4.2.2015
4 annosvuokaa kevyttä paahtovanukasta
2,5 dl kermavaahtoa
1,5 dl kevytmaitoa (itse käytin 2,5% maitoa, mutta sitä ei taida Suomesta löytyä).
1/2 vaniljatanko
1/4 tl suolaa
3 kananmunan keltuaista
1/2 dl sokeria
1/2 sitruunan kuori raastettuna
hieman appelsiinin kuorta raastettuna
4 tl ruokokidesokeria
Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa halki ja kaavi siemenet. Laita vaniljatanko ja siemenet kattilaan, lisää kermavaahto ja maito. Kuumenna kiehummispisteeseen asti, mutta älä keitä. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä kannen alla 10-15 minuuttia. Mikäli seoksen pintaan muodostuu nahka, poista se. Poista myös vaniljatanko (voit kaapia vielä tangosta siemeniä ja lisätä seokseen) ja lisää suola.
Vaahdota keltuaiset ja sokeri kevyesti vaahdoksi (kunnes muodostuu rahkamainen paksuhko kreemi) ja raasta sekaan sitruunan ja appelsiinin kuori. Lisää keltuaisvaahto pienissä erissä maito-kermaseokseen samalla koko ajan vispaten. Tarkoituksena on tasoittaa lämpötiloja pikkuhiljaa, joten siitä syystä älä heti kerralla kaada keltuaisia maito-kermaseokseen.
Nosta pienet annosvuoat syvään uunipannuun ja annostele seos neljään pikkuvuokaan. Kaada uunipannulle kiehuvaa vettä siten, että vesi peittää noin 3/4 annosvuoista (täytteestä). Paista uunin alaosassa 190 asteessa noin 25 minuuttia. Paahtovanukas on valmis kun massa on hyytynyt, mutta vanukas ei ole vielä kova. Nosta vanukkaat uunipannulta ja jäähdytä huoneenlämmössä noin tunti ja siirrä sitten jääkaappiin. Vanukas on valmis syötäväksi 3h – 3 päivän aikana.
Tarjoilua varten ripottele jokaisen vanukkaan pinnalle 1 tl ruokokidesokeria ja sulata sokeri 250 asteessa grillivastuksen alla muutama minuutti. Varo polttamasta sokeria! Nosta vanukkaat vielä hetkeksi jääkaappiin viilentymään.
Toki kaasupolttimella saa helpommin karamellisen rapean kuorrutteen, mutta jotenkuten onnistuu myös grillivastuksella.
Tarjoa marjojen kuten karpalon, puolukan tai mustikoiden kanssa. Kuvassa olevassa tarjoilussa olen käyttänyt itsetehtyä lemon curdia, mutta mielestäni vanukas sopii paremmin happamien marjojen kera.
Ohjeesta tuli pitkä, mutta todellisuudessa vanukkaan tekeminen ei ole niin hankalaa.
Suosittelen tekemään vanukkaat tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi ja tarjoilun päivänä tekemään vasta karamellisen kuorrutteen.
Nauti vanukasta vaahdotetun maitokahvin kera! (ps. kuumenna maito kattilassa ja vaahdota käsivispilällä. Rasvaton maito vaahtoutuu parhaiten).
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Hei!
Onko tosiaan vanukkaassa käytetty kermavaahtoa eikä pelkkää kuohukermaa? Miten kermavaahdon voi keittää…