Kinuskileipomo Vanillacherryjen keittiössä

Kategoria: Kesä,  Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 980 kertaa
 
05.07.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIÅlandskt svartbröd


Kesäloma on siitä ihana asia, että silloin on yleensä takuuvarmasti aikaa leipoa! Olin ensimmäisen lomaviikkoni yksin kotona, joten käytin ajan hyödyksi ja paneuduin yhden suosikkini, Ahvenanmaalaisen mustaleivän valmistukseen.

 

Viime kevään Maarianhaminan reissulta ( <3 ) kotiin lähetetyn aidon turistipostikortin ohjeella pistinkin sitten tuulemaan, ja nyt ehdin lisätä tämän ruotsista suomeen kääntämäni, yhden talouden tarpeisiin hieman muokaamani ohjeen myös tänne leipomoon talteen tulevia leivontahetkiä varten. :) Reseptistä syntyy siis ajan kanssa neljä kokonaista limppua: yksi heti syötäväksi, toinen kesäviemisiksi ja pari pakkaseen sateisten viikonloppujen varalle.

 

Huom! Leivänvalmistusprosessiin kannattaa varata ainakin kolme päivää. Eniten aikaa vie viimeisen päivän nostaus- ja paisto-operaatio, joka kyllä palkitsee tekijänsä lopulta. :)

Ahvenanmaan mustaleipä
4 kokonaista leipää

1 l piimää
3dl tummaa siirappia
3 dl fariinisokeria
1 kg ruisjauhoja
3 dl mämmi- ja leipämaltaita
1 tl suolaa
25 g hiivaa
1 kg grahamjauhoja

Voiteluun:

1/2 dl vahvaa kahvia (esim. espresso)
1/2 dl tummaa siirappia

* * * * *

Päivä 1.

Juuren valmistus n. 2 päivää ennen suunniteltua leipien paistopäivää:
Sekoita huoneenlämpöinen piimä, siirappi, fariinisokeri , suola, maltaat sekä puolet (n. 1/2 kg) ruisjauhoista tasaiseksi massaksi. Laita juuri lepäämään lämpimään vedottomaan paikkaan keittiöpyyhkeen alle, kunnes taikina alkaa kuplia noin kahden päivän sisällä. Sekoita juurta tarvittaessa jos pinta näyttää kovettuvan juuren tekeytymisen aikana.

Päivä 2. tai 3.

Kun juuri kuplii on aika valmistaa lopullinen taikina:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita hiivaseos, loput ruisjauhot sekä grahamjauhot juuriseokseen. Lopputuloksena on paksu limpputaikina. Jätä taikina kulhoon leivontaliinan alle lepäämään n. 6-8 tunnin ajaksi.

Kun taikina on levännyt, leivo leivinpaperien päälle neljä noin ruokalautasen kokoista, suunnilleen 1 1/2 cm paksua pyöreää leipää. Jätä leivät taas kohoamaan liinojen alle pariksi tunniksi. Valmista sillä aikaa kahvi-siirappiseos keittämällä kahvi ja sekoittamalla se siirapin kanssa pieneen astiaan odottamaan leipien voitelua.

Lämmitä uuni 200 °C:een. Kun leivät ovat nousseet, painele niiden pintaan esimerkiksi pikkusormella reikiä.  Jos et omista kiertoilmauunia, paista yksi leipä kerrallaan uunissa seuraavasti: paista leipää 10 minuuttia uunin keskitasolla. Nosta se uunista voidellen kahvi-siirappiseoksella ja paista jälleen 10 minuuttia. Sivele leipä tämän jälkeen vielä kerran kahvi-siirappiseoksella. Jätä sitten leipä sivuun odottamaan ja paista seuraavat limput samaa kaavaa noudattaen.

Kun kaikki leivät on paistettu ja voideltu,  madalla uunin lämpötila 150°C:een. Karamellisoitumisen ja leivälle tyypillisen mustan värin aikaansaamiseksi kääri leivät alumiinifolioon päällekäin kiertäen folio kerran myös jokaisen leivän välille. Laita valmis foliopaketti uuniin ja anna leipien muhia siellä kolme tuntia 150°C:ssa. Sammuta tämän jälkeen uuni ja jätä leipäpaketti sinne hautumaan vielä uunin jäähtymiseen asti.

Valmis mustaleipä on parasta tekeydyttyään vielä vähintään kaksi päivää paistamisesta ja säilyy hyvin jääkaapissa tai pakkasessa.