Kinuskileipomo Vanillacherryjen keittiössä

Kategoria: Joulu,  Pikkuleivät Nähty 3990 kertaa
 
19.12.2016
 
6 kommenttia

Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIRiihitontun pikkujoulupiparit


Joulun perinteet ovat ihania. Toisaalta niihin on kiva tuoda pikkujoulukautena uusia vivahteita erottaen aaton perinneherkut muusta loppuvuoden juhlakaudesta. Idea näihin hieman erilaisiin pikkujoulukauden piparkakkuihin syntyi sattumalta äitini ostettua leipomuksiani varten leppäsavustettua riihiruisjauhoa tavallisen sijaan. Ruis- ja vehnäjauhojen suhteita säätämällä perinteisestä piparkakkutaikinasta syntyi paistovaiheessa voimakkaan savuntuoksuinen taikina, joka pehmenee uunissa miedon hienostuneeksi vivahteeksi valmiissa pikkuleivissä. Näillä on nyt juhlistettu meidän kahden hengen taloudessamme muun muassa ensimmäistä adventtia hyvän juoman, laadukkaiden juustojen ja viikunoiden kera. Bonuksena helppo ja nopea kattausidea pikkujoulupöytään piparkakkuja hyödyntäen. 🙂

noin kolme pellillistä

100 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivaariä
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua mustapippuria
3 dl riihiruisjauhoja (leppäsavulla savustettu)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 dl kermaa

Tarjoiluun:
Punahomejuustoa tai voimakasta valkohomejuustoa
Viikunoita

* * * * *
Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri, rasva sekä mausteet. Anna seoksen jäähtyä.

Sekoita keskenään jauhot ja sooda. Lisää sihdaten taikinaan.

Kaada joukkoon kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikinasta ohut levy jauhoja kaaviloinnissa apuna käyttäen. Ota taikinasta pienillä muoteilla piparkakkuja uunipellille leivinpaperin päälle. Paista piparkakkuja uunin keskitasolla 200 °C:ssa noin 3-4min riippuen niiden paksuudesta.

Tarjoa pikkujoulupöydässä glögin tai hyvän punaviinin kylkiäisenä viikunan ja laadukkaan homejuuston kera. Jos käytät pikkupiparkakkuja kattauksessa servettipidikkeenä, muista painaa juuri uunista tulleisiin piparkakkuihin lämpimänä reikä esimerkiksi coctailtikulla. Näin ne on helppo pujottaa h-hetkellä kauniiseen naruun vieraita ilahduttamaan.

Mukavaa joulun odotusta!