Kinuskileipomo Satu

Kategoria: Kakkupohjat,  Kesä,  Täytekakut Nähty 775 kertaa
 
23.06.2018
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIVegaaninen mansikka-raparperitäytekakku


En ole oikein koskaan täysin ymmärtänyt, miksi raparperin kypsyminen on joka kesä niin suuri ja odotettu asia, vaikka raparperipiiraasta toki pidänkin. Itse odotan kesäisin enemmänkin mansikoita ja muita marjoja ja raparperikausi vilahtaa aina ohi kuin huomaamatta, ja siksi myös raparperireseptit jäävät usein testaamatta. Nyt kuitenkin Kinuskikissan vegaaniseksi taipuva raparpericurd vaikutti niin hyvältä idealta, että päätin käyttää sitä osana äitini syntymäpäiväkakuksi leipomaani vegaanista täytekakkua.

 

Raparperi sai seurakseen mansikoita, kauratuorejuustolla jatkettua kaurakermavaatoa sekä kuorrutteeksi kaurakermasta keitettyä kinuskia. Voin kertoa, että yhdistelmä oli enemmän kuin toimiva :) . Pohjana käytin Suklaapossun blogista löytyvää maidotonta ja kananmunatonta vaaleaa kakkupohjaa. Alkuperäisessä ohjeessa pohja oli paistettu kahdessa 16 cm:n vuoassa, mutta itse kaadoin taikinan pellille ja leikkasin valmiista levystä kolme ympyrää irtopohjavuoan rengasta käyttäen. Tuolla ohjeella pohjasta tuli ihanan mehevä ja kostea. Sanoisin, ettei pohja ollut pelkästään erinomainen vegaaninen kakkupohja, vaan todella hyvä kakkupohja myös niiden ihan "tavallisten" rinnalla. Jos siis kaipaat elämääsi hyvää vegaanista täytekakkua, tässä on resepti juuri sinulle.

Kakkupohja:
4 dl vehnäjauhoja
2,25 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,75 tl suolaa
1,25 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
3 dl vettä

Mittaa kaikki pohjan kuivat aineet kulhoon. (Siivilöi jauhot ja perunajauhot.) Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten öljy, vesi ja omenaviinietikka. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Paista 160 asteessa n. 25-30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ennen leikkaamista.

Leikkaa jäähtyneestä pohjasta kolme ympyrää, halkaisijaltaan 16 cm. Kolmannen ympyrän joudut kokoamaan paloista.

Täytteet:

-Raparpericurd Kinuskikissan ohjeella

-Kaurakermavaanto:
2 dl Plantin kauravispiä
1 rasia (150 g) Oatly på mackan -kauratuorejuustoa
tomusokeria maun mukaan (n. 3 rkl)
1 tl vaniljasokeria

-n. 3 dl mansikoita pilkottuna
-kostutukseen kasvimaitoa (esim. mantelimaito)

Vatkaa kauravispi vaahdoksi. Vatkaa vaahdon joukkoon kauratuorejuusto ja mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla.

Aseta 16 cm:n irtopohjavuoan rengas tarjoilulautaselle. Nosta ensimmäinen pohjalevy renkaan sisään. kostuta kasvimaidolla ja levitä pohjalle kerros raparpericurdia. Levitä curdin päälle noin puolet kaurakermavaahdosta ja paloitelluista mansikoista. Nosta päälle toinen levy, kostuta ja levitä täytteet samoin kuin edellä. Nosta päälle viimeinen kakkupohjalevy. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.

Kaurakermakinuski:
1,5 dl kaurakermaa (ruoanlaittoon tarkoitettua, ei siis vispautuvaa)
1,5 dl fariinisokeria
ripaus suolaa

Mittaa pinnoitettuun kattilaan kaurakerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia siten, että seos poreilee koko ajan. Tee vesilasitesti. Kun kylmään veteen pudotettu pisara jähmettyy, kinuski on valmista. Lisää ripaus suolaa.

Ota kakku jääkaapista ja poista rengas.  Anna kinuskin jäähtyä hetki ja levitä sitten kakun päälle. Anna kinuskin valua myös reunoille. Koristele kakku esim. marjoilla.