Kinuskileipomo Hilloja

Kategoria: Makeat piirakat,  Muffinssit,  Taikinat Nähty 29850 kertaa
 
25.03.2014
 
2 kommenttia

LUKIJAN RESEPTIPiirakka-/kakkupohja-/muffinitaikina mielikuvitustäytteellä


Pitihän sitä jo maistaa, kun huomasimme, että hei siitähän piti ottaa kuva! Ohje on tuunattu toisesta ohjeesta. Piirakan vasemmalla puolella on osio, jossa ei ole tarkoituksella rahkaa, koska porukasssa on yksi, joka ei pidä rahkajutuista. Siinä osiossa on taas omenasose teelusikallisia, jotka pitävät omenaviipaleet mehevinä. Pohja on kakkumainen luonteeltaan. Siksi se taipuu muffineiksi eli kuppikakuiksi tai kakkupohjaksi. Pinnalle ripottelin sokeri-kanelia, eli sekoitin sokeria ja kanelia sopivasti keskenään. (LUE KOKO OHJE ENSIN.)

Työjärjestys ja aineet:

1)
200g voita   (Sulata mikrossa tai kattilassa ja jäähdytä (siirrä sulatuksen jlk viileään astiaan jäähdytystä nopeuttaaksesi)

2)
Riko kulhoon:
 3  (huoneenlämpöistä) kananmunaa (yht. n. 180-200g) Huomaa: Munavaahdon volyymi eli suuruus on munien määrän ansiosta vähäisempi kuin viiden munan pohjaa vatkatessa)
350 g  sokeria (Sirosokeri eli pienikiteinen sokeri vatkautuu helpommin, ei kuitenkaan tomusokeri.)
lisää joukkoon 1 rkl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
Vaahdota 3-4 min. (sähkövatkaimen nopeutta kasvatetaan vatkauksen edistyessä)

3)
Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita keskenään esim pallovispilällä

380 g puolikarkeita  tai karkeita vehnäjauhoja (jos korvaat kaakaolla osan esim. kolmas osan taikinasta tiikeriksi niin 3 rkl.Tai jos haluat koko taikinasta kaakaon makuisen niin korvaa 9 rkl jauhoja samalla määrällä kaakaojauhetta)
3 tl (tasapäisiä ) leivinjauhetta (tai 1 rkl)

Lisää myös mahdolliset kuivat mausteet tähän.

4)
Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen (huoneenlämpöisen) nesteen 2 dl maitoa kanssa kuivat aineet vähin erin ja sekoita yhteen esim nuolijan avulla kääntelemällä pohjia myöden. Nyt ei aineita enää vispata joukkoon sillä taikina sitkistyy.

5)
Lisää viimeiseksi sulatettu ja jäähtynyt voi ja sekoita jälleen nuolijalla hyvin sekaisin.

6)
Piirakan täyte raa’alle taikinapohjalle:
a)
omenaviipaleet:
2-3 isoa hapahkoa omenaa kuoritaan, lohkotaan ja poistetaan siemenkota ja viipaloidaan vielä pienemmiksi viipaleiksi. (Tämä esityö kannattaa tehdä heti voin sulattamisen yhteydessä sen jälkeen)
1 iso sitruuna pestään esim juuresharjalla ja kuivataan talouspaperilla. Sitruunan keltainen kuorikerros raastetaan hienoksi raasteeksi ja jätetään sivuun odottamaan.
Tämän jlk sitruuna puristetaan mehuksi ja mehuun laitetaan omenaviipaleet maustumaan. Pyöräytä omenaviipaleita mehussa. (Sitruunassa pyöritetyt omenaviipaleet säilyttävät myös värinsä)

rahka:
2 pakk (500g) laktoositonta tai vähälaktoosista rahkaa
2 dl laktoositonta vispikermaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
1 iso kananmuna
n. 1 sitruunan mehu (omenaviipaleista)
1 sitruunan raastettu kuori

Kun levität rahkatäytettä pohjalle niin pudottele vähin erin täyte pehmeälle taikinapohjalle, ei haittaa vaikka rahkaa ei aivan joka neliösentille tulisikaan.

Huomaa: Kuvan rahkatäytteessä on käytetty vain 250g rahkaa ja 1 dl kermaa, mutta muut aineet ovat kuten koko pellillisen täytteessä.

b) omenaviipaleet + sose

omenasose:
1 tl omenasosetta aina omenaviipaleen alle

Koko pellillisen päälle ripotellaan oman maun mukainen määrä sokeri-kaneliseosta, jonka voi sekoitella itse (varo laittamasta liikaa kanelia, ettei päällys ala maistua kitkerältä).

Paista piirakka 190 asteessa n. 30 min. (tarkkaile sillä uunit ovat yksilöitä). Aika hyvä nyrkkisääntö tässä on se, kun piirakan reunat alkavat saada väriä ja keittiössä tuoksuu leivonnaiselta niin on piirakkakin valmis. Jos et laita (kakku) pohjana paistettavan leivonnaisen päälle täytettä, on tuotos paljon piirakkaa kuivempi (esim. leivospohja) näin ollen paistoaika lyhenee huomattavasti n. 15 -17 min:iin.

VINKKI: Täältä löydät lisää leivonta ja myös ruokareseptejä, ohjelma muuttaa mitat metrisen järjestelmän mukaisiksi:  http://allrecipes.com/login.aspx
kun klikkaat ”change servings” sanojen päällä. Ohjelma muuttaa myös annoskokoja. Erilaisia mittamuunnoksia löytyy myös tästä osoitteesta:
http://www.fruitfromwashington.com/Recipes/scale/recipeconversions.php
(”maalaa” osoite pitämällä vasen hiiren näppäin alhaalla ja vetämällä hiiren osoitin (kursori) kopioitavien sanojen yli ja kopioi  pitämällä alhaalla Ctrl ja sitten paina lyhyesti c   ja vie nyt kursori osoitelaatikkoon ruudun ylälaidassa ja paina Ctrl ja v ja Enter,  niin pääset kyseiselle sivulle)