Kinuskileipomo Satu

Kategoria: Jäätelöt,  Kesä,  Kinuskikissan 10-vuotistempaus Nähty 4174 kertaa
 
06.01.2018
 
5 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIVegaaninen suklaajäätelö suolapähkinöillä ja kinuskilla


Jäätelö on aina in, talvellakin! Sain vinkin toimivasta vegaanisesta suklaajäätelön reseptistä ja mielenkiinnosta ryhdyin kokeilemaan, miten säilykekikherneiden liemi eli aquafaba jäätelömassassa toimii. Pohjana tällä reseptille käytin siis täältä löytyvää ohjetta: http://www.urbaanivegenda.fi/2016/06/vegaaninen-suklaajaatelo.html.

Aioin tyytyä pelkkään suklaajäätelöön, mutta mieleeni muistuikin Kolmen Kaverin jäätelötehtaan valmistama vegaaninen, kinuskia ja merisuolaa sisältävä jäätelö, jota viime kesänä maistoin. Oi mitä herkkua se olikaan! Päätin siis matkia kyseistä jäätelöä, keitellä kookosmaidosta kinuskin ja ripotella jäätelön sekaan vielä suolapähkinöitä. Onneksi päätin 🙂 Runsaasti kookoskinuskia sisältävä jäätelö sopii hyvin myös Kinuskikissan kymmenvuotistempaukseen. Jäätelö on varmasti ollut koko Kinuskikissan kymmenvuotisen uran ajan yhtä suosittu herkku kuin nykyäänkin, samoin kuin kestosuosikkina pysyttelevä suklaa. Suolaisen ja makean yhdistäminen taas kuuluu viimevuosien leivontatrendeihin. Tässä jäätelössä siis yhdistyvät tutut ja turvalliset maut sekä uudemmat trendit. Lopputulos on ehdottomasti sen pienen vaivan (ja hieman pidemmän odotuksen) arvoinen, jonka tämä jäätelö vaatii. Vegaaneja tai ei, suosittelen!

Kookoskinuski:
3 dl kookosmaitoa
3/4 dl fariinisokeria
3/4 dl sokeria

Valmista kinuski hyvissä ajoin, jotta se ehtii jäähtyä. Mielellään vaikka jo edellisenä päivänä.
Mittaa kookoskinuskin ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lieden lämpötilaa ja anna kinuskin poreilla miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes se sakenee. (Itselläni tähän meni noin 20 minuuttia, mutta riippuu varmasti lieden tehosta.) Tällä ohjeella saat aika reilun määrän kookoskinuskikastiketta. Itselläni ainakin jäi kastiketta hieman yli.

Suklaajäätelö:
(noin 1 litra)

1 dl aquafabaa eli säilykekikherneiden lientä
1 dl sokeria
1,5 dl kasvikermaa (käytin Alpron soijavispiä)
150g tummaa maidotonta suklaata (esim. Brunbergin tumma suklaa)

Lisäksi:
n. 75g suolapähkinöitä
kookoskinuskia (ohje yllä)

Vaahdota aquafaba sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää vaahdon joukkoon sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten ja jatka vatkaamista täydellä teholla, kunnes vaahto on kovaa. Tähän kuluu noin 5 minuuttia.

Rouhi puolet suklaasta ja sulata toinen puolikas. Vatkaa kasvikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon sulatettu suklaa. Sekoita tasaiseksi.

Yhdistä vaahdot keskenään kääntelemällä ne huolellisesti sekaisin. Lisää suklaarouhe.

Kaada noin puolet jäätelömassasta pakastuksen kestävään rasiaan. Valuta pinnalle kinuskikastiketta ja ripottele rouhittuja suolapähkinöitä. Kaada rasiaan loput jäätelömassasta ja valuta jälleen pinnalle kinuskikastiketta ja ripottele suolapähkinöitä. Pakasta jäätelöä vähintään kolme tuntia, mutta mielellään seuraavaan päivään.