Noin 12 kpl.
3 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa tai 30g tuprehiivaa
2 rkl sokeria
1 kananmuna
1 tl suolaa
noin 7 1/2-8 dl vehnäjauhoja
50 g voita
seesaminsiemeniä
(öljyä, vettä)
Lämmitä maito +42 asteiseksi, jos käytäy kuivahiivaa tai 37 asteiseksi jos käytät tuorehiivaa. Sekoita joukkoon hiiva ja sokeri hyvin. Lisää joukkoon kananmuna, suola ja vehnäjauhoja, niin että massa muuttuu taikinamaiseksi. Pilko huoneenlämpöinen, pehmeä voi joukkoon ja alusta taikinaa noin 5-10 minuuttia, kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista. Koneelle tämä käy helpommin. Öljyä iso kulho ja nosta taikina kulhoon. Öljyä myös taikinapallo ja laita tuorekelmu kulhon päälle tiukasti. Jätä taikina nousemaan parin tunnin ajaksi huoneenlämpöön. Ota huomioon, että taikina nousee todella paljon.Pyörittele noussut taikina 12 samankokoiseksi palloksi ja laita pallot uunipellille. Taikinapallot nousevat runsaasti, joten jätä väleihin hyvin tilaa. Öljyä taikinapallot ja levitä päälle kevyesti tuorekelmu. Anna pallojen nousta 60-90 minuutin ajan. Ota kelmu pois sämpylöiden päältä ja sumuta sumutinpullolla vettä taikinapallojen päälle, tai sivele sämpylöiden päälle kevyesti vettä pullasudilla. Ripottele seesaminsiemeniä (itse käytin pellavansiemeniä, kun ei ollut juuri seesaminsiemeniä sillä hetkellä saatavana) ja paista sämpylöitä 200 asteessa noin 17-22 minuutin ajan. Voit välillä kääntää pellin ympäri, jotta paistotulos olisi mahdollisimman tasainen.
Vinkki! Voit halutessasi kostuttaa vielä uuniakin sumutinpullolla juuri ennen paistoa.
Huimaa 🙂 Erityispisteet taitavasta esillepanosta ja autenttisista somisteista!