Kinuskileipomo Satu

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 1540 kertaa
 
04.02.2018
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIPeltileipä ja porkkana-auringonkukansiementahna


Tämä leipäresepti on syntynyt ”kaapit tyhjäksi”-periaatteella. Tällä kertaa käytin taikinaan ylijäänyttä kaurapuuroa, mutta myös perunamuusi tai vaikkapa kasvissosekeitto sopii mainiosti. Leipä muuntuu erilaiseksi käyttämällä erilaisia jauhoja ja siemeniä ja samalla saa käytettyä kaapin perukoille jääneet pussien pohjat. Itse olen kuitenkin aina laittanut vähintään puolet jauhomäärästä vehnäjauhoja, jotta taikinaan on muodostunut hyvä sitko. Resepti on kananmunaton ja maidoton, mutta tämä tietysti riippuu siitä, sisältääkö käyttämäsi puuro/ sose/ muusi maitoa.

Leivän kylkeen tein porkkana-auringonkukansiementahnaa, jonka reseptin löysin täältä: https://www.viimeistamuruamyoten.com/auringonkukansiemen-porkkanatahna-vegaani/ Tahnan maku muistutti melko paljon hummusta, luultavasti juustokuminan ja sitruunamehun vuoksi, mutta oli kuitenkin ainakin iloisen värinsä vuoksi kivaa vaihtelua peruslevitteille.

Peltileipä:
noin 3 dl kylmää puuroa, perunamuusia tai vaikka kasvissosekeittoa
2 dl lämmintä vettä
1-1,5 tl suolaa (lisää puuron/ muusin/ soseen suolaisuuden mukaan)
ripaus sokeria
n. 4 dl erilaisia jauhoja (käytin vehnä-, ruis- ja tattarijauhoja)
1 pussi kuivahiivaa
0,5 dl öljyä
1 dl erilaisia siemeniä (esim. auringonkukan tai seesaminsiemeniä)

Pinnalle: siemeniä tai hiutaleita

Sekoita puuron/ muusin / soseen sekaan hieman kättä lämpimämmäksi lämmitetty vesi sekä suola ja sokeri.

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan. Lisää loput jauhot ja öljy sekä siemenet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina jää melko löysäksi.

Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja jaa taikinapyörällä neliöiksi. Kohota peitettynä noin puolituntia.

Ripottele vielä pinnalle esim. siemeniä tai hiutaleita ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Porkkana-auringonkukansiementahna
1 dl auringonkukansiemeniä
2 isoa porkkanaa
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl juustokuminaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
2 tl tomaattipyrettä (voi jättää poiskin, mutta tuo kivasti oranssia väriä)

Liota auringonkukansiemeniä jääkaapissa kylmässä vedessä yön yli. Kaada vesi pois. Raasta porkkanat hienoimmalla terällä ja lisää kaikki ainekset siemenien joukkoon. Aja sauvasekoittimella tai monitoimikoneella tasaiseksi tahnaksi.