Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo Pola

Ruisleipä juuresta

15.4.2015

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/9977_20150415_090909_600x600.jpg

ruisleivän juuri
1 l lämmintä vettä
ripaus sokeria tai loraus siirappia
ruisjauhoja

Sekoita juuri veteen, lisää sokeri tai siirappi . Lisää jauhoja sen verran että taikina muistuttaa paksua lettutaikinaa. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi, tai hieman pidemmäksi aikaa jos toivot happamampaa makua. Sekoittele taikiaa muutaman kerran.

Lisää taikinaan muutama desi lämmintä vettä. Lisää jauhoja niin, että taikina on jo jämäkämpää. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa osa taikinasta talteen seuraavaa leivonta kertaa varten. Juuren voi ottaa myös valmiista taikinasta, mutta silloin juuressa on suolaa joka heikentää sen toimintaa. Itse tykkään ottaa varmanpäälle ja otan juuren ennen suolan lisäystä. Juuri säilyy jääkaapissa muutaman viikon ja sen voi myös pakastaa.

Lisää taikinaan noin 1 tl suolaa. Alusta taikinaan jauhoja niin paljon että se on leivottavan jämäkkää. Itse lorautan sekaan myös hieman rypsiöljyä pehmentämään leipää. ”Oikeaan” ruisleipäänhän se ei kuulu, mutta sopii mielestäni hyvin mukaan. Taikinaa voi tässä vaiheessa hieman kohotella, mutta olet itse kokenut sen tarpeettomaksi. Leivo taikinasta mieleisesi mallisia ruisleipiä. Reikäleipä lienee perinteisin. Itse tykkään tehdä kämmenen kokoisia pyörylöitä, vähän kuin reissumiehiä. Pistele leipiin reikiä haarukalla, peitä liinalla ja nosta lämpimään paikkaan kohoamaan. Minä laitan yleensä kiertoilmauunin päälle alle 50 asteeseen ja työnnän leivät uuniin kohoamaan. Huoneenlämmössä leivät kohoavat noin tunnin, uunissa hieman nopeammin.

Voitele leivät vedellä ja paista 175 asteessa noin tunnin verran. Leipien kypsyyden voi tarkistaa kopauttmalla niitä pohjaan. Jos leipä kumisee ontosti on se kypsä. Nosta lämpimät leivät leivinliinan alle niin kuoresta ei tule liian kova.

Erityisruokavaliot

Maidoton

Kategoriat

Leivät, sämpylät ja rieskatTaikinat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/9977_20151209_090427_400x400.jpgPolaPasteijat
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/9977_20151008_151619-2_400x400.jpgPolaRuskakakku
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/9977_20151020_100603-2_400x400.jpgPolaGluteeniton ja vehnätön sämpylä
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/9977_20150903_183907_400x400.jpgPolaOmenapiirakka, vehnätön
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/9977_20150616_212844_400x400.jpgPolaPesto-fetapiirakka
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/9977_20150414_145227_400x400.jpgPolaKerroskiisseli
3

Kommentit (2)

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
15.4.2015 22:17

Tosi kiva, kun laitoit juuren ja ruisleivän ohjeen. Minulla ollut ystävältä saatu ohje tammikuusta lähtien odottamassa milloin innostuisin kokeilemaan sitä. Nyt kyllä tämäkin vaikuttaa niin kivalta ohjeelta, etä pitää varmaan testata tämä ja ystävältä saatu ohje joku viikonloppu, kun on hyvin aikaa.

Kinuskiemo
15.4.2015 11:45

Tässä se siis on, se itse ruisleipä ohjeineen! Ja ohjeen mukaan maku ja rakenne tulee kerta kerralta vain paremmaksi ja herkullisemmaksi. Nyt itse tehtyä ruisleipää leipomaan, Kinuskit! Kukapa ehtii ensimmäisenä? 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa