Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
Kinuskileipomo Vanillacherryjen keittiössä

Midsummer Cheesecake – Juhannuksen amerikkalainen juustokakku (munaton)

14.7.2019

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_20190623_190952000_iOS_600x600.jpg

Lupasin juhannuksena leipomastani herkullisesta, erikoisruokavalioihinkin sopivasta amerikkalaisesta juustokakusta tarkempaa reseptiä leipomon puolelle, ja nyt löytyi vihdoin sauma ohjeen jakamiselle! Inspiraationa tähän versioon toimi suurimmilta osin kaksi eri reseptiä: Kinuskikissan Amerikkalaisen juustokakun ohje, sekä Bakerita-blogin Baked Vegan Cheesecake, joka innosti kokeilemaan erilaisten vaihtoehtojen joukosta juuri arrow-juurijauhetta munattomassa uunitäytteessä.

 

Onnistumisen ilo oli tämän tekniikan suhteen ensikertalaisella niin suuri, että suosittelen lämpimästi kokeilemaan reseptiä! Tuhti ja täyteläisen vaniljainen herkku saa uunissa levätessään täytteeseen ihanan karamellisen vivahteen, ja kokonaisuutta raikastavat tietysti kesäsesongin marjat tai hedelmät oman maun mukaan. :)  Hyvin paketoituna kakku kestää kylmälaukussa testatusti loistavasti myös kuljetuksen ilman koristeluja, jolloin esimerkiksi mökillä on nopeaa viimeistellä herkku juhlapöytään tuoreilla puutarhan antimilla.

Juhannuksen amerikkalainen juustokakku

*  * * * *

Huom. 1.  Täytteen cashew-pähkinöitä kannattaa liottaa vedessä vähintään neljä tuntia tai yön yli mahdollisimman sileän täytekoostumuksen aikaansaamiseksi. Kiireessä täyte onnistuu myös liottamattomista pähkinöistä, mutta tällöin tarvitaan erittäin tekokas blenderi urakkaa avustamaan.

Huom. 2. Täytteen makua pystyy helposti muokkaamaan vaihtamalla maustamattoman kookosjogurtin esimerkiksi mansikanmakuiseen – mm. Ruohonjuuresta ja suurimmista ruokakaupoista löytyy jo hyvin sekä maustettuja että maustamattomia versioita.

*  *  *  *  *

Pohja:
200 g diggestive-keksejä
150 g voita
4 rkl ruokosokeria

Täyte:

3 dl cashew-pähkinöitä (mielellään yli 4h tai yön yli liotettuna)
2 dl kookoskermaa
250g paksua maustamatonta kookosjogurttia (tässä 2 prk Happy Coco natural)
1,5 dl vaahterasiirappia
1/2 sitruunan mehu
3 rkl vaniljasokeria
1 rkl aitovaniljajauhetta
1/2 tl suolaa
3 rkl arrow-juurijauhetta (esim. Ruohonjuuresta)

Koristeeksi:
mansikoita tai muita marjoja tai hedelmiä oman maun mukaan

*  *  *  *  *

Liota cashew-pähkinöitä kulhossa n. neljä tuntia tai yön yli ennen kakun varsinaista valmistusta, jotta täyte on helpompi surauttaa sileäksi tehosekoittimella.

Vuoraa valmistuspäivänä pyöreän irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla, jotta kakku on helpompi irrottaa vuoasta tarjoilulautaselle. Vuoraa vuoka myös ulkopuolelta kevyesti alumiinifoliolla, jotta vuoan välistä paiston aikana mahdollisesti tihkuva rasva jää foliopesään sotkematta uunia. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.

Murskaa voileipäkeksit tehosekoittimella ja sulata voi. Sekoita  kulhossa voisulaan keksimurska sekä sokeri. Painele seos ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista kakun täyte: lisää liotetut, valutetut cashew-pähkinät, kookoskerma ja -jogurtti, sitruunamehu, vaahterasiirappi, mausteet sekä arrow-juurijauhe tehosekoittimeen, pyörittäen seosta n. 5 minuuttia, tai kunnes täyte on koostumukseltaan kermaisen sileää ja tasalaatuista. Käytä tarvittaessa apuna tehosekoittimen omaa nuolijaa, jonka avulla saa kaavittua myös reunat mukaan laitteessa pyörivään seokseen. Maista ja lisää tarvittaessa siirappia, vaniljaa tai sitruunamehua makusi mukaan. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle.

Paista juustokakkua uunin keskutasolla n. 45 minuuttia avaamatta uunin luukkua kertaakaan tämän ajan aikana. 45 minuutin jälkeen avaa luukku ja kokeile kakun koostumusta: täytteen tulisi kypsänä hyllyä vielä kevyesti. Jos täyte on liian löysää/juoksevaa, jatka paistamista n. 5-10 minuutin jaksoissa täytteen koostumusta tarkkaillen. Kun toivottu vielä hieman hyllyvä rakenne on saavutettu, suojaa kakun pinta alumiinifoliolla ja jätä kakku jäähtymään jälkilämpöön sammutetuun uuniin luukku raollaan. Siirrä kakku tunnin jälkilämpöjäähdyttelyn jälkeen vähintään tunniksi jääkaappiin ennen koristelua, jotta täyte hyytyy varmasti kauttaaltaan.

Koristele kakku ennen tarjoilua mieleisilläsi koristeilla: kesäaikaan tuoreet mansikat tai muut marjat toimivat täydellisenä vastapainona täyteläisen makealle täytteelle.

Nauti hyvässä seurassa esimerkiksi terassilla tai puutarhassa. <3

 

 

Ainesosat

KookosMansikkaVanilja

Erityisruokavaliot

LiivatteetonMaidotonMunatonVegaaninen

Kategoriat

Juusto- ja hyydykekakut

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_C097F600-2219-44C5-8E45-ACF2001F15F2_400x400.jpegVanillacherryjen keittiössäRomkugler
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_20190623_190952000_iOS_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäMidsummer Cheesecake - Juhannuksen amerikkalainen juustokakku (munaton)
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Salonkikelpoinen_omenahyve_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäSalonkikelpoinen omenahyve
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Vanillacherry_svartbröd_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäÅlandskt svartbröd
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Mämmi_Mudcake_With_Passion_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäMämmi Mudcake with Passion
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Piparkakut_Äidin_Reseptillä_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäPiparkakut äidin reseptillä
3

Kommentit (4)

Kinuskikissa
3.8.2019 13:06

Vanillacherry: itse uskoisin, että tässä reseptissä on oma roolinsa myös noilla muilla aineksilla, ei pelkästään arrowjuurella. Pähkinät ja kookos voivat vaikuttaa rakenteeseen tiivistävästi tavalliseen uunijuustokakkuun verrattuna. Voisin toki kokeilla asiaa. Kiinnostavaa!

Vanillacherry
Kinuskileipomo Vanillacherry
2.8.2019 19:00

Kiitos Kinuskikissa ja Kinuskiemo kommenteista❤️

En itse uskaltanut lähteä yrittämään tätä kakkua perunajauhoilla, koska en ole löytänyt vielä sellaista referenssiohjetta, jossa reseptissä ei olisi kananmuna perunajauhon kaverina (munattomuus kun tosiaan meillä on se määrittävä tekijä oman allergiani vuoksi). Mietityttää siis, jaksaako perunajauho yksinään antaa täytteelle tarpeeksi pitoa vaikuttamatta koostumukseen/suutuntumaan ”jauhoisesti”? 🤔 Siinä olisi kyllä ehdottomasti kokeilun paikka, koska se helpottaisi onnistuessaan leipomiskynnystä ainesten saatavuudella. ☺️

Edit: itseasiassa muistin vielä että asiaa tutkiessaan joissain vegaanisissa versioissa on käytetty myös kypsäksi keitettyjä kikherneitä täytteessä arrowjuuren tai muun vastaavan sijaan – ehkä se voisi olla toinen vaihtoehto, vaikka ymmärtääkseni niin ei saa aivan samalla tavalla ”aitoa” juustokakkua vastaavaa rakennetta täytteeseen? 🤔

Kinuskikissa
2.8.2019 13:43

Ihanaa, että julkaisit tämän reseptin! Tulen varmasti tätä soveltamaan omissa leipomuksissani. 🙂 Hyvä perusohje, josta voisi kuvitella kohtuu helposti syntyvän erilaisia makuversioita. Minä tässä ennakoin jo tulevia kysymyksiä ja pohdin tuota arrow-juurijauheen merkitystä. Mieluiten käyttäisi tavallisten ruokakauppojen tuotteita suurelle yleisölle suunnattuihin resepteihin ja pohdinkin sen korvaamista perunajauhoilla. Osaatko tästä heittää omaa näkemystäsi?

Kinuskiemo
20.7.2019 16:13

Näyttääpä hyvältä. Ja kuulostaa myös ihanalta. Suussa sulavan täytteen kruunaavat raikkaat mansikat. Tämä on herkuttelijan makuun! Ekstra pisteet, että voi myös ”kääräistä” mukaan ja kahvitella mökillä. Juhlitaan kesää! Namskis! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa