Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
Kinuskileipomo Vanillacherryjen keittiössä

Ålandskt svartbröd

5.7.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Vanillacherry_svartbröd_600x600.jpg

Kesäloma on siitä ihana asia, että silloin on yleensä takuuvarmasti aikaa leipoa! Olin ensimmäisen lomaviikkoni yksin kotona, joten käytin ajan hyödyksi ja paneuduin yhden suosikkini, Ahvenanmaalaisen mustaleivän valmistukseen.

 

Viime kevään Maarianhaminan reissulta ( <3 ) kotiin lähetetyn aidon turistipostikortin ohjeella pistinkin sitten tuulemaan, ja nyt ehdin lisätä tämän ruotsista suomeen kääntämäni, yhden talouden tarpeisiin hieman muokaamani ohjeen myös tänne leipomoon talteen tulevia leivontahetkiä varten. :) Reseptistä syntyy siis ajan kanssa neljä kokonaista limppua: yksi heti syötäväksi, toinen kesäviemisiksi ja pari pakkaseen sateisten viikonloppujen varalle.

 

Huom! Leivänvalmistusprosessiin kannattaa varata ainakin kolme päivää. Eniten aikaa vie viimeisen päivän nostaus- ja paisto-operaatio, joka kyllä palkitsee tekijänsä lopulta. :)

Ahvenanmaan mustaleipä
4 kokonaista leipää

1 l piimää
3dl tummaa siirappia
3 dl fariinisokeria
1 kg ruisjauhoja
3 dl mämmi- ja leipämaltaita
1 tl suolaa
25 g hiivaa
1 kg grahamjauhoja

Voiteluun:

1/2 dl vahvaa kahvia (esim. espresso)
1/2 dl tummaa siirappia

* * * * *

Päivä 1.

Juuren valmistus n. 2 päivää ennen suunniteltua leipien paistopäivää:
Sekoita huoneenlämpöinen piimä, siirappi, fariinisokeri , suola, maltaat sekä puolet (n. 1/2 kg) ruisjauhoista tasaiseksi massaksi. Laita juuri lepäämään lämpimään vedottomaan paikkaan keittiöpyyhkeen alle, kunnes taikina alkaa kuplia noin kahden päivän sisällä. Sekoita juurta tarvittaessa jos pinta näyttää kovettuvan juuren tekeytymisen aikana.

Päivä 2. tai 3.

Kun juuri kuplii on aika valmistaa lopullinen taikina:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita hiivaseos, loput ruisjauhot sekä grahamjauhot juuriseokseen. Lopputuloksena on paksu limpputaikina. Jätä taikina kulhoon leivontaliinan alle lepäämään n. 6-8 tunnin ajaksi.

Kun taikina on levännyt, leivo leivinpaperien päälle neljä noin ruokalautasen kokoista, suunnilleen 1 1/2 cm paksua pyöreää leipää. Jätä leivät taas kohoamaan liinojen alle pariksi tunniksi. Valmista sillä aikaa kahvi-siirappiseos keittämällä kahvi ja sekoittamalla se siirapin kanssa pieneen astiaan odottamaan leipien voitelua.

Lämmitä uuni 200 °C:een. Kun leivät ovat nousseet, painele niiden pintaan esimerkiksi pikkusormella reikiä.  Jos et omista kiertoilmauunia, paista yksi leipä kerrallaan uunissa seuraavasti: paista leipää 10 minuuttia uunin keskitasolla. Nosta se uunista voidellen kahvi-siirappiseoksella ja paista jälleen 10 minuuttia. Sivele leipä tämän jälkeen vielä kerran kahvi-siirappiseoksella. Jätä sitten leipä sivuun odottamaan ja paista seuraavat limput samaa kaavaa noudattaen.

Kun kaikki leivät on paistettu ja voideltu,  madalla uunin lämpötila 150°C:een. Karamellisoitumisen ja leivälle tyypillisen mustan värin aikaansaamiseksi kääri leivät alumiinifolioon päällekäin kiertäen folio kerran myös jokaisen leivän välille. Laita valmis foliopaketti uuniin ja anna leipien muhia siellä kolme tuntia 150°C:ssa. Sammuta tämän jälkeen uuni ja jätä leipäpaketti sinne hautumaan vielä uunin jäähtymiseen asti.

Valmis mustaleipä on parasta tekeydyttyään vielä vähintään kaksi päivää paistamisesta ja säilyy hyvin jääkaapissa tai pakkasessa.

Erityisruokavaliot

MunatonPähkinätön

Kategoriat

KesäLeivät, sämpylät ja rieskat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_C097F600-2219-44C5-8E45-ACF2001F15F2_400x400.jpegVanillacherryjen keittiössäRomkugler
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_20190623_190952000_iOS_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäMidsummer Cheesecake - Juhannuksen amerikkalainen juustokakku (munaton)
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Salonkikelpoinen_omenahyve_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäSalonkikelpoinen omenahyve
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Vanillacherry_svartbröd_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäÅlandskt svartbröd
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Mämmi_Mudcake_With_Passion_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäMämmi Mudcake with Passion
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/6946_Piparkakut_Äidin_Reseptillä_400x400.jpgVanillacherryjen keittiössäPiparkakut äidin reseptillä
3

Kommentit (4)

Vanillacherry
Kinuskileipomo Vanillacherry
1.5.2019 08:41

Lisäys vielä edelliseen: nyt muutamia kertoja pakastetusta juuresta leiponeena olen huomsannut että yhtä leipää leipoessa saa noudattaa muuten ohjetta, mutta kannattaa seurata loppukaramellisoitumisen aikana uunia koska yksittäinen leipä ei vaadi yhtä pitkää lepuutussikaa jälkilämmöllä (tai muuttuu melko rapeaksi jälkiuunileiväksi, jos antaa uunin jäähtyä kokonaan ennen leivän ulos ottamista).

Omalla uunillamme yhden leivän paistoon on riittänyt jälkilämmöllä n. tunti, jolloin leivän mehevyys on säilynyt ja musta väri silti kehittynyt tarpeeksi. 😉

Vanillacherry
Kinuskileipomo Vanillacherry
16.7.2018 19:27

Kiitos mari-johanna ja Kinuskiemo 😊

Tämä on kyllä ihana muisto lempipaikasta, ja todellakin vaivan arvoinen leivontakokemus! Vinkkinä vielä että hätähousua saattaa hieman helpottaa, jos juurta tekee ja pakastaa vaikka annospusseihin yhtä limppua silmällä pitäen, jos ei kärsivällisyys riitä koko neljän settiin (vaikka tulevat toki samoilla lämmöillä suunnilleen samalla vaivalla mielestäni). 😉 Itsekin aion kokeilla tuota kerta-annosta seuraavan kerran kun nämä limput ehtyvät varastosta.

Kinuskiemo
7.7.2018 19:31

Onpa siinä komea musta leipä, limppu! Tämä leipä saa ihan luvan kanssa olla tosi tumma, jopa musta. Jännittävän kuuloisista aineksista, muiden joukossa siirappia ja fariinisokeriakin tuntuvat määrät, tulee takuuvarmasti maukas ja aromikas leipä. Tätä ei kyllä leipaista, ei sovi hätähousun leivontaohjelmaan. Mutta suunnitelmallisesti herkullisen makunautinnon metsästäjälle tämä on huippu. Tässä on nyt tarkat ohjeet juuren valmistamisesta lähtien. Ja kivat vinkit neljän leivän varalle. Kiitos, saimme vähän haastetta leivänleivontaan! 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
6.7.2018 07:23

Onpas sinulla mielenkiintoinen tuliainen Ahvenanmaalta!
Ja varmasti on kaiken vaivan arvoinen maukas leipä. Mutta sen jo huomasin reseptiä lukiessa, että tämä resepti ei ole hätähousuille!
Vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä jotta saa makunautinnon eteensä mutta mikäs siinä,hiljaa hyvä tulee!

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa