Kinuskileipomo Vanillacherryjen keittiössä

Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut Nähty 1030 kertaa
 
14.07.2019
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIMidsummer Cheesecake – Juhannuksen amerikkalainen juustokakku (munaton)


Lupasin juhannuksena leipomastani herkullisesta, erikoisruokavalioihinkin sopivasta amerikkalaisesta juustokakusta tarkempaa reseptiä leipomon puolelle, ja nyt löytyi vihdoin sauma ohjeen jakamiselle! Inspiraationa tähän versioon toimi suurimmilta osin kaksi eri reseptiä: Kinuskikissan Amerikkalaisen juustokakun ohje, sekä Bakerita-blogin Baked Vegan Cheesecake, joka innosti kokeilemaan erilaisten vaihtoehtojen joukosta juuri arrow-juurijauhetta munattomassa uunitäytteessä.

 

Onnistumisen ilo oli tämän tekniikan suhteen ensikertalaisella niin suuri, että suosittelen lämpimästi kokeilemaan reseptiä! Tuhti ja täyteläisen vaniljainen herkku saa uunissa levätessään täytteeseen ihanan karamellisen vivahteen, ja kokonaisuutta raikastavat tietysti kesäsesongin marjat tai hedelmät oman maun mukaan. :)  Hyvin paketoituna kakku kestää kylmälaukussa testatusti loistavasti myös kuljetuksen ilman koristeluja, jolloin esimerkiksi mökillä on nopeaa viimeistellä herkku juhlapöytään tuoreilla puutarhan antimilla.

Juhannuksen amerikkalainen juustokakku

*  * * * *

Huom. 1.  Täytteen cashew-pähkinöitä kannattaa liottaa vedessä vähintään neljä tuntia tai yön yli mahdollisimman sileän täytekoostumuksen aikaansaamiseksi. Kiireessä täyte onnistuu myös liottamattomista pähkinöistä, mutta tällöin tarvitaan erittäin tekokas blenderi urakkaa avustamaan.

Huom. 2. Täytteen makua pystyy helposti muokkaamaan vaihtamalla maustamattoman kookosjogurtin esimerkiksi mansikanmakuiseen – mm. Ruohonjuuresta ja suurimmista ruokakaupoista löytyy jo hyvin sekä maustettuja että maustamattomia versioita.

*  *  *  *  *

Pohja:
200 g diggestive-keksejä
150 g voita
4 rkl ruokosokeria

Täyte:

3 dl cashew-pähkinöitä (mielellään yli 4h tai yön yli liotettuna)
2 dl kookoskermaa
250g paksua maustamatonta kookosjogurttia (tässä 2 prk Happy Coco natural)
1,5 dl vaahterasiirappia
1/2 sitruunan mehu
3 rkl vaniljasokeria
1 rkl aitovaniljajauhetta
1/2 tl suolaa
3 rkl arrow-juurijauhetta (esim. Ruohonjuuresta)

Koristeeksi:
mansikoita tai muita marjoja tai hedelmiä oman maun mukaan

*  *  *  *  *

Liota cashew-pähkinöitä kulhossa n. neljä tuntia tai yön yli ennen kakun varsinaista valmistusta, jotta täyte on helpompi surauttaa sileäksi tehosekoittimella.

Vuoraa valmistuspäivänä pyöreän irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla, jotta kakku on helpompi irrottaa vuoasta tarjoilulautaselle. Vuoraa vuoka myös ulkopuolelta kevyesti alumiinifoliolla, jotta vuoan välistä paiston aikana mahdollisesti tihkuva rasva jää foliopesään sotkematta uunia. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.

Murskaa voileipäkeksit tehosekoittimella ja sulata voi. Sekoita  kulhossa voisulaan keksimurska sekä sokeri. Painele seos ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista kakun täyte: lisää liotetut, valutetut cashew-pähkinät, kookoskerma ja -jogurtti, sitruunamehu, vaahterasiirappi, mausteet sekä arrow-juurijauhe tehosekoittimeen, pyörittäen seosta n. 5 minuuttia, tai kunnes täyte on koostumukseltaan kermaisen sileää ja tasalaatuista. Käytä tarvittaessa apuna tehosekoittimen omaa nuolijaa, jonka avulla saa kaavittua myös reunat mukaan laitteessa pyörivään seokseen. Maista ja lisää tarvittaessa siirappia, vaniljaa tai sitruunamehua makusi mukaan. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle.

Paista juustokakkua uunin keskutasolla n. 45 minuuttia avaamatta uunin luukkua kertaakaan tämän ajan aikana. 45 minuutin jälkeen avaa luukku ja kokeile kakun koostumusta: täytteen tulisi kypsänä hyllyä vielä kevyesti. Jos täyte on liian löysää/juoksevaa, jatka paistamista n. 5-10 minuutin jaksoissa täytteen koostumusta tarkkaillen. Kun toivottu vielä hieman hyllyvä rakenne on saavutettu, suojaa kakun pinta alumiinifoliolla ja jätä kakku jäähtymään jälkilämpöön sammutetuun uuniin luukku raollaan. Siirrä kakku tunnin jälkilämpöjäähdyttelyn jälkeen vähintään tunniksi jääkaappiin ennen koristelua, jotta täyte hyytyy varmasti kauttaaltaan.

Koristele kakku ennen tarjoilua mieleisilläsi koristeilla: kesäaikaan tuoreet mansikat tai muut marjat toimivat täydellisenä vastapainona täyteläisen makealle täytteelle.

Nauti hyvässä seurassa esimerkiksi terassilla tai puutarhassa. <3