Kinuskileipomo Hilloja

Kategoria: Pullat, munkit ja donitsit Nähty 10618 kertaa
 
27.03.2014
 
2 kommenttia

LUKIJAN RESEPTITäytepikkupullat


Eikö siihen taikinaan voisi laittaa rusinoita, kuului kysymys eräänä päivänä? Minä siihen sitten vastasin, että paljonko laitetaan?

Perinteisellä tavalla valmistettaessa:

Taikina:

150 g margariinia tai voita huoneenlämmittymään tässä voi käyttää myös juoksevaa margariinia, mutta tuo 1,5 dl kannattaa ottaa huoneenlämpöön edeltä käsin, sillä kaikki kylmät aineet hidastavat  taikinan kohoamista.

 5 dl maitoa tai vettä lämpiämään vesihauteeseen

1 rkl kardemummaa

(2 dl rusinoita, jos ei laita täytettä jossa myös on rusinoita, rusinat voi myös jättää pois kokonaan)

Nosta maitokulho vesihauteen päältä ja vispaa joukkoon 1 kananmuna

(lämmitä maito/neste enintään 42 asteeseen tuplakattilassa tai vesihauteessa, esim puurokattilassa tai laita iso vesikattila levylle ja sen päälle esim ruostumaton teräsastia/leivontakulho, johon sitten maito lämpiämään). Mittaa (ei kattilan/kulhon pohjan) maidon lämpötilaa  sillä maito ei saa tulla liian kuumaksi. Kuivahiiva kuolee yli 42 asteen lämpötilassa. Käytän itse elektronista mittaria, jonka anturin sidon kumilangalla kauhaan ja asetan mittarin parkumaan saavuttuaan haluttuun lämpötilaan. Tarkista lämpötila sekoittamalla maitoa, jotta nesteen lämpötila on kauttaaltaan sama. Sillä aikaa kun maito lämpiää valmistellaan kuiva-aineet:

600 g puolikarkeita vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 pussia kuivahiivaa (tai 1 pala tuorehiivaa kädenlämpöiseen nesteeseen (esim veteen tai maitoon) sekoitettuna).

Varaa jauhoja yhteensä 14-16 dl (eli noin 1,2 kg), joista puoleen (600g) kuivat aineet aluksi vispaten.Kun on saavutettu tasainen vellimäinen seos, lisätään jauhoja hyvin vaivaten vähin erin joukkoon. Jos jauhoja laittaa liikaa, tulee pullasta kuivakan oloista ja se vanhenee nopeasti. Jauhojen kosteudella on oma vaikutuksensa, tähän taas vaikuttaa ilman kosteus.
Kuivia jauhoja tarvitaan grammamääräisesti vähemmän. Kannatan lämpimästi jauhojen punnitsemista, koska sillä pääsee lähemmäksi samaa onnistunutta tulosta. (Yli jääneet jauhot kannatta punnita).  Valmistus: Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta. Lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste + 42 asteiseksi.
Liota tuorehiiva maitoon. Lämmitä maito + 37 asteeseen. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna sekä 7 dl tai n.600 g jauhoja, jotta saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta. Lisää loput jauhot (n. 300 g – 600 g) vähitellen ja välillä vaivaten. Alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi taikinaan lisätään huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa loput jauhoista. Peitä taikina leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan esimerkiksi ”kylmään” uuniin. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.
Korvapuustit tai rusinatäytepullat:
Täyte: 100 g margariinia tai voita 1 dl sokeria 2 dl rusinoita
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osat levyiksi. Levitä levylle pehmeää tai sulatettua margariinia, ripottele päälle sokeri ja rusinat tai kaneli (muukin täyte käy). Kääri levy rullalle. Leikkaa käärö 2,5 cm paksuisiksi paloiksi ja nosta ne leikkauspinta ylöspäin (rusinakierteet) vuoratulle pellille. Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat n. kaksinkertaisia. Voitele kananmunalla.
Paista pikkupullia uunin keskitasossa 220 astetta C 10-14 minuuttia. Paista pitkoja uunin keskitasossa 200 astetta C 20 minuuttia.