Aleksanterin sydämelliset leivokset
-
Riittävyys: 80-100 pientä leivosta
-
Säilyvyys: 4-5 päivää jääkaapissa, pakastimessa kuukausia
-
Valmistusaika: 2-3 tuntia jähmettyminen ja uunissa olo mukaan luettuna
-
Vuoka: leivinpaperilla vuorattu pelti
pohja:
500 g voita/margariinia
2,5 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 keltuaista
2 valkuaista
2 rkl sokeria
150 g = 3 dl mantelijauhoa
300 g paistonkestävää omenamarmeladia
päälle:
1 pkt = 300 g mansikkatomusokeria
noin 5 rkl sitruunamehua eli yhden sitruunan mehu
koristeluun:
2-3 riviä tummaa suklaata
Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää mukaan sitruunankuoriraaste, keltuaiset ja jauhot. (Taikina on hajoavaa, jos jauhoja on liikaa. Sen takia jauhoja ei kannata tiivistää mittaan vaan jättää ne ilmavasti.) Sekoita vaivaamatta tasaiseksi. Anna taikinan rauhoittua hetki jääkaapissa (vähintään 20 minuuttia).
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli tai taputtele molemmat leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, n. 30×35 cm. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi, eli niin että vaahto pysyy ylösalaisin olevassa kulhossa. Kääntele joukkoon mantelijauhe. Nosta toinen taikinalevy pellille. Levitä levyn päälle ensin marmeladi ja sitten mantelitahna. Kumoa toinen kaulittu taikinalevy päälle ja poista leivinpaperi. Levyn repeäminen ei haittaa, mutta jos se tapahtuu, taputtele ja tasoittele pintaa. Kuorrute peittää jäljet, jos niitä jää. Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes pinta alkaa näyttää vaaleanruskealta. Usein pintaan alkaa myös tulla ruskeita laikkuja.
Sekoita kuorrutuksen ainekset. Lisää sitruunamehua varovasti, kunnes kuorrute on sopivan tuntuista. Jos kuorrute on vieläkin todella paksua, kun kaikki sitruunamehu on käytetty, lisää vettä. Levitä hieman jäähtyneelle levylle. Leikkaa pieniksi leivoksiksi. Älä irrota paloja vielä, vaan laita levy jääkaappiin. Sulata suklaa ja sekoita tasaiseksi. Kaada suklaasula suklaakynään, pursotuspussiin tai pakastuspussiin. Pursottaessasi valitse pieni tylla tai leikkaa pakastuspussiin pieni reikä. Koristele leivokset suklaasydämin. Irrota leivokset pellistä, kun suklaasydän on jähmettynyt.
Kiitos. 🙂