7.10.2017
Pohja:
2 munaa
125 g sokeria
½ dl öljyä
½ tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
150g jauhoja
ripaus suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vanilja- tai vaniliinisokeria
200g porkkanaa raastettuna
Omenatäyte:
2 omenaa pieneksi pilkottuna
1 rkl voita
½ dl sokeria
½-1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
75 ml vettä
1 rkl sitruunamehua
2 tl perunajauhoja
Vaniljatäyte ja -kuorrute:
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g vaniljarahkaa
5 rkl tomusokeria
Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy varovasti sekoittaen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi mukaan porkkanaraaste.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun n. 18 cm irtopohjavuokaan. Paista 180 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua, voit peittää pohjan foliolla.
Valmista pohjan paistuessa omenatäyte. Sulata ruokalusikallinen voita kattilassa. Lisää omenat, sokeri ja inkivääri.
Kuumenna kunnes omenapalat ovat pehmenneet. Lisää vesi. Sekoita perunajauhot ruokalusikalliseen sitruunamehua ja kaada kuuman omenaseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan sekoittaen. Poista täyte liedeltä ja anna jäähtyä.
Vaniljatäytettä varten sekoita tuorejuusto, rahka ja tomusokeri keskenään tasaiseksi massaksi. Laita täyte tarvittaessa hetkeksi kylmään jähmettymään. Täyte jää kuitenkin löysähköksi, kuten perinteisemmän porkkanapiirakan kuorrute.
Kun pohja ja täytteet ovat kunnolla jäähtyneet, voit aloittaa täyttämisen. Laita pohjien päälle vuorotellen omena- ja vaniljatäytteitä. Täytteitä riittää mukavasti pienen kakun kahteen väliin. Itse jätin kuorrutukseksi vain ohuen kerroksen vaniljatäytettä, jonka läpi pohjakerrokset kuultivat. Jos haluat reilun kuorrutteen, kannattaa ehkä vaniljatäytettä tehdä vähän reilummin, ja tarvittaessa jämäköittää sitä vaikka vaniljakreemijauheella.
Koristele valmis kakku halutessasi vaikkapa omenaruusuilla, pähkinärouheella tai pursotuksilla.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1814 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Upea kakku syysfiiliksellä. Omena ja porkkana eivät petä, niistä kakkuun mehevyyttä ja makua. Pidän koristelusta. Paksun valkoisen kuorrutteen päälle sopii (ja on riittävä) pelkistetty, mutta koristeellinen ja näyttävä, aiheeseen sopiva omenaruusuryhmitelmä. 🙂