15.4.2015
ruisleivän juuri
1 l lämmintä vettä
ripaus sokeria tai loraus siirappia
ruisjauhoja
Sekoita juuri veteen, lisää sokeri tai siirappi . Lisää jauhoja sen verran että taikina muistuttaa paksua lettutaikinaa. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi, tai hieman pidemmäksi aikaa jos toivot happamampaa makua. Sekoittele taikiaa muutaman kerran.
Lisää taikinaan muutama desi lämmintä vettä. Lisää jauhoja niin, että taikina on jo jämäkämpää. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa osa taikinasta talteen seuraavaa leivonta kertaa varten. Juuren voi ottaa myös valmiista taikinasta, mutta silloin juuressa on suolaa joka heikentää sen toimintaa. Itse tykkään ottaa varmanpäälle ja otan juuren ennen suolan lisäystä. Juuri säilyy jääkaapissa muutaman viikon ja sen voi myös pakastaa.
Lisää taikinaan noin 1 tl suolaa. Alusta taikinaan jauhoja niin paljon että se on leivottavan jämäkkää. Itse lorautan sekaan myös hieman rypsiöljyä pehmentämään leipää. ”Oikeaan” ruisleipäänhän se ei kuulu, mutta sopii mielestäni hyvin mukaan. Taikinaa voi tässä vaiheessa hieman kohotella, mutta olet itse kokenut sen tarpeettomaksi. Leivo taikinasta mieleisesi mallisia ruisleipiä. Reikäleipä lienee perinteisin. Itse tykkään tehdä kämmenen kokoisia pyörylöitä, vähän kuin reissumiehiä. Pistele leipiin reikiä haarukalla, peitä liinalla ja nosta lämpimään paikkaan kohoamaan. Minä laitan yleensä kiertoilmauunin päälle alle 50 asteeseen ja työnnän leivät uuniin kohoamaan. Huoneenlämmössä leivät kohoavat noin tunnin, uunissa hieman nopeammin.
Voitele leivät vedellä ja paista 175 asteessa noin tunnin verran. Leipien kypsyyden voi tarkistaa kopauttmalla niitä pohjaan. Jos leipä kumisee ontosti on se kypsä. Nosta lämpimät leivät leivinliinan alle niin kuoresta ei tule liian kova.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Tosi kiva, kun laitoit juuren ja ruisleivän ohjeen. Minulla ollut ystävältä saatu ohje tammikuusta lähtien odottamassa milloin innostuisin kokeilemaan sitä. Nyt kyllä tämäkin vaikuttaa niin kivalta ohjeelta, etä pitää varmaan testata tämä ja ystävältä saatu ohje joku viikonloppu, kun on hyvin aikaa.