14.7.2019
Juhannuksen amerikkalainen juustokakku
* * * * *
Huom. 1. Täytteen cashew-pähkinöitä kannattaa liottaa vedessä vähintään neljä tuntia tai yön yli mahdollisimman sileän täytekoostumuksen aikaansaamiseksi. Kiireessä täyte onnistuu myös liottamattomista pähkinöistä, mutta tällöin tarvitaan erittäin tekokas blenderi urakkaa avustamaan.
Huom. 2. Täytteen makua pystyy helposti muokkaamaan vaihtamalla maustamattoman kookosjogurtin esimerkiksi mansikanmakuiseen – mm. Ruohonjuuresta ja suurimmista ruokakaupoista löytyy jo hyvin sekä maustettuja että maustamattomia versioita.
* * * * *
Pohja:
200 g diggestive-keksejä
150 g voita
4 rkl ruokosokeria
Täyte:
3 dl cashew-pähkinöitä (mielellään yli 4h tai yön yli liotettuna)
2 dl kookoskermaa
250g paksua maustamatonta kookosjogurttia (tässä 2 prk Happy Coco natural)
1,5 dl vaahterasiirappia
1/2 sitruunan mehu
3 rkl vaniljasokeria
1 rkl aitovaniljajauhetta
1/2 tl suolaa
3 rkl arrow-juurijauhetta (esim. Ruohonjuuresta)
Koristeeksi:
mansikoita tai muita marjoja tai hedelmiä oman maun mukaan
* * * * *
Liota cashew-pähkinöitä kulhossa n. neljä tuntia tai yön yli ennen kakun varsinaista valmistusta, jotta täyte on helpompi surauttaa sileäksi tehosekoittimella.
Vuoraa valmistuspäivänä pyöreän irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla, jotta kakku on helpompi irrottaa vuoasta tarjoilulautaselle. Vuoraa vuoka myös ulkopuolelta kevyesti alumiinifoliolla, jotta vuoan välistä paiston aikana mahdollisesti tihkuva rasva jää foliopesään sotkematta uunia. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
Murskaa voileipäkeksit tehosekoittimella ja sulata voi. Sekoita kulhossa voisulaan keksimurska sekä sokeri. Painele seos ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille.
Valmista kakun täyte: lisää liotetut, valutetut cashew-pähkinät, kookoskerma ja -jogurtti, sitruunamehu, vaahterasiirappi, mausteet sekä arrow-juurijauhe tehosekoittimeen, pyörittäen seosta n. 5 minuuttia, tai kunnes täyte on koostumukseltaan kermaisen sileää ja tasalaatuista. Käytä tarvittaessa apuna tehosekoittimen omaa nuolijaa, jonka avulla saa kaavittua myös reunat mukaan laitteessa pyörivään seokseen. Maista ja lisää tarvittaessa siirappia, vaniljaa tai sitruunamehua makusi mukaan. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle.
Paista juustokakkua uunin keskutasolla n. 45 minuuttia avaamatta uunin luukkua kertaakaan tämän ajan aikana. 45 minuutin jälkeen avaa luukku ja kokeile kakun koostumusta: täytteen tulisi kypsänä hyllyä vielä kevyesti. Jos täyte on liian löysää/juoksevaa, jatka paistamista n. 5-10 minuutin jaksoissa täytteen koostumusta tarkkaillen. Kun toivottu vielä hieman hyllyvä rakenne on saavutettu, suojaa kakun pinta alumiinifoliolla ja jätä kakku jäähtymään jälkilämpöön sammutetuun uuniin luukku raollaan. Siirrä kakku tunnin jälkilämpöjäähdyttelyn jälkeen vähintään tunniksi jääkaappiin ennen koristelua, jotta täyte hyytyy varmasti kauttaaltaan.
Koristele kakku ennen tarjoilua mieleisilläsi koristeilla: kesäaikaan tuoreet mansikat tai muut marjat toimivat täydellisenä vastapainona täyteläisen makealle täytteelle.
Nauti hyvässä seurassa esimerkiksi terassilla tai puutarhassa. <3
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Vanillacherry: itse uskoisin, että tässä reseptissä on oma roolinsa myös noilla muilla aineksilla, ei pelkästään arrowjuurella. Pähkinät ja kookos voivat vaikuttaa rakenteeseen tiivistävästi tavalliseen uunijuustokakkuun verrattuna. Voisin toki kokeilla asiaa. Kiinnostavaa!