohjeesta ilman kuorrutusta siten, että korvaan ohjeen nesteen kokonaan kahvilla)
2 rkl vadelmahilloa
2 rkl rommia tai rommiaromia (esim. Dr. Oerker)
2 rkl kaakaojauhetta
strösseleitä, kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta koristeluun

* * * * *

1. Muussaa kakkumassa käsin tai tehosekoitinta apuna käyttäen mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Jos sinulla ei ole valmista kakkua käytettävänä, leivo tarvittava määrä kakkumassaa esimerkiksi uunivuoassa. Kakun voi murustaa kuulia varten heti, kun leivonnainen on jäähtynyt ja kestää paljain käsin käsittelyä.

2. Lisää kakkumassaan rommi/rommiesanssi, vadelmahillo sekä kaakaojauhe. Jatka sekoittamista kunnes massa on tasaista ja mahdollisimman sileää. Muotoile valmiista seoksesta käsin n. 12 samankokoista, tiivistä palloa.

3. Kaada lautaselle tai sopivaan kulhoon koristelua varten valitsemasi höysteet – huomaa, että kovin suuret strösselit tai pähkinärouheet saattavat tarvita pientä lisämurskausta esim. mortellissa tarttuakseen tiiviisti kuulien pintaan.

4. Kierittele pallot valitsemissasi koristehöysteissä painellen samalla koristeet kiinni kuulien pintaan. Säilytä valmiit kuulat tarjoiluhetkeen saakka jääkaapissa – näiden maku tiivistyy jopa vielä paremmaksi yön yli tasoittuessaan. 🙂

Vaikeusaste: Helppo