7.9.2014
Punajuuri-sinihomejuusto rukiiset leivokset (n. 15 kpl)
Taikina:
1 dl vettä
2 ½ dl täysjyvä ruisjauhoja
1/4 dl täysjyvä kaurajauhoja
1 tl suolaa
0,25 tl kuivattua timjamia
1 tl öljyä
Täyte:
2 pientä punajuurta
1 päärynä
100 g sinihomejuustoa
Tuoretta timjamia
Voiteluun:
voisulaa
Aloita leivosten tekeminen pesemällä punajuuret. Paista kokonaisia punajuuria kuorineen folion sisään käärittynä 200 asteisessa uunissa pehmeeksi. Siihen menee noin tunti. Anna punajuurien jäähtyä hetki, jonka jälkeen poista punajuurien kuori (veitseä ei tarvitse, työnnä sormien avulla kuori pois). Viipaloi punajuuresta ohkaset viipaleet.
Viipaloi valmiiksi myös kuorittu päärynä ja sinihomejuusto. Huuhtele timjami.
Valmista kuoritaikina kulhossa lisäämällä veteen suola ja kuivattu timjami. Lisää sen jälkeen jauhot. Vaivaa käsin tasaiseksi taikinaksi sekä lisää viimeiseksi öljy. Taikina on sopiva, mikäli se ei tartu käsiin ja siitä saa hyvin muotoiltua pyöreän pallon (tarvittaessa lisää hieman ruisjauhoja). Kauli taikina ruisjauhoja apuna käyttäen noin 2 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta 8 cm:n kokoisia ympyröitä muotilla tai nurinpäin käännetyllä juomalasilla.
Ripottele pellille hieman ruisjauhoja estääksesi leivosten tarttuminen. (Ei leivinpaperia, se voi syttyä palamaan). Lisää jokaisen ympyrän keskelle pala punajuurta ja päärynä. Päällimmäiseksi viipale sinihomejuustoa ja tuoretta timjamia. Jäta reunoille 2-3 cm kääntövara.
Rypytä etusormen avulla (tai etusormen ja peukalon avulla) taikinan reunat täytteen päälle. Voit ottaa mallia Karjalanpiirakoiden rypytyksestä. Leivoksista tulee kuitenkin pyöreät.
Paista uunin keskitasolla 275 asteessa noin 8 minuuttia tai kunnes leivokset ovat sopivan ruskeita.
Voitele leivokset heti paiston jälkeen voisulalla ja peitä liinalla.
Vinkkejä:
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1521 tähteä