Joulun aikaan on tarjolla monenlaista makeaa herkkua tarjolla, mutta itse myös suolaisen ystävänä halusin kehitellä pientä ja helppoa suolaista syötävää. Kiireistä joulun valmistelijaa helpottaakseni piirakan pohja on tehty valmiista pakastetaikinasta ja muutkin ainekset pyrin mahdollisimman minimissä pitämään, vaikka persimon onkin hieman uudempi ja erikoisempi tuttavuus vielä suomalaisissa keittiöissä. Piirakan makumaailma on melko rauhallinen, ja koe yleisönä olleesta perheestä osa kaipasi tähän hieman enemmän ”särmää” joten myös rohkeampi maustaminen sopinee. Vuokana käytin Kinuskikissan pitkää irtopohjavuokaa, piirakkataikina oli siihen juuri passeli.
Joulun aikaan on tarjolla monenlaista makeaa herkkua tarjolla, mutta itse myös suolaisen ystävänä halusin kehitellä pientä ja helppoa suolaista syötävää. Kiireistä joulun valmistelijaa helpottaakseni piirakan pohja on tehty valmiista pakastetaikinasta ja muutkin ainekset pyrin mahdollisimman minimissä pitämään, vaikka persimon onkin hieman uudempi ja erikoisempi tuttavuus vielä suomalaisissa keittiöissä. Piirakan makumaailma on melko rauhallinen, ja koe yleisönä olleesta perheestä osa kaipasi tähän hieman enemmän ”särmää” joten myös rohkeampi maustaminen sopinee. Vuokana käytin Kinuskikissan pitkää irtopohjavuokaa, piirakkataikina oli siihen juuri passeli.
Pohja:
1/2 pakettia Myllyn paras ruispakastetaikinaa (eli toinen pakkauksen levyistä)
Täyte:
1 muna
2 dl ruokakermaa
100g kylmäsavulohta
60g koskenlaskijaa (sipuli-ruohosipuli)
ripaus suolaa ja pippuria
Koristeeksi:
1 persimon
taikinan ylijäämä
1. Kauli sulanut pohja suorakaiteen muotoiseksi ja siirrä voideltuun vuokaan (kinuskikissan/iloleipurin suorakaide irtopohja vuoka). Siisti reunat ja ota taikinan loppu talteen.
2. Tee täyte. Sekoita muna, kerma, mausteet ja koskenlaskija, voit tarvittaessa käyttää sauvasekoitinta. Pieni lohi, lisää pohjan päälle ja kaada täyteseos päälle.
3. Koristele persimon viipaleilla ja taikinasta tehdyillä kuvioilla
4. Paista 215 asteessa noin 20-25min.
5. Tarjoile hieman jäähtyneenä.
mari-johanna
Nam! Kyllä näyttää maukkaalta! Lohi on niin herkkua… myös piirakassa! 🙂
Wau! Onpa tuossa tarjolla hyvännäköinen ja houkutteleva piirakanpalanen. Tämä piirakka on todella täysosuma kiireiselle ja – uteliaalle leipurille, jota kiinnostaa testata lohta ja hedelmää samassa leivonnaisessa. Persimonit ja niiden päällä tuikkivat ruistähdet näyttävät kauniilta piirakan koristeena. Tämä kaunotar on saatava pöytään. Ei kun reseptiin tarttumaan – vaikkei olisi kiirekään! 😉