Kinuskileipomo Pola

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat,  Taikinat Nähty 6002 kertaa
 
15.04.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Maidoton

LUKIJAN RESEPTIRuisleipä juuresta


Tässä olisi sitten ruisleivän ohje. Tämä ei liene mitenkään perinteinen tai mitään, mutta käytössä toimivaksi koettu. Jauhojen määrää en osannut tähän kirjoittaa, koska en sitä koskaan mittaa, kilo jauhoja kuitenkin riittää litran taikinaan. Jos juuri on uusi, ei kannata säikähtää jos se ei nostata taikinaa yhtä hyvin kun vanhempi juuri. Se on ihan tavallista. Juuri tarvitsee aikaa. Muutaman leivontakerran jälkeen leipä alkaa jo muistuttaa kunnos hapanleipää.

ruisleivän juuri
1 l lämmintä vettä
ripaus sokeria tai loraus siirappia
ruisjauhoja

Sekoita juuri veteen, lisää sokeri tai siirappi . Lisää jauhoja sen verran että taikina muistuttaa paksua lettutaikinaa. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi, tai hieman pidemmäksi aikaa jos toivot happamampaa makua. Sekoittele taikiaa muutaman kerran.

Lisää taikinaan muutama desi lämmintä vettä. Lisää jauhoja niin, että taikina on jo jämäkämpää. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa osa taikinasta talteen seuraavaa leivonta kertaa varten. Juuren voi ottaa myös valmiista taikinasta, mutta silloin juuressa on suolaa joka heikentää sen toimintaa. Itse tykkään ottaa varmanpäälle ja otan juuren ennen suolan lisäystä. Juuri säilyy jääkaapissa muutaman viikon ja sen voi myös pakastaa.

Lisää taikinaan noin 1 tl suolaa. Alusta taikinaan jauhoja niin paljon että se on leivottavan jämäkkää. Itse lorautan sekaan myös hieman rypsiöljyä pehmentämään leipää. ”Oikeaan” ruisleipäänhän se ei kuulu, mutta sopii mielestäni hyvin mukaan. Taikinaa voi tässä vaiheessa hieman kohotella, mutta olet itse kokenut sen tarpeettomaksi. Leivo taikinasta mieleisesi mallisia ruisleipiä. Reikäleipä lienee perinteisin. Itse tykkään tehdä kämmenen kokoisia pyörylöitä, vähän kuin reissumiehiä. Pistele leipiin reikiä haarukalla, peitä liinalla ja nosta lämpimään paikkaan kohoamaan. Minä laitan yleensä kiertoilmauunin päälle alle 50 asteeseen ja työnnän leivät uuniin kohoamaan. Huoneenlämmössä leivät kohoavat noin tunnin, uunissa hieman nopeammin.

Voitele leivät vedellä ja paista 175 asteessa noin tunnin verran. Leipien kypsyyden voi tarkistaa kopauttmalla niitä pohjaan. Jos leipä kumisee ontosti on se kypsä. Nosta lämpimät leivät leivinliinan alle niin kuoresta ei tule liian kova.