Kinuskileipomo Pola

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 101362 kertaa
 
18.12.2015
 
Ei kommentteja

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Maidoton

LUKIJAN RESEPTIGluteeniton ja vehnätön sämpylä


Olen saanut opetella vehnätösntä leivontaa ja usein tulee myös gluteenitonta. Tässä hyvä ja takuuvarma gluteeniton ja vehnätön leipä. Leivän voi paistaa suoraa pellillä tai tehdä siitä vuokaleipää, kuten minä aika usein teen. Taikinasta voi tehdä myös sämpylöitä niin halutessaan. Vaihtelua saa lisäämällä siemeniä, marjoja tai kuivattuja hedelmiä. Myös jotkin leseet voivat käydä.
Taikina jää melko löysäksi joten ei kannatakaan yrittää pyöritellä sämpylöitä vaan taikina lusikoidaan pellille.

(1 leipä tai 12 sämpylää)
4,5 dl vettä
2/3 dl öljyä
1/3 dl siirappia
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
5,5 dl/330 g Jytte-jauhoja
Lämmitä sevi, öljy ja siirappi reilun kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon jauhot joihin on sekoitettu hiiva ja suola. Vaivaa taikinaa voimakkaasti (jos käytössä on yleiskone siitä on apua) 10-15 minuuttia. Vaivaus kannattaa todellakin tehdä, koska vaivaus synnyttää sitkon jota ilman taikina ei nouse. Taikina on löysähköä. Ei ihan vetelää, mutta ei niin tiukkaa että sitä voisi käsin vaivata. Anna taikinan kohota 30-40 minuuttia. Muotoile leipä voideltuun vuokaan tai muotoile sämpylöitä pellille lusikan avulla. Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.